Tržby CZ-AUTO loni přesáhly půl miliardy korun

30.07.2018 | , Česká Zbrojovka
Tiskové zprávy


Významnou součástí aktivit České zbrojovky Uherský Brod jsou jsou dodávky pro automobilový a letecký průmysl, které jsou realizovány pod značkou CZ-AUTO.

Loňský rok v těchto výrobních odvětvích vygenerovalo CZ-AUTO tržby přesahující půl miliardy korun. „Naše tržby činily loni 508 milionů. Zhruba 70 procent z nich jsme vygenerovali v automobilovém průmyslu, zbývajících 30 procent zabezpečily dodávky v rámci leteckého průmyslu a energetiky,“ uvedl Jaroslav Hruška, ředitel CZ-AUTO.

Divize České zbrojovky se v automotive specializuje na výrobu obráběných dílů, tzv. fitinků užívaných v HVAC systémech automobilů. Jedná se o díly, které ukončují rozvody klimatizační soustavy a spojují jednotlivé komponenty klimatizace vozu. V loňském roce CZ-AUTO vyrobilo a vyexpedovalo přes 33 milionů kusů fitinků. V Evropě je druhým největším producentem těchto výrobků, které jsou součástí každého čtvrtého auta v Evropě. „Sedmdesát procent vyrobených fitinků dodáváme zákazníkům z Evropy, do Severní Ameriky míří zhruba 25 procent naší produkce a zbývajících pět procent pak do Asie. Velký potenciál ale vidíme na severoamerickém trhu, kde bychom chtěli v následujících letech postupně růst a posilovat o zhruba 5 - 10 procent ročně,“ prozradil Hruška. Dalším výrobním pilířem jsou dodávky pro letecký průmysl a výroba ozubených kol a hřídelí. „Naše ozubená kola jsou součástí různých převodovek navijáků, převodovek pro speciální průmyslové aplikace, najdete je také v různých dopravnících, převodech motocyklů, čerpadlech, kompresorech, lisech a dalších,“ vyjmenovává Hruška.

Asi největší výzvou je momentálně pro divizi České zbrojovky rozšíření spolupráce s GE Aviation, která pod názvem Catalyst vyvíjí nový typ turbovrtulového motoru. „V rámci potencionálního kontraktu jsme připraveni nabídnout dodávky jednotlivých dílů a naším cílem je také spolupodílet se i na vývoji nového motoru a jeho dalších modifikací. Zároveň máme informace, že GE hodlá nabídnout českým leteckým dodavatelům také spolupráci na výrobě jiných leteckých motorů v USA přes GE Honda a další své firmy. I toto případné rozšíření vzájemné spolupráce by pro nás bylo velmi zajímavé, zvlášť na americkém trhu, kde jsme poměrně velmi aktivní v automobilovém průmyslu,“ uvádí Hruška.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy