Nové trendy ve vývoji alternativních měn – čeká nás nová „finanční revoluce“?

12.06.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Od počátku roku 2017 sledujeme dramatický vývoj na poli všech alternativních měn. Dozvíte se, kam celý trh s kryptoměnami pravděpodobně směřuje a jaké jsou hlavní příčiny jeho dramatického vývoje. Je vše celé další jen „finanční bublina“ či počátek nadcházející „revoluce“?

Kryptoměna je druh digitálního platidla, jehož základem je kryptografie během řetězení digitálních podpisů jednotlivých převodů, peer-to-peer sítě a decentralizace. Nejznámější a nejrozšířenější kryptoměnou je Bitcoin, ale kromě Bitcoinu vznikají nové digitální měny, z nichž nejznámější jsou Ethereum a Ripple. Bitcoin na trhu s kryptoměnami zabírá přibližně 46 %, Ethereum 23 % a Ripple 11 %. Ostatní malé a nově vznikající platidla mají maximálně jednotky procent z celkového objemu všech alternativních měn.

Kapitalizace trhu roste a s ní i cena

Hlavní ukazatel stability alternativních měn není jejich cena za jednotku (nejznámější Bitcoin – BTC), ale celková kapitalizace trhu, která v posledních měsících dramaticky vzrostla a v současné době se pohybuje přes 100 000 000 000 USD. V porovnání s velkými americkými společnostmi je současná hodnota všech kryptoměn přibližně rovna kapitalizaci společnosti Starbucks (založeno 1971) či Honeywell, a pokud by kryptoměny byly obchodovatelné na burze, tak by byly na 42. místě v burzovním indexu S&P 500 za pouhých 7 let své existence. Pouze za poslední měsíc hodnota měny Bitcoin vzrostla o 65 % a nyní, v červnu 2017, se prodává 1 BTC za cca 2700 USD.

Japonsko a Čína – hlavní tahouni zběsilého růstu

V Japonsku začal Bitcoin platit jako oficiální platidlo 1. 4. 2017 a v současné době je Japonsko hlavním tahounem jeho zběsilého růstu. Více jak polovina obchodů nyní pochází právě z Japonska. Kromě toho napomohl růstu Bitcoinu oslabený americký dolar a zpráva, že japonské aerolinky Peach povolily jeho použití pro nákup letenek. Od 1. 7. 2017 bude navíc Bitcoin uznávat jako oficiální platidlo i Austrálie a dokonce o něm uvažuje i Rusko. Když 3. 3. 2017 Bitcoin poprvé překonal cenu zlata, tak si získal velkou pozornost médii, která je nyní díky jeho dvojnásobné ceně a zběsilému vývoji ještě mnohem větší.

Bublina, či nový fenomén?

Překotný růst Bitcoinu je vysvětlitelný vcelku snadno. Čím větší zájem o něj bude, tím větší hodnotu bude nabírat. Pokud vlády začnou toto platidlo uznávat a firmy ho používat – v Česku minulý měsíc například začala Alza.cz, tak jeho hodnota dále pravděpodobně ještě poroste. Hlavním nebezpečím této bubliny spočívá především v regulaci vlád v jeho použití, která může s jeho nekontrolovatelným růstem snadno nastat. Jak se svět k nové výzvě postaví, je otázka, na kterou zatím neznáme přesnou odpověď.

Autor článku

Tomáš Procházka


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU