Korunka ke korunce alias spoření má smysl

16.12.2019 | , mBank
Komerční sdělení


I po malých částkách se dají naspořit zajímavé peníze. Spoření má podle Čechů význam zejména proto, abychom byli připraveni na neočekávané události. Na „horší“ časy si dává peníze stranou až 70 procent českých občanů. Vyplynulo to z letošního průzkumu pro Českou bankovní asociaci. Peníze bokem si dáváme také na dovolené nebo jiné zážitky.

Spoření je vhodné pro přípravu finanční rezervy, ze které budeme moci čerpat v momentě, kdy například nedostaneme pravidelný příjem. Na tzv. železnou rezervu myslí většina Čechů. Nezapomínají ani na budoucnost a s nastřádanými penězi počítají ve stáří. Téměř polovina občanů pak peníze střádá na dovolenou. Úspory v mnoha případech padnou také na koupi automobilu nebo třeba elektrospotřebičů. 

„Ať už má klient jakýkoliv sen – ať touží po prázdninách v Římě, nebo si chce jen koupit gramofon – mBank nabízí komfortní řešení, jak spořit s každým realizovaným nákupem. Díky mSpoření mohou navíc majitelé konta počítat se zúročením ve výši 1,2 % ročně,“ říká Jan Kamenský, produktový specialista mBank. Princip mSpoření je jednoduchý. Nabízí hned 4 způsoby, jak při placení šetřit. Buď si klienti mohou odkládat pevnou částku dle vlastní volby, nebo každou transakci zaokrouhlovat na stokoruny a ukládat rozdíl mezi zaplacenou sumou a zbytkem. Další variantou je střádat si z každého nákupu určité procento, které si opět sami nastaví, a posledním způsobem je automatický trvalý příkaz.

Stačí tak, aby klient vybral z bankomatu nebo zaplatil minimálně stokorunu, a to kartou nebo převodem (mimo inkas a převodů na vlastní účty), a už šetří peníze na vytyčený cíl. Své finance navíc může kdykoli zdarma přesunout. Platí tedy, že čím více peněz vydává, tím více spoří. Založení a následné vedení spořicího účtu je oproštěno od jakýchkoliv poplatků.

Jak to tedy vypadá v praxi? Například Jana si chce koupit nový gramofon, stejný jako měla kdysi její prababička. Nastaví si tak odkládání 5 % z každého nákupu. Když utratí v supermarketu 800 Kč, odkládá si tím na gramofon prvních 40 Kč – a ani o tom nemusí moc přemýšlet. Částka je na první pohled zanedbatelná, přesto si Jana postupně spoří „korunku ke korunce“ a brzy si tak bude moci přehrát oblíbené hity na vinylech. 

Spořicích cílů si může klient definovat celkem osm. „Kdykoliv se zároveň může rozmyslet a poupravit způsob odkládání, cílovou sumu, dobu spoření i samotný záměr spoření,“ vysvětluje jednu z mnoha výhod mSpoření Kamenský

Říká se, že halíře dělají talíře. I když tedy šetříme po malých částkách, můžeme si tak výhledově naspořit příjemně vysokou sumu.

Více informací naleznete zde.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení