Kolik spotřebujete elektřiny při těžbě a používání bitcoinu?

30.09.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Bitcoinová síť nečelí časté kritice pouze díky volatilitě kurzu nebo použití v nelegálním obchodu, ale také díky spotřebě elektrické energie, která je na jednu transakci extrémně vysoká. V článku se dozvíte, jak na tom bitcoin ve skutečnosti se spotřebou elektrického proudu je.

Když v roce 2013 označil americký novinář Mark Gimein bitcoinovou síť jako budoucí ekologickou pohromu pro svět, nebyl daleko od pravdy. Spotřeba každým dnem výrazně roste. Počet transakcí se zvyšuje a k jedné transakci je potřeba stále více elektrické energie. Může za to současná povaha celé sítě, kdy každá transakce je zpracovávána ve stejný okamžik mnoha různými zařízeními. Většina výpočtů ale zůstane v praxi nevyužita.

Podle webu Digiconomist byla v polovině září předpokládaná roční spotřeba celé sítě 17,4 Twh. Zajímavé je, že před měsícem to bylo „pouze“ 16,1 Twh. Křivka spotřeby plynule stoupá. V porovnání s jednotlivými zeměmi je dnes asi nejblíže spotřeba bitcoinové sítě roční spotřebě Islandu. Island je z hlediska průměrné roční spotřeby elektrické energie na 72. místě. Kdyby byl bitcoin stát, tak by se v září pohyboval přibližně na této pozici také.

Kolik spotřebují klasické platební systémy

Abychom si lépe dokázali představit celkovou spotřebu bitcoinové sítě, tak server Digieconomist vytvořil porovnání s klasickou platební sítí Visa. I přesto, že bitcoin v současné době zvládá pouze jednotky transakcí za sekundu (díky velikosti bloku je to nyní sedm), tak v porovnání s Visa, která zvládá 2000 – 24 000 transakcí za sekundu, bitcoin spotřebovává mnohonásobně větší množství energie. Zkusme si představit teoretickou situaci. V platební systému Visa spotřeba 24 000 transakcí je totožná se spotřebou 50 000 amerických domácností. V bitcoinové síti se stejným počtem transakcí se dostáváme asi na spotřebu milionu amerických domácností, což je přibližně 20 krát více. A toto číslo, jak již bylo řečeno, roste. Z porovnání je zřejmé, že při použití současné technologie v rozsahu, který umožňuje Visa, není bitcoinová síť efektivní a dlouhodobě energeticky udržitelná.

Ekologická stopa není zanedbatelná, ale v Číně je energie dostatek

Aby se těžařům těžba vyplácela, tak je nutné sehnat přísun dostatečně levné elektrické energie. To je dnes doménou zejména okrajových oblastí Číny. Většina „dolů“ se nachází v chudých oblastech čínské provincie Sečuán. V období dešťů je tam díky přítomnosti vodních elektráren levné elektrické energie přebytek. Novodobí bitcoinoví horníci se do oblasti stěhují a pomáhají elektrárnám přebytek energie spotřebovat. Levná pracovní síla v Sečuánu je také dalším z důvodů, proč zde v krátké době bitcoinové „zlaté“ horečky vyrostlo mnoho těžebních prostorů.

Vyplatí se těžit bitcoiny?

V současné době soukromníkům již nikoliv. Dávno jsou pryč časy, kdy vám stačil osobní počítač. Ověřování bitcoinových transakcí je velice náročné, jak na zmiňovanou elektrickou energii, tak na použitý hardware. Jednotlivci a jiní nadšenci do kryptoměn se dnes soustředí na těžbu méně známých kryptoměn. Po populárním ethereu je v roce 2017 nejrozšířenější v amatérských kruzích těžba monera. Tato měna je známá hlavně díky svému silnému zabezpečení.

Nejistá těžba v Číně

Čína v současné době zprostředkovává 80 % těžby celkové bitcoinové sítě. V případě, že by se Čínská centrální banka rozhodla vydat opatření, ve kterém by těžbu zakázala, celou síť by to citelně zasáhlo. Od počátku září 2017 prochází čínská bitcoinová scéna výraznými turbulencemi. Zákaz ICO (initial coin offering), výrazná omezení velkých čínských burz a současný nejistý stav ohledně těžařů neovlivní pouze čínské těžaře, ale celý bitcoinový svět.

(foto Pixabay)

Štítky:

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU