České podniky zvyšují atraktivitu svých emisí

05.09.2017 | , Centrum Dluhopisů s.r.o.
Tiskové zprávy


Průměrný úrok emisí dluhopisů malých a středních firem roste. Zatímco v lednu činil podle údajů serveru Dluhopisy.cz 7,37 %, na konci července to bylo již 7,82 %. Rostoucí sazba, za kterou si podniky půjčují u lidí peníze na financování svých projektů, potvrzuje atraktivitu dluhopisového trhu.

Roční úroková sazba, za kterou si malé a střední firmy půjčují od lidí finance na své podnikatelské projekty, stále roste. Jen za sedm měsíců letošního roku je to podle údajů serveru Dluhopisy.cz téměř o půl procentního bodu. „Úrok si určuje každá společnost sama, podle toho, jak rychle peníze potřebuje, do jaké míry věří svému projektu, a také podle situace na finančním trhu. Jsme přesvědčeni, že se do vývoje promítlo i subjektivní vnímání konce intervencí či očekávané zvýšení sazeb na mezibankovním trhu,“ komentuje aktuální vývoj Jiří Mesároš, jednatel serveru Dluhopisy.cz.

TZ1

Vývoj ročních úrokových sazeb na serveru Dluhopisy.cz v roce 2017

Dluhopisy autoservisů, zpracovatelských podniků, zemědělských podniků nebo malých developerů jsou stále oblíbenějším investičním nástrojem české veřejnosti. „Odhadujeme, že ročně trhem dluhopisů malých a středních firem projde čtvrt miliardy korun. Jde tedy o významný zdroj rozvoje českého podnikání,“ doplňuje Ondřej Marek, jednatel serveru Dluhopisy.cz.

Trend vnímají i samotné firmy. „Denně se nám ozve alespoň jedna společnost, která chce vydat svoji emisi. Většinou chtějí peníze rychleji nebo levněji, než by je získaly v bance. Nechtějí řešit zbytečnou administrativu nebo mají zajímavý projekt, ale bankovní úředníci mu nevěří,“ připomíná Jiří Mesároš. „Při atraktivním úroku je rychlost skutečně velká, například na stavbu peletkárny se peníze sešly již během 45 dní. Meziročně roste počet emisí o 30 až 50 procent,“ uzavírá Ondřej Marek.


O serveru Dluhopisy.cz

Portál Dluhopisy.cz je prvním nezávislým a úzce specializovaným webem, který se zabývá kompletní problematikou dluhopisů v České republice. Jeho cílem je přehledně, pravidelně a především objektivně poskytovat podrobné informace o dluhopisech. Svým návštěvníkům navíc k užitečným informacím umožňuje i nákup dluhopisů přímo od emitentů nebo vzájemné obchodování s dluhopisy. Nákup je bez poplatků a úroky se pohybují mezi 6 až 10 % ročně. Portál provozuje společnost Centrum dluhopisů od roku 2013.

Autor článku

Tiskové zprávy

Články ze sekce: Tiskové zprávy