Hodnota bitcoinu stoupla na nový rekord přes 2400 dolarů

24.05.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. května (ČTK) - Digitální měna bitcoin pokračuje v růstu na nové rekordy. Dnes její hodnota stoupla nad 2400 USD (téměř 57.000 Kč), uvedla agentura Reuters. Od počátku letošního roku se kurz bitcoinu více než zdvojnásobil.

 

K růstu bitcoinu v poslední době přispívá příliv nového kapitálu a růst poptávky po dalších digitálních měnách. Bitcoin se rovněž kromě aktiva, které může být obchodováno na burzách podobně jako akcie nebo dluhopisy, stal také platebním prostředkem u některých obchodníků a příznivěji na něj začínají pohlížet i některé vlády.

Nejnověji růstu bitcoinu podpořila také dohoda uzavřená v rámci skupiny zaměřené na digitální měny Digital Currency Group, která zastupuje 56 společností v 21 zemích. Dohoda zavazuje k výzkumu a vývoji technických mechanismů na zlepšení kódové komunikace v bitcoinové komunitě. Slibuje také spolupráci v oblasti designu, integrace a zavádění bezpečných řešení. Dohodu podpořilo 83 procent takzvaných těžařů, tedy provozovatelů počítačů zajišťujících jakousi účetní knihu bitcoinu a přidávají do ní nové transakce.

Bitcoin prolomil hranici 1000 dolarů v listopadu 2013. Od té doby však jeho kurz výrazně kolísal. Na počátku roku 2014 byla hodnota jednoho bitcoinu jen 280 dolarů. Na konci loňského roku činila zhruba 900 USD. Od počátku letošního roku tak bitcoin stoupl o 150 procent. Od roku 2010 je bitcoin měnou s nejvyšším výkonem, s jedinou výjimkou, kterou byl rok 2014.

Bitcoin vznikl v roce 2009 jako alternativa oficiálních měn a během let se prosadil jako přední kybernetická měna světa. Vytváří ji síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové virtuální mince stabilním a postupně se zpomalujícím tempem. Je navržen tak, aby ho nikdo nemohl jakkoli ovlivňovat, tedy ani vlády a centrální banky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK