Chcete doma ušetřit? Zkuste tohle, je to snadné!

17.04.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Potřebovali byste ušetřit, ale nevíte jak? Přestože máte stabilní a přiměřený příjem, ke konci měsíce vám pořád chybí peníze. Neuděláme z vás sice boháče, ale pomůžeme najít „díry“, kudy se peníze zbytečně ztrácejí.

Přehled o rodinném rozpočtu

Není možné ušetřit, pokud neznáte své měsíční příjmy, ale hlavně výdaje. Podívejte se jim pořádně na zoubek a rozdělte je na:

  • Nezbytné: to jsou ty, které potřebujete pro normální a běžné fungování domácnosti (nájem a energie, dojíždění do práce, potraviny a léky, školné pro děti, ...)

  • Ostatní: náklady, které můžete bez okolků vypustit a nebude to mít vliv na základní chod domácnosti (vstupenky do kina, návštěvy restaurací, nové módní značkové boty, dovolená u moře, ...)

Když od příjmů odečtete výdaje, měl by vám vyjít kladný výsledek – pak je fajn, když to, co zbyde, si odložíte na horší časy pro „strýčka Příhodu“.

„Pokud jste v záporných číslech, pak to znamená, že se vám tenčí úspory, měli jste-li nějaké. V opačném případě se už pravděpodobně topíte v dluzích. Není ideální řešit pravidelné výdaje půjčkou. Problém tak jen oddálíte, ale nevyřešíte,“ říká finanční specialista Zonky Ondřej Nosek.

Jídelníček a nákupní seznam

Možná to zní úmorně, ale tyhle dvě věci by se měly stát vaším běžným pomocníkem. Sice to bude stát trochu času a úsilí, ale výsledkem bude, že v košíku nepřistanou zbytečnosti a v ledničce se nezkazí jídlo, které nespotřebujete.

Sepište si, co chcete v týdnu a o víkendu vařit. A přesně podle toho udělejte nákup, ideální frekvence většího nakupování je jednou až dvakrát týdně. Vynechte neplánované výlety pro drobnosti, nejspíše byste vzali i „něco navíc“. Do obchodu choďte sytí – lépe odoláte různým lákadlům.

Pro ještě větší úspory projděte slevové letáky. Existuje i celá řada srovnávacích webů, kde najdete akční ceny velkých řetězců. A přidáme ještě jeden marketingový trik: porozhlédněte se i po zboží ve spodních a horních regálech. Je totiž obvyklou praxí, že nejdražší zboží bývá ve výši očí.

Podle Českého statistického úřadu za potraviny utratíme okolo 18 % z rozpočtu a vypadá to nějak takto:

NÁZEV

%

Potraviny

16,03%

Maso

4,21%

Mléko, sýry a vejce

3,16%

Pekárenské výrobky; obiloviny

2,83%

Nealkoholické nápoje

1,73%

Zelenina

1,44%

Ovoce

1,30%

Cukr, marmeláda, med, čokoláda a cukrovinky

1,21%

Minerální vody, nealkoholické nápoje, ovocné a zeleninové šťávy

1,08%

Oleje a tuky

0,76%

Káva, čaj a kakao

0,65%

Ryby a mořské plody

0,44%

Pijete kafe doma, nebo v kavárně? Jak ušetřit

(foto: Shutterstock)

Domácí strava versus polotovary a restaurace

Chodíte rádi na kávu nebo večeři s přáteli? A v době oběda si ještě skočíte do restaurace nebo jídelny? Chcete-li ušetřit rozpočet o kus víc, vyhněte se těmto „radovánkám“, jak jen to bude možné. Aspoň párkrát týdně si oběd do práce připravte doma. Není to sice tak pohodlné, jako když vám hotové jídlo donesou až pod nos, ale zase je to úsporné. Navíc při vaření doma přesně víte, co jste do jídla přidali a můžete si ho připravit úplně podle svého gusta.

Nebojte se vařit ve velkém a přebytky zmrazit. Ušetříte tím, jak svoji energii, tak tu, co potřebujete k vaření. Ideální je vařit v tlakovém hrnci, nebo aspoň v hrnci s pokličkou.

Naučte se zhasínat a netopte zbytečně

Nikoho nepřekvapí, že plýtvání energiemi leze do peněz. Proto po sobě hned zhasínejte a naučte to i členy rodiny. Nesviťte zbytečně. Pokud máte doma „historické“ klasické žárovky, vyměňte je za ty úsporné.

Podobné je to i u spotřebičů – pokud vás čeká nákup nějakého nového kousku, zkuste raději investovat trochu více do kvalitnějšího a spolehlivého, který navíc má štítek se spotřebou energie aspoň A, nebo lepší.

„Spíše než do nového modelu telefonu nebo větší TV investujte raději do něčeho, co doma skutečně potřebujete. Na úsporné lednici, pračce nebo myčce můžete pak nakonec i ušetřit. Nenakupujte to, co si nemůžete dovolit, ale pokud vám chybí nějaké finance, taková půjčka se dá považovat za rozumnou,“ říká Ondřej Nosek.

Co se týká tepla domova, nedělá ho tropicky vytopený byt nebo dům. Zaměřte se na ekonomické vytápění a ušetříte. Nemělo by se stávat, že půjdete spát a v ložnici bude vedro k zalknutí, zatímco přes den máte rampouch u nosu. Každý stupeň navíc hraje velkou roli, znamená navýšení spotřeby zhruba o 6%, což vás jistě na vyúčtování nepotěší!

Doporučená teplota místností vypadá takto:

Předsíň, chodba

15 – 19 °C

toaleta

15 – 19 °C

ložnice

16 – 18 °C

kuchyně

18 – 20 °C

Obývací pokoj

20 – 22 °C

Dětský pokoj

20 – 22 °C

koupelna

22 – 24 °C

 

Jak ušetřit za vodu

(foto: Shutterstock)

Spotřeba vody

Nejen na elektrice, topení, ale i na vodě se dá hodně ušetřit. Kapou vám kohoutky nebo protéká WC? Opravte je. Zmizí vám totiž až 24 litrů denně z kohoutku a dokonce až 2000 litrů denně z protékajícího WC! Ročně vám tak kanálem můžou zbytečně protéct stovky korun.

Dalším krokem je omezení koupání (průměrná vana pojme okolo 190 l vody) – raději se sprchujte, a to po dobu nezbytně nutnou (okolo 60 litrů vody). I u čištění zubů vodu zavírejte, ušetříte tak až 10 litrů vody. Myjete nádobí? Napusťte si dřez, pokud nemáte myčku (ta je, možná překvapivě, na vodu úspornější).

„Pokud se vám měsíčně podaří pár stokorun ušetřit, můžete se zkusit své úspory ještě do budoucna rozšířit tím, že budete investovat,“ radí Ondřej Nosek ze Zonky.

Našli jste i vy prostor, kde váš rodinný rozpočet zbytečně „teče“? Zkuste se zamyslet třeba i nad tím, zda máte další zbytečné výdaje. Takový odnaučený kuřák ušetří okolo 15 tisíc ročně! Každý jistě najde noho dalších způsobů, jak uspořit.


Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ