Jak lze zabezpečit dům pojištěním nemovitosti a domácnosti?

07.06.2018 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Koupili jste si dům a máte v plánu jej nechat pojistit? Děláte dobře. Podívejte se s námi na malé shrnutí toho, co všechno můžete nechat pojišťovnou ochránit na nemovitosti i domácnosti. Nejedná se totiž o totéž!

Kvalita i ceny bydlení a vybavení domácnosti v posledních letech stabilně rostou. Stále čím dál více Čechů proto začíná dbát i na řádné pojištění své nemovitosti i vnitřního vybavení domácnosti. Z dat společnosti Porovnej24.cz, která se specializuje na srovnávání cen pojištění, vyplývá, že Češi za pojištění nemovitosti v průměru zaplatí 1 331 Kč a za pojištění domácnosti pak dalších 977 Kč ročně.

Co lze pojistit v domě nebo bytě?

Mezi nejčastější rizika, která jsou většinou zahrnuta do pojištění domácnosti, bývají živelní pohromy, vloupání, vodovodní škody, přepětí, krádež či vandalismus. V rámci pojištění nemovitosti dnes lze už běžně pojistit například pokreslení omítky graffiti či poškození na zateplené fasádě způsobené ptactvem, hmyzem a hlodavci. Pojistný trh také nabízí pojištění proti méně pravděpodobným událostem, jako je například náraz dopravního prostředku do domu, pád letadla na dům nebo dokonce aerodynamický třesk při přeletu letadel. Jedním z nejkurióznějších rizik, proti kterému se dá na českém trhu pojistit, je imploze nemovitosti (neboli zhroucení objektu do sebe).

Všeobecně se tak dá říci, že běžná pojištění domácností i nemovitostí kryjí standardní rizika, se kterými se občané mohou potkat. Lidé se tak nemusí bát sjednávat si pojistku sami i bez finančního poradce. „V případě, že se rozhodujete pro uzavření pojištění, vždy důrazně doporučujeme informovat se o jeho rozsahu. Například pojištění škod způsobených kouřem, povodní nebo záplavami nebývá automaticky součástí těch nejlevnějších nabídek, avšak většinou napáchají velmi vysoké škody,“ doplňuje Zbyněk Laisek, partner společnosti Porovnej24.cz. Podobně závažné riziko představuje pro některé nemovitosti například sesuv půdy nebo skály.

Pojištění nemovitosti a domácnosti srovnání

zdroj: Shutterstock

Bohužel některé nemovitosti v povodňových oblastech mohou mít s pojištěním svého majetku problém. Pojišťovny rozlišují celkem čtyři typy oblastí dle rizika povodně. V oblastech s vysokým rizikem může být cena pojištění navýšena o rizikový příplatek.

Rizikové příplatky za zóny povodní

  • Zóna 1 – zanedbatelné riziko
  • Zóna 2 – nízké riziko (stoletá voda, Q100)
  • Zóna 3 – střední riziko (padesátiletá voda, Q50)
  • Zóna 4 – vysoké riziko (dvacetiletá voda, Q20)

Od zóny 2 již pojišťovny vyžadují rizikový příplatek. Čím vyšší riziko, tím samozřejmě i vyšší pojistné. Největší problém ale bývá právě se 4. zónou. Naprostá většina společností nemovitosti v ní odmítá pojistit.

Pokud si nejste jisti, zdali v oblasti, kde bydlíte anebo kam se chcete stěhovat, hrozí nebezpečí povodní, můžete to zjistit prostřednictvím tzv. povodňových map.

Co chrání pojištění nemovitosti a domácnosti?

Pojištění nemovitosti

Pojištění domácnosti

Co kryje: škody způsobené na domu, bytě, chalupě, garáži nebo i kůlně. Soustředí se ale pouze na stavbu, čili na zdi, dveře, okna, ale i okapy nebo oplocení.

Pozor: nevztahuje se na pozemek ani na nemovitý majetek dlužníka!

Co kryje: elektroniku, spotřebiče, nábytek a ostatní vybavení domácnosti. Patří sem i vnitřní vestavěné součásti, jako je např. dlažba na podlaze, kuchyňská linka, vestavěné skříně, umyvadla, sprcha nebo vana.

Pozor: nechrání nemovitost jakožto stavbu!

Dobré je navíc ještě zmínit, že pojištění domácnosti obvykle kryje i osobní majetek obyvatelů nemovitosti. To znamená, že chráněné je i oblečení, boty, drobná elektronika, dekorace anebo třeba šperky.

Je lepší zvolit dražší pojištění?

Zde samozřejmě záleží na každém z nás a na našich finančních možnostech. Je proto nutné objektivně zvážit, jaká rizika se našeho majetku týkají a jaké mohou být případné následky. Obyčejné vytopení bytu může člověka přijít na desetitisíce až statisíce korun. Škoda totiž nezahrnuje jen poškození nemovitosti, tedy poškození podlahy nebo omítky, ale také veškerého vybavení, tedy nábytku, koberců nebo elektrospotřebičů.

Jednou z nadstandardních služeb, která je dostupná spíše u dražšího pojištění, je poskytnutí náhradního ubytování v případě, že se domácnost stane neobyvatelnou. Náprava některých škod totiž může trvat týdny i měsíce a ubytování celé rodiny v hotelu je pro rodiny, které musejí investovat do oprav své nemovitosti, velmi nákladné. „Mnoho lidí je nakonec překvapeno, za co všechno mohou dostat od pojišťovny náhradu. Ve vyšších balíčcích pojištění bývá často obsaženo třeba i pojištění kol, kočárků nebo invalidních vozíků, a to i přesto, že jsou skladovány ve společných prostorách domu,“ doplňuje Zbyněk Laisek.

Zdroj: Tisková zpráva Porovnej24.cz

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ