Topení a kotel zkontrolujte už teď. Tady je 8 tipů, které vám v zimě ušetří peníze

31.07.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a doba, než se znovu rozhoří kotle, se zkracuje. Na topnou sezónu se připravte už nyní. Jak zkontrolovat kotle a radiátory, abyste v zimě ušetřili peníze, čas i starosti?

Na vytápění v létě myslí jen málokdo. Přesto se podle odborníků vyplatí prohlédnout radiátory, zkontrolovat kotel a připravit si zásobu paliva. „Léto je samozřejmě nejvhodnějším obdobím k drobným opravám i k větším rekonstrukcím, jako je výměna topného zdroje nebo modernizace otopné soustavy. Je to logické, protože v této době většinou není kotel a otopná soustava v plném provozu,“ domnívá se Václav Budín ze společnosti E.ON Energie, a.s.

Zkontrolujte tlak a těsnost topení

Když kontrolu, revizi a opravu otopné soustavy necháte až na období těsně před začátkem topné sezóny, může se vám snadno stát, že neseženete dostatečně kvalitní techniky a kominíky. „Začněte proto tím, že zkontrolujete tlak a těsnost otopné soustavy. Prohlédněte rozvody tepla a topná tělesa i možné úniky teplonosné kapaliny a případně nápravu řešte s odborníkem,“ říká Jan Truxa ze společnosti EkoWATT.

Odvzdušněte radiátory

Nezapomeňte na odvzdušnění radiátorů. Současně zkontrolujte také tlak v expanzní nádobě, protože pokud je nízký, klesá i tlak v otopné soustavě, což vyžaduje častější dopouštění topné vody. Tím se opět zvyšuje obsah plynů v otopné soustavě a vy musíte znovu odvzdušňovat radiátory. Kontrole podrobte také pojistné ventily, filtry, oběhová čerpadla, třícestné ventily a další armatury.

Zaměřte se na kohouty a ventily

Péči věnujte termoregulačním ventilům nebo kohoutům na jednotlivých topných tělesech. „Kohouty nebo ventily mimo topnou sezónu občas uzavřete a pak je opět otevřete nebo rozhýbejte, zamezíte tak usazování vodního kamene. Když jsou kohouty či ventily zanesené, jsou nefunkční nebo fungují špatně,“ dodává Jan Truxa.

Jak ušetřit za topení?

Dohlídněte si na plynový kotel

V létě je vhodná doba na naplánování různých revizí a kontrol vlastního zdroje tepla, stejně jako spalinové cesty. Před každou topnou sezónou by měl revizní technik prohlédnout a seřídit plynový kotel. Zvýší se tím bezpečnost provozu, zlepší se spalování a sníží se spotřeba paliva. „Moderní kondenzační kotle jsou velmi úsporná, ale poměrně složitá technická zařízení. Každý rok by je proto měl prohlédnout revizní technik, který mimo jiné zkontroluje stav hořáku, výměníku, těsnost spalovací komory a odvodu spalin a provede správné seřízení kotle podle požadavků výrobce,“ uvádí Roman Švantner, produktový manažer společnosti ENBRA.

Zkontrolujte tepelná čerpadla

Podle zákonu o ochraně ovzduší by měl kontrolou technického stavu a provozu projít jednou za dva kalendářní roky stacionární spalovací zdroj o výkonu 10 až 300 kW. U tepelných čerpadel je zase nutné zkontrolovat těsnost okruhu s chladivem. „Od roku 2017 platí jiné limity. Povinnost vzniká, pokud množství chladiva překročí v hermeticky uzavřeném okruhu deset tun ekvivalentu oxidu uhličitého,“ vysvětluje Jan Truxa.


Čtěte také:


Vyčistěte radiátory

Čistota je půl úspor. Zkontrolujte proto, zda radiátory nejsou překryté vrstvou prachu, nerezaví a nekape z nich voda. Pokud jsou špinavé a zanesené, je letní období ideální pro odborné vyčištění. Radiátory zbavte prachu a jiných nečistot. Nezakrývejte je ani různými ochrannými kryty, policemi nebo jiným nábytkem. „Jakékoli zakrytí radiátorů, třeba i dlouhými závěsy, snižuje přestup tepla a výkon,“ konstatuje Jan Truxa.

Vyměňte filtry ve vzduchotechnice

Také teplovzdušné otopné soustavy nebo systémy centrálního nuceného větrání vyčistěte nebo dezinfikujte rozvody včetně armatur. Zkontrolujte a případně vyměňte vzduchové filtry, protože pokud jsou zanesené, nepracují správně, mají velký pneumatický odpor a zvyšují spotřebu elektřiny.

Nakupte palivo ve slevě

Nenechávejte na poslední chvíli ani nákup uhlí, dřeva nebo pelet. „V létě, tedy mimo topnou sezónu, jsou obvykle paliva levnější než v zimě, kdy logicky roste poptávka. Včasným pořízením paliva můžete snadno ušetřit, pokud ho máte kde skladovat do zásoby,“ uzavírá Jan Truxa.

 

(foto Pixabay) 

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ