Při placení kartou v cizině můžete zaplatit poplatek navíc

29.08.2018 | , Finance.cz
Spotřebitel


Víte, co je „Cash Advance“? Je to vlastně poplatek za vybírání peněz za pomocí platební karty v cizině na přepážce v bankách. Není zrovna malý a někdy si ho při platbě kartou naúčtují obchodníci nebo restauratéři, aniž byste to vy chtěli.

Platební karty používáme doma zcela běžně k výběru z bankomatů, ale platíme jimi i v obchodech a restauracích. Je to vlastně bezhotovostní platba. Jenže v cizině mohou mít obchodníci nebo jejich banky nastaveno placení jako „Cash Advance“ a vy k útratě zaplatíte někdy až trojciferný poplatek. Máte sice dojem, že šlo o bezhotovostní platbu, ale je zaúčtována jako výběr s přirážkou a následné zaplacení. Některé banky vám pak při reklamaci mohou vyjít vstříc a poplatek vrátí, jiné to považují za vaši chybu. Měli jste si vše na místě zkontrolovat. Peníze už neuvidíte.

Jak to chodí u nás

I u nás může nastat situace, že potřebujete hotovost a bankomat nikde. Zkusíte tedy zajít do banky, zdali by vám z vaší platební karty nemohli peníze vybrat. Někde to vůbec neudělají, protože prostě nebude mít po ruce terminál, na kterém by zkontrolovali, že máte nějaké peníze na účtu. Jinde vám vyhoví, ale zaplatíte poplatek navíc. To se netýká Fio banky, kde tuto službu neposkytují ani u nás, ani v cizině. A jediná banka Creditas si za vybrání peněz z karty na přepážce neúčtuje nic ani doma, ani v zahraničí.

Cash Advance - poplatky za platbu kartou

(foto: Shutterstock)

Za hranicemi

V Maďarsku, nebo některých nástupnických zemích bývalé Jugoslávie se můžete v obchodech či restauracích setkat s nálepkou, že službu „Cash Advance“ poskytují. Můžete si tedy u nich peníze vybrat z karty peníze. Dejte si ale velký pozor, jestli při placení zboží, nebo třeba oběda obchodník či číšník nezaúčtovává transakci také jako „Cash Advance“. To už totiž přijde pěkně draho a budou to v lepším případě desítky a v horším případě i stovky korun a procenty z částky k tomu.

Když si prohlédnete sazebníky jednotlivých bank, hned vám bude jasno:

Banky Poplatek za Cash Advance v zahraničí
Banka CREDITAS 0 Kč
Air Bank 25 Kč
mBank 29 Kč
Equa bank 99 Kč
Česká spořitelna 125 Kč
Komerční banka 148 Kč
Československá obchodní banka 200 Kč
UniCredit Bank 100 Kč + 0,5 % z částky
Expobank 2,5 %, ale nejméně 80 Kč
MONETA Money Bank 1 %, ale nejméně 200 Kč
PPF banka 150 Kč + 0,5 %
Raiffeisenbank 150 Kč + 0,5 %
Sberbank 180 Kč + 1 %
Fio banka tuto službu neposkytuje

Co můžu udělat?

Proč si v některých restauracích a obchodech připlatíte víc, je asi jasné. Terminál je nastaven stabilně a chybně na „Cash Advance“ a banka na zpoplatnění transakce vydělává. Vy v takovém případě máte jedinou možnost: o bankovní transakci vám musí být předána vytištěná účtenka. Tam musí být vypsáno, k jaké transakci došlo. Pokud tam bude suma za výběr peněz, účtenku si schovejte a pokuste se peníze reklamovat. Žádný výběr peněz jste přece nechtěli, takže k němu nemělo dojít. To by měla banka uznat a řešení hledat u viníka, kterým zpravidla bývá banka restaurace nebo obchodu, kde měli špatně nastavený terminál.

A jestliže zjistíte nesrovnalosti až na výpisu z účtu, tedy přirážku vám zamlčí, je evidentně chyba na protistraně. Obchodník vám totiž musí všechny údaje bankovní transakce vytisknout, nemůže si je nechat pro sebe.


Jaký je rozdíl mezi Visa a Mastercard?



 

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: Spotřebitel