Která je ta pravá? Vybíráme správnou půjčku

24.09.2019 | , mBank
Komerční sdělení


Zorientovat se na trhu půjček není vždy snadné. Reklamy lákají na nulový úrok a jiné výhody. Za nabídkami se ale často skrývají další poplatky a půjčka se klientovi o dost prodraží. Pokud o úvěru vážně uvažujete, poradíme vám základní kritéria, která si pohlídat, abyste nenaletěli a zbytečně půjčku nepřepláceli.

Klíčové je ujasnit si, na co přesně půjčku potřebujete, a co od ní očekáváte. Poté teprve můžete správně zvolit typ úvěru, který odpovídá tomu, proč si vlastně peníze půjčujete. V Česku jsou k dostání jak úvěry účelové, tak ty, u nichž nemusíte účel využití finančních prostředků nijak dokládat. Peníze v tomto případě využijete na cokoli, a to bez jakéhokoli vysvětlování bance. „Určitě není na škodu si dostupné nabídky na trhu porovnat a dozvědět se o nich co nejvíce informací," radí Petr Král, produktový manažer spotřebitelských úvěrů mBank.

Jak se neztratit v RPSN, úrocích a dalších termínech

Mnoho známých vás zřejmě upozorní na to, že si při výběru půjčky máte pohlídat RPSN. Pro někoho, kdo si půjčuje poprvé v životě, to je zcela neznámý pojem. Jak ale správně naznačují vaši blízcí, stojí za to se nad ním pozastavit. RPSN alias roční procentní sazba nákladů v sobě totiž obsahuje nejen úroky, ale všechny náklady spojené s půjčkou včetně pojištění a případně dalších poplatků. Porovnání RPSN je tedy základ. Čím nižší, tím lepší.

Mnohdy uchu melodicky znějící nabídka skrývá opravdu vysoké poplatky a slibovaná půjčka zdarma stojí ve finále velké peníze. „Pro nás je základ, aby klient věděl, kolik za půjčku opravdu zaplatí,“ říká Petr Král. „Věříme, že je fér, když naši zákazníci znají předem cenový strop, přes který se při splácení nedostanou. Například, když si mladý pár půjčí v rámci první mPůjčky Plus na zvelebení ložnice 20 000 Kč, splatí 20 400 Kč a už nic navíc, s tím může počítat. Těch 400 Kč je předem jasně stanovený 2procentní poplatek za úvěr,“ vysvětluje Král. Právě první mPůjčka Plus od mBank má v současnosti na bankovním trhu nejnižší RPSN. Umožňuje půjčit si až 40 000 Kč při splatnosti 12 nebo 24 měsíců. Jasně stanovené podmínky figurují u mBank vždy na prvním místě, a to i v případě jiných úvěrů až do výše 600 000 Kč. 

Dobrá reputace a sjednání na jedno kliknutí

Žijeme v 21. století, kdy není problém si dohledat, jak banka komunikuje a vystupuje na veřejnosti. Podívejte se, jestli vám je její filozofie blízká a zejména pak srozumitelná. Můžete najít nejrůznější ohlasy a udělat si obrázek o pověsti společnosti, u které si chcete peníze půjčit. 

Roli při výběru může hrát i to, jak složitý bude proces sjednání půjčky. Někoho může odradit už jen prostý fakt, že by musel jít vše zařizovat osobně na pobočku. Digitalizovaný svět zkrátka mění naše preference a banky se tomu trendu přizpůsobují.  Klientům již zmiňované mBank například stačí vyplnit online žádost z pohodlí domova a na pobočku se nemusí zastavovat ani kvůli podpisu smlouvy, tu jim totiž může doručit kurýr.

První mPůjčka Plus je nabízena těm zákazníkům, kteří si u mBank ještě nikdy nepůjčili. Umožňuje jim vyzkoušet si jednoduché vypůjčení finanční částky za předem jasně stanovených podmínek. Taková zkušenost je přínosná. Klient se například ujistí, že mu vše sedí, a je schopen si vzít úvěr a splácet ho i na vyšší částku.

Hlavně nic neuspěchat

Půjčit si peníze v dnešní době není složité. Každopádně jde o rozhodnutí, které je vhodné promyslet.  Kromě všech výše uvedených kriterií berte v potaz i přehlednost a flexibilitu půjčky, abyste vždy měli přehled o stavu svého úvěru a zároveň ji měli možnost předčasně bez poplatku splatit. 

Více informací naleznete na: www.mbank.cz

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení