Česká zbrojovka dodá Armádě ČR nové ruční granáty

11.12.2017 | , Česká Zbrojovka
Tiskové zprávy


Česká armáda bude vybavena novými moderními ručními granáty. Dodavatelem bude tuzemská společnost Česká zbrojovka a.s., která vyhrála výběrové řízení díky nejlepší cenové nabídce.

Česká armáda bude vybavena novými moderními ručními granáty. Dodavatelem bude tuzemská společnost Česká zbrojovka a.s., která vyhrála výběrové řízení díky nejlepší cenové nabídce.

„Parametry výběru byly značně náročné, Armáda detailně specifikovala technické a uživatelské parametry a požadavky na granáty. Je evidentní, že cílem bylo vybrat moderní, ale prověřený a účinný prostředek reflektující jednak současné bezpečnostní hrozby a jednak potřeby vojáků v bojových operacích,“ uvedl Petr Vávra, vedoucí vojenského odboru České zbrojovky.

Ve výběrovém řízení se utkali významní výrobci ze zemí NATO. „Není snadné v takové konkurenci uspět a proto mne jako bývalého vojáka osobně těší, že čeští vojáci budou vybaveni další moderní výzbrojí,“ doplňuje P. Vávra. Výrobcem ručních granátů je společnost Rheinmetall Waffe Munition, který je strategickým partnerem České zbrojovky. „Se společností Rheinmteall spolupracujeme již skoro 10 let na různých projektech. Jejich vysoce kvalitní munice, nám pomáhá v prodeji podvěsného granátometu CZ-805 G1 z produkce České zbrojovky a.s., a my pomáháme jim při prodeji munice,“ vysvětlil. Česká zbrojovka plánuje transfer výroby granátů na území České republiky a to i pro případ mobilizace a krizových stavů státu. Pro projekt ručních granátů počítá při výrobě se spoluprací se státní společností Explosia a.s. „Je to pro nás velmi zajímavý partner, jehož portfolio doplňuje náš program komplexního zajištění výzbroje speciálních jednotek. V současnosti máme společné nabídky ve třech zemích, dodává P. Vávra.

Armáda ČR v současnosti používá univerzální ruční granáty vz. 86 (URG 86) a zbytky obranných ručních granátů F1 a obě varianty jsou již zastaralé. V případě granátů URG 86 se dokonce vyskytly u šarží vyrobených ve slovenském podniku VOP Nováky problémy s kvalitou a jejich používání bylo ve slovenské armádě pozastaveno. Armáda nově ustoupila od koncepce kombinovaného granátu s možností změny iniciace po dopadu, nebo se zpožďovačem jak bylo u URG 86. Nové granáty budou vybaveny časovým zpožďovačem, který iniciuje granát v rozmezí 4 - 5 sekund. Nové granáty jsou menší a lehčí což zvýší komfort vojáka při nošení výzbroje, popř. umožní vojákovi nést větší množství granátů. Úspora hmotnosti je skutečně výrazná. Váha URG 86 je cca 430 g a granátu F1 je dokonce 600 g. Nově zaváděné granáty váží ve variantě útočný střepinový cca 340 g a u varianty útočný trhavý dokonce jen cca 180 g. I když došlo k úspoře hmotnosti, bylo dosaženo velké a účinné tlakové vlny. Současně se u střepinové varianty zvyšuje počet fragmentů z cca 1.200 na cca 3.500 kusů. Zejména granáty typu útočný trhavý armádě chyběly pro činnosti v zastavěných prostorech, průniku do budov a speciálních objektů. Součástí dodávky ostrých granátů budou i školní a cvičné varianty, výcviková a další uživatelská dokumentace.

Autor článku

Tiskové zprávy

Články ze sekce: Tiskové zprávy