Zapomeňte na Bitcoin, přichází Ethereum

03.07.2017 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Ethereum je relativně nová technologie, která dokáže zcela změnit způsob, jak internetové aplikace v současné době fungují. Můžeme v brzké době očekávat její masové rozšíření i do dalších jiných oblastí, než jsou kryptoměny?

Ether je jedna dalších významných kryptoměn, které vznikly po bitcoinu. Celá platforma je rozšířená pod názvem Ethereum. Někdy je přezdívané jako bitcoin 2.0, protože i když má s bitcoinem mnoho společného, tak oproti němu disponuje vlastním programovacím jazykem a tudíž i  mnoha možnostmi dalšího využití. Ethereum vzniklo v roce 2014, ale jeho zhodnocení a zájem o něj jako platformu roste raketovým tempem. Za jeho vznikem stojí mladý programátor Vitalik Buterin, který ho v červenci 2015 představil veřejnosti.

Jak funguje

Stejně jako bitcoin je Ethereum založené na distribuované databázi blockchain. Jeho jednotky (měna) ether (ETH) se těží pomocí sítě počítačů a jednotlivé transakce jsou bezpečně šifrované. Oproti bitcoinu, který je využívaný pouze jako platidlo či druh investice, je použití Etherea mnohem širší, protože využívá vlastní programovací jazyk, díky kterému je vhodné pro tvorbu aplikací (tzv. dapps – decentralizovaných aplikací). Jednou z nejznámějších aplikací postavených na Etehereu je v současné době Slock.it. Platforma pro sdílení a pronájem čehokoliv fungující samozřejmě na decentralizované bázi.

Jaké jsou výhody Etherea

Decentralizovaná funkce aplikací běžících na Ethereu je zároveň jejich největší výhodou. Mezi další výhody patří velká ochrana proti podvodům a zásahům třetích stran. Rychlost transakcí a nulová možnost cenzury díky neexistenci centrální autority. Ruku v ruce se zmíněnými výhodami souvisí použití etheru (virtuální měny), která na Ethereu již běží.

S Ethereem mají vývojáři zkrátka nové možnosti, jaké aplikace tvořit a jediné omezení je jejich vlastní mysl. Zajímavé mohou být například aplikace, které vás budou automaticky odměňovat za život s nižší ekologickou stopou apod. I to může být jedna z forem budoucího využití této technologie.


Bitcoin? Víte o něm všechno?

Raketový růst v roce 2017 a hlavní funkce

Z hlediska hodnoty zažívá Ethereum zlaté časy. Bitcoin je na tom letos také dobře, ale ten svoji hodnotu „pouze“ zdvojnásobil. Oproti tomu ether postupně vykazuje růst oproti loňsku o 2300 % a doslova surfuje na zlaté horečce, kterou letos zažívá bitcoin a další kryptoměny. Hodnota 1 ETH je nyní (červen 2017) přibližně 320 USD. Začátkem roku bylo za cca 40 USD.

Hlavní využití v praxi je možné díky tzv. „smart contracts“, chytrým a šifrovaným kontraktům. Tyto bloky kódu jsou prováděné celou sítí decentralizovaných počítačů a tudíž nezmanipulovatelné. Hlavním jejich „pohonem“ je ether, který mohou získat od jiných uživatelů či jiných kontraktů.

Budoucnost využití

Kromě toho, že lze díky Ethereu relativně rychle spustit například vlastní virtuální měnu, je jeho budoucí využití opravdu široké. Hlavní výhodou je možnost využití velké, decentralizované sítě počítačů. Tyto přesné a neovlivnitelné výpočty se mohou hodit například v astrofyzice a jiných oborech. Pro použití pro koncové uživatele nás čeká zejména tvorba aplikací na této technologii v internetu věcí.

Autor článku

Tomáš Procházka  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU