Ceny bytů jsou jako na houpačce

13.10.2017 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Nabídkové ceny bytů od letošního května oscilují mezi 2,5 a 2,6 miliony Kč. V meziročním srovnání ceny stále ještě rostou a to napříč všemi kraji, na měsíční bázi je však evidentní zpomalení a v některých regionech ceny dokonce korigují na loňskou úroveň.

Ceny bytů se nyní pohybují jako na houpačce, jednou nahoru, jednou dolů. Tato rozkolísanost jasně signalizuje, že trend neustálého růstu cen bytů je s velkou pravděpodobností u konce. Lidé už nejsou ochotní akceptovat stále vyšší a vyšší ceny nemovitostí. Tedy alespoň co se týče bytových jednotek.

Podle dat realitního portálu RealityČechy.cz průměrná nabídková cena bytů v září meziměsíčně klesla o 50 000 Kč na 2,55 milionu Kč. Od letošního dubna průměrná nabídková cena českých bytů neustále osciluje mezi 2,5 a 2,6 miliony korun. Oproti loňskému roku je celorepublikový průměr stále o necelých 400 000 Kč výše (loni v září průměrná cena bytů byla 2,17 mil. Kč), na regionální úrovni už to však není tak jednoznačné a například v Libereckém kraji jsou nyní byty nabízeny o zhruba 30 000 levněji než loni ve stejném období.

Kolísání cen bytů se projevuje také v míře dostupnosti vlastního bydlení. Jedním z indexů, pomocí kterého lze měřit dosažitelnost vlastnického bydlení v ČR, je index dostupnosti bydlení (IDB). IDB vyjadřuje, jak velkou část čistých příjmů vynakládají české domácnosti na splátku hypotečního úvěru, prostřednictvím kterého by si pořídily byt v ceně rovnající se celorepublikovému, případně regionálnímu průměru.

Při stávajících cenách (2,55 mil. Kč) a úrokových sazbách (2,20 %) a propočtených čistých příjmech českých domácností hodnota indexu dosahuje na celorepublikové úrovni hodnoty 39,2 %. Tento průměr je však do jisté míry zkreslen čísly z Prahy a Jihomoravského kraje, kde index dosahuje 67,3 resp. 46,7 % a zbývající kraje jsou pak pod celorepublikovým průměrem. Mediánová střední hodnota je o poznání níž a činí 33,5 %, což je i hodnota indexu dostupnosti bydlení v Plzeňském kraji. Detailnější data za jednotlivé kraje i v meziročním srovnání naleznete v přiloženém grafu.


Přečtěte si všechno o hypotékách a koupi bytu:


O něco jednodušší měření dosažitelnosti bydlení v čase představuje index návratnosti bydlení, který abstrahuje od vývoje úrokových sazeb hypoték a je prostým podílem průměrné ceny bytů a ročních příjmů domácností. Hodnota tohoto indexu v září klesla ze srpnových 6,47 na 6,33. Oproti loňsku je nyní hodnota indexu takřka o 8 desetin bodu výše. Loni index návratnosti bydlení dosahoval 5,51.

Podobně jako v případě indexu dostupnosti bydlení je celorepublikový průměr do jisté míry zkreslen statistikami z Prahy a Brna. Aktuální hodnoty indexů a jejich posun oproti loňsku ilustrují následující grafy. Loňské zářijové hodnoty INB jsou v grafech vyneseny šedě.

„Stagnace nabídkových cen bytů je evidentní, trvá již pátý měsíc a indikuje možný obrat ve vývoji cen bytů. Než se však tato skutečnost potvrdí v realizačních cenách, bude to ještě chvíli trvat. Zároveň však ještě stále nelze úplně vyloučit opětovný růst cen. Situaci budeme moci lépe odhadnout v příštích dvou, třech měsících,“ uzavírá Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti GOLEM FINANCE, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení a podílí se na monitoringu dostupnosti bydlení v ČR.

Zdroj: GOLEM FINANCE, RealityČechy.cz, Český statistický úřad, Česká národní banka

Autor článku

Luboš Svačina


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ