Tři ze čtyř Čechů raději platí kartou než hotovostí

05.09.2017 | , Raiffeisenbank
Tiskové zprávy


Alespoň jednu platební kartu již vlastní 96 % obyvatel České republiky. S tím také souvisí poměrně vysoký podíl těch, kteří upřednostňují bezhotovostní platby před placením v hotovosti.

Nejnovější údaje vycházející z reprezentativního průzkumu NMS Market Research ukazují, že dále přibývá Čechů, kteří považují platbu kartou za rychlejší než platbu v hotovosti či alespoň stejně rychlou.

Obliba bezhotovostních plateb roste

Podle průzkumu agentury NMS Market Research, zpracovaného pro Raiffeisenbank, platí sedm z deseti Čechů (69 %) kartou častěji než před dvěma roky. „Na používání karet si v posledních letech více zvykly ženy, které tak dohnaly své protějšky. Alespoň jednou týdně tento způsob úhrady zvolí 73 % žen a 71 % mužů,“ říká Andrea Klímová, ředitelka oddělení kreditních karet Raiffeisenbank.

Bezhotovostní platbu považuje za časově úspornější 39 % Čechů, což je o 11 procentních bodů více než v roce 2015, a za minimálně stejně rychlou jako platbu v hotovosti pak 47 % oslovených. Bezhotovostně raději platí 72 % nakupujících, zatímco v roce 2015 to bylo 68 %. „To, že se zvyšuje počet lidí, kteří s větší oblibou platí kartou a vnímají platbu kartou jako rychlejší způsob úhrady, souvisí nejen s růstem míst, kde je možné kartou zaplatit, ale i s rozmachem bezkontaktních platebních karet v posledních pěti letech,“ doplňuje Andrea Klímová.

Češi nejčastěji vlastní pouze jednu platební kartu (59 %). Tři a více karet najde ve svých peněženkách jen každý desátý Čech. Muži jsou v tomto směru aktivnější než ženy, tři a více karet má 15 % mužů a jen 4 % žen. Také s vyšším příjmem se počet vlastněných karet zvyšuje.

Debetní, kreditní? Polovina Čechů nezná rozdíl

Skutečnost, že již téměř každý Čech má alespoň jednu platební kartu, však neznamená, že se v kartách vyznají. Rozdíl mezi debetní a kreditní kartou si stále plete polovina lidí, přičemž od roku 2015 se situace zlepšila jen nepatrně. „Více než třetina respondentů si nesprávně myslí, že kreditní karta pracuje s jejich vlastními finančními prostředky a debetní naopak využívá zdroje banky. Dalších 13 % oslovených dokonce uvádí, že mezi kartami není žádný rozdíl ve funkčnosti, pouze v názvu,“ upozorňuje Andrea Klímová.

S blížícím se Dnem finanční gramotnosti, který připadá na 8. září, je třeba apelovat na to, aby se lidé o finanční služby více zajímali a naučili se v nich orientovat. „Být finančně gramotný je dnes obdobně důležité jako umět číst a psát,“ říká Andrea Klímová a doplňuje: „Nejlepší znalosti o rozdílném fungování platebních karet mají dle očekávání mladí lidé, vysokoškoláci, lidé s vyššími příjmy a ti, kteří vlastní dvě a více karet.“

Autor článku

Tiskové zprávy

Články ze sekce: Tiskové zprávy