Myslíte si, že kouříte zdravě e-cigaretu? Aneb jakým rizikem jsou náhražky cigaret?

21.02.2019 | , Finance.cz
Spotřebitel


Že jsou cigarety škodlivé, o tom se už asi nikdo přít nebude. Co ale jejich alternativy, elektronické cigarety, doutníky, vodní dýmka, marihuana. Je to aspoň o něco lepší?

Nejen alkohol, ale i tabák byl dřív považován za lék. Jean Nicot, v 16. století francouzský vyslanec v Portugalsku, používal šňupací tabák proti migréně a nabídl ho také Kateřině Medicejské na francouzský královský dvůr. No a nikotin se jmenuje po něm. Pozitivní kariéra tabáku začala upadat ve 20. století a definitivně byly jeho záporné účinky potvrzeny v jeho druhé polovině. Od té doby se lidé pídí po nějakých náhražkách.

Začalo to v roce 1900

Dějiny hořících tyčinek s tabákem začala koncem 19. století. V roce 1881 vymyslel Američan Bonsack stroj na výrobu cigaret a kolem roku 1900 se jimi začal svět zaplavovat. Už o pár let později se objevily varující články, že cigarety nejsou tak nevinné. Cigarety se ale prodávaly v lékárnách, ovšem nejen tabákové, v apatykách lékárníci nabízeli cigarety především pro astmatiky. Ty neobsahovaly tabák, ale durman s atropinem. To je alkaloid s halucinogenními účinky, který prý astmatikům ulevoval.

Elektronické cigarety – občas explodují

Podle profesorky Evy Králíkové z Centra pro závislé na tabáku je na trhu elektronických cigaret několik stovek značek, a dokonce tisíce příchutí. V Evropské unii máme sice danou maximální koncentraci nikotinu a nejvyšší objem náplně, přesto ale smysluplná regulace chybí. Nejslabším místem jsou ale baterie. O jejich kvalitu se nikdo nezajímá, a právě jejich občasná exploze je tím největším nebezpečím. A nejen v elektronických cigaretách, ale i v telefonech, hračkách a podobně.

Elektronické cigarety fungují tak, že ohřejí tekutinu, z níž pak vznikají výpary podobné kouři. Tekutá část bývá tvořena asi z 80 % směsí glycerinu a propylenglykolu, zbytek je voda a většinou také nikotin. Ovšem existují elektronické cigarety i bez něj.

Jsou elektronické cigarety zdraví škodlivé

(foto: Shutterstock)

Nic tu nehoří, skoro neškodí

Nás zajímá, jestli elektronické cigarety škodí zdraví. V jejich výparech se našly toxické látky, nejčastěji formaldehyd nebo nikl. Vždy to ale byly podle Evy Králíkové jen jednotlivé chemikálie, nikoli ty tisíce látek, které vznikají při kouření a hoření cigaret. Navíc jsou také v daleko menších koncentracích než v kouři. „Pokud čteme práci na toto téma, často analyzovaná značka už vůbec není na trhu, ten je totiž poměrně dynamický. Kromě baterií záleží i na knotu: jestliže je bavlněný, toxické kovy velmi pravděpodobně vůbec přítomné nejsou. Lze tedy souhlasit se závěry, že elektronické cigarety jsou nejméně o 95 % méně rizikové než kouření. A selský rozum to potvrzuje: nic tu nehoří. Nejlepší je samozřejmě dýchat čistý vzduch a elektronické cigarety jistě nejsou „zdravější“ než kouření. Určitě jsou však méně rizikové."

Ohrožuje vapér své okolí?

Vapování, jak se také kouření elektronických cigaret říká, není pro okolí vapéra škodlivé. Riziko je blízké nule. Někdy vás ale obtěžují intenzivní aromata – to bývají většinou vapéři beznikotinových elektronických cigaret. Ti vytvářejí a hrají si s gejzíry kouře a jejich vyfukováním do dálky či do různých tvarů.

Někteří se vapováním odnaučí kouřit

Některé elektronické cigarety skutečně pomohou při odnaučování se kouření. Zde totiž záleží na rychlosti a množství vstřebaného nikotinu. Elektronické cigarety první generace ještě podobné cigaretám, uvolňovaly nikotin málo a pomalu. Novější typy dodávají nikotin v dostatečném množství a jejich účinnost je dokumentována především v Anglii. Tam jsou podle profesorky Králíkové doporučovány jako léky první volby. V Austrálii jsou ale naopak zakázané. Elektronické cigarety jsou pomocí zejména pro kuřáky silně závislé.


Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4.5
Hlasováno: 18 krát

Články ze sekce: Spotřebitel