Proč nejezdit na jižní Moravu?

15.09.2018 | , Finance.cz
Dovolená


Jižní Morava patří mezi nejmalebnější místa v ČR a najdeme v ní většinu vinařských oblastí Česka. Ovšem s nárůstem turistů narůstá i řada nešvarů. Jak tedy poznat kvalitní burčák? A jak se liší od vinného moštu? A z jakého důvodu se na Slovácku nemusíte vyspat?

Na jižní Moravu to je z naší redakce, co bychom kamenem dohodili na hejno špačků. A jelikož při návštěvě jižní Moravy se můžete pěkně spálit (v létě sluncem, v zimě o svařák a celoročně o lidskou hamižnost, lenost), tak se pojďme podívat na pár věcí, které vám zpříjemní pobyt a na co si dát pozor.

Ta jižní Morava je jistě krásná zem i přes nezištnou snahu filmařů dehonestovat ji propagandistickými filmy či nepovedenými seriály.

Zdroj: youtube.com/Moravěnka

Kdy vyjet na jih?

Na jižní Moravě je téměř po celý rok množství akcí, takže si můžete vybrat z řady koštů, festivalů, plesů, hodů, koncertů a dalších událostí.

Pokud hledáte klid a nemáte rádi zástupy lidí, tak navštivte jižní Moravu v zimě, kdy narazíte na opuštěné uličky sklepů, zasněžené vinohrady (při štěstí) a lehce najdete ubytování (i zlevněné). Procházka se svařeným vínem má rovněž něco do sebe.

Jestliže jste fanda folkloru a krojů, tak neváhejte navštívit některé z vesnických hodů, které jsou největší událostí ve všech jihomoravských vesničkách. Najdete na nich stovky krojovaných děvčic a šohajů. Většinou trvají 2 až 3 dny, tak si na ně vyhraďte více dnů. Většina hodů se odehrává o prázdninách (kde byly přesunuty), ale na hody se můžete vydat prakticky od června do začátku prosince.

Zájezdy na slevových portálech?

Jestli si objednáte zájezd, degustaci či pobyt na jižní Moravě přes slevové portály, tak můžete počítat s nepříliš kvalitní službou (ne vždy). Již se stalo, že slibovaný raut byl spotřebován hosty, co přijeli před vámi a v krajním případě se může stát, že na vás nezbude ani postel. Proto si pečlivě přečtěte nezávislé recenze na internetu nebo se zeptejte známých na jejich zkušenosti.

Částečně zkvašený hroznový mošt vs. burčák

Také stojíte nad petkou kalného šumícího nápoje s vůní kvasnic a vinných hroznů a ptáte se, jestli je to burčák nebo mošt?

Burčák je prakticky částečně zkvašený hroznový mošt, ale jako burčák se smí prodávat pouze nápoj vyrobený z hroznů, které v daném roce vyrostly na území České republiky. No a jestliže vinné hrozny vyrostly na svazích Moldávie, Maďarska či Itálie, tak mají smůlu a nápoj z nich se musí nazývat částečně zkvašený hroznový mošt.

K burčáku si můžete dát na jihu i další plod podzimu - dýňová jádra. Tato kombinace je úžasná, ale ve velkém množství se nedoporučuje s ohledem na ničivé následky ve vaší trávicí soustavě.

Kvalitní burčák nenajdete v kádi u silnice

Kvalitní burčák poznáte dle vůně, chutě i pohledu. Kvalitní burčák by měl být čistý (či mírně zakalený) s usazeninkou po stranách či na dně sklenice. Jeho barva by měla být máslová či mírně hnědá (u bílého) či krvavě rudá (u červeného). Jestliže je barva narezlá či je burčák hodně průsvitný, tak se pravděpodobně jedná o ředění vodou.

Vůně musí být v souladu s odrůdou hroznů, ze kterých byl vyroben. Ve vůni nesmí být cítit hniloba, zatuchlina či octový nádech. Naopak vůně kvasnic může být někdy výrazná, ale po chvíli na vzduchu by měla vymizet. Nejedná se o vadu, ale o kvasný proces.

V dnešní době dostanete kvalitní burčák i ve městech, ale ptejte se na původ tohoto nápoje a určitě ho před zakoupením otestujte. Od vinaře si můžete odvést domů sladký burčák, který vám dozraje. Ale pozor, lahve nedotahovat!


Čtěte také:

Obnova, rozvoj, investice. Na vinaře čeká v Bruselu 650 milionů

Vinař a šlechtitel Miloš Michlovský: Víno musí být lidovým nápojem

Děla na moravském poli

Probudíte se na prochladlé mezi u sklepa a někdo na vás vystřelí, začnete utíkat, protože v alkoholovém rauši si myslíte, že zase přijeli Rusové, Němci či Švédové (nehodící škrtněte). Najednou se zpoza křoví ozve volání orla a zatroubení auta. Začnete se bát, co jste vypili ve sklepě za dryák. Nebojte, jedná se pouze o lenivost vinohradníků, kteří nechávají plašiče špačků zapnuté i přes noc, aby v rámci respektu ke spoluobčanům i přírodě ukázali, že na ni z vysoka kašlou. Chvílemi si tedy připadáte jako váš praděda u Verdunu - rány a lidé povalující se v agónii po cestách, to, co ještě před chvílí obsahovala břišní dutina, se válí na každém rohu - i to je jižní Morava.

Slovácko súdí víno

Dobré víno začíná poznávat čím dál více Čechů a rádi si za něj připlatí a moravští vinaři patří ke světové špičce.

Vynikající formou učení jsou košty, výstavy a i školení, kterými si můžete projít ve velkých městech nebo v některém z větších vinařství nebo hotelů.

Kafé od žida nebo ze spolku?

Jižní Morava to nejsou jen sklepy a víno. Kvalita a nabídka služeb rok od roku roste a po jihomoravských městech i vískách jsou roztroušeny vyhlášené kavárny, restaurace a hostince. Také nabídka zážitků je široká - od letu balónem nad Mušovem, vesnicí, jež leží pod hladinou Nových Mlýnů, přes airsoftová hřiště, bludiště či levandulová pole.

Sysli na vinici

Pro milovníky přírody se nabízí návštěva CHKO Pálava a rovněž soutoku Dyje s Moravou. Na Nové Mlýny se každoročně slétají tisíce tažných ptáků a na Velkopavlovicku mezi vinohrady pobíhají sysli. Na podzim se můžete těšit na tisícihlavá hejna špačků a sem tam se na jih Moravy zatoulá i drop velký z Rakouska.

Jižní Morava - země, která dala republice politickou špičku i dno

Z jižní Moravy pochází první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, na jehož rodný dům v Čejkovicích se můžete zajet podívat. Další politici, kteří mají kořeny na jižní Moravě jsou: Michal Hašek, Bohuslav Sobotka či Zdeněk Škromach.

Proč tedy nejezdit na jižní Moravu?

I na jihu Moravy narazíte na lidskou hamižnost, hloupost a aroganci, ale to vše je v menšině, protože většina lidí z jižní Moravy je pohostinných a dobrosrdečných. Spojte to s malebnou krajinou, vynikajícím vínem a stále živým folklorem a máte ideální dovolenou nejen na prodloužený podzimní víkend.

Autor článku

Michal Bureš

Michal Bureš  

Šéfredaktor Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: Dovolená