Jaký má vliv sdílené ubytování na českou ekonomiku?

18.10.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Sdílená ekonomika frčí. Pravděpodobně nejlépe se daří taxislužbám a hlavně ubytování. Kolik si průměrně vydělají hostitelé? Jaký to má vliv na českou ekonomiku? A proč některým podobné aplikace čím dál více vadí?

Prostřednictvím Airbnb se od loňského do letošního září ubytovalo v Česku 908.000 hostů, což je o 64 procent meziročně víc. V průměru je nabízená nemovitost obsazena 38 nocí ročně. V ČR je 10.400 hostitelů, jejichž průměrný roční výdělek za poskytování služby je 51.000 Kč. Celkově si hostitelé v ČR za poslední rok vydělali 1,7 miliardy korun. V rozhovoru s ČTK to 5. října řekla manažerka Airbnb Sofia Gkiousou.

V samotné Praze se za posledních 12 měsíců přes tuto aplikaci ubytovalo 808.500 hostů. Nabízením krátkodobého ubytování si přivydělává v metropoli 7200 lidí.

Co je vlastně sdílená ekonomika?

Jedná se o druh spoluspotřebitelství a model podnikání, prostřednictvím kterého s ostatními sdílíte svůj majetek, vyměňujete ho anebo půjčujete. Nejčastěji jde hlavně o pronájem prostor anebo poskytování alternativních taxislužeb, ze kterých je pravděpodobně nejznámější Uber.

 

"Chceme spolupracovat s českou vládou na stanovení jasných podmínek, které rozliší mezi místními sdílícími své domovy pro přivýdělek, a profesionálními hostiteli, kteří Airbnb pojímají jako business," uvedla Gkiousou. Dodala, že Airbnb nyní neposkytuje finančním úřadům v ČR žádné informace například ohledně příjmů hostitelů či dalších osobních údajů.

Český trh sdílených služeb tedy bude čekat regulace. Airbnb podle Gkiousou již vedla první jednání se zástupci vlády, krajů i Prahy.

Jak funguje Airbnb?

Do tabulky na oficiálních stránkách zadáte základní údaje – cílovou destinaci, délku pobytu + datum příjezdu a odjezdu a samozřejmě i počet hostů. Následně vám systém z databází vyfiltruje nabídky tamějších hostitelů společně se základními informacemi, se službami, které mohou poskytnout (transport, jídlo apod.) a samozřejmě i s cenou za osobu. Následně si již stačí jen vybrat termín cesty a můžete začít balit.

Plno potencionálních cestovatelů navíc určitě uvítá, že jsou k daným pobytům zveřejňovány i recenze a hodnocení bývalých návštěvníků.

Kolik sdílené ubytování vydělalo?

Airbnb tvrdí, že sdílené ubytování za posledních 12 měsíců přineslo české ekonomice 3,9 miliardy korun. Částka zahrnuje především příjem hostitelů a další výdaje hostů. Většina (69 procent) ubytovaných turistů přijela z Evropy, nejvíce z Německa (14 pct). Turisté ze severní Ameriky tvoří 15 procent ubytovaných hostů přes Airbnb, z Asie osm procent a z Austrálie tři procenta.

"Vidíme obrovský růst počtu hostů v regionech mimo Prahu. Mimo hlavní město je růst dvojnásobný v porovnání s nárůsty v Praze," řekla Gkiousou. V regionech se v posledních 12 měsících ubytovalo meziročně o 132 procent víc hostů, zatímco v Praze o 58 procent víc, dodala. V zahraničí se ubytovalo přes Airbnb 373.000 Čechů.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se se svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení.

Další aplikace na ubytování a pronájem

Kromě Airbnb na trhu působí ještě:

  • Flipkey
  • HomeAway
  • House Trip
  • Vacation Rentals
  • Vrbo

 

Kritici aplikacím na krátkodobý pronájem bytů vytýkají, že i kvůli nim rostou ceny nemovitostí či nájmů a vylidňují se města, hlavně v centrech. Pražský radní pro bydlení Radek Lacko (ANO) nedávno uvedl, že pronajímání bytů přes Airbnb zatěžuje ostatní uživatele, vlastníky nebo spoluvlastníky nemovitostí. Negativními projevy kromě hluku v nočních hodinách je zvýšení nákladů na úklid a osvětlení společných prostor či provoz výtahu. Tyto náklady pak musí uhradit rezidenti.

Další české sdílené služby

  • Doginni.cz – venčení a hlídání psů u náhradních pánů z celé ČR
  • Lidskasila.cz – nabízení úklidových služeb už i do 24 hodin
  • Liftago.com – alternativní taxislužba, kde řídí profesionální řidiči
  • Nostis.org – vzdělávání a studijní kurzy online
  • Rekola.cz – půjčování jízdních růžových kol na jízdu po městě
  • Seduo.cz – online vzdělávání zaměřené především na marketing, byznys, design a osobní rozvoj
  • Zonky.cz – P2P půjčky, lidem od lidí

 

Zdroj: ČTK, Tomáš Medek jw


Mohlo by vás zajímat

8 tipů, jak ušetřit na dovolené

Je libo hypotéka se slevou?

 

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ