Oceněné jádro pro energetickou nezávislost staveb

16.12.2019 | , invester
Komerční sdělení


Už v roce 2020 by měla být zahájena výroba energetického jádra NyrdenCore, přelomového konceptu udržitelného bydlení nezávislého na inženýrských sítích. Projekt se letos stal absolutním vítězem národního kola Quality Innovation Award. Ke spuštění výroby mají nyní dopomoci investoři prostřednictvím crowdfundingové platformy Invester.cz. K dispozici je 14 % obchodního podílu.

Vývoj unikátního jádra NyrdenCore v první fázi financovali autoři z vlastních zdrojů. Druhá fáze, která zahrnuje výrobu prototypu, ověřovací provoz, certifikaci a následné spuštění sériové výroby, je příležitostí právě pro investory. Ti mají nyní šanci být součástí zrodu zcela nového segmentu globálního trhu. Inovativní využití existujících technologií totiž nemá v současnosti konkurenci. 

Zahájení výroby technologického jádra si vyžádá 12 milionů korun. „Bod zvratu nastane za 33 měsíců od spuštění druhé fáze, a to při prodeji 32 kusů jader NyrdenCore. Návratnost investice po čtyřech letech bude více než 600 procent,“ přiblížil ekonomiku projektu jeho autor Jan Blažíček.

Jan Blažíček je stavebním inženýrem se specializací na termohydrauliku a energetickou účinnost technického vybavení budov. Pracoval pro společnosti PPF a Sekyra Group a má tak bohaté zkušenosti z řízení stavebních a výrobních projektů.

Pro Invester je NyrdenCore zajímavou výzvou. Doposud se soustředil spíše na podnikatelské projekty v oblasti služeb a realit. „Je to náš první technologický projekt. Vsadili jsme přitom na jeho obrovský potenciál. Odhad vstupního kapitálu tvořeného nehmotným majetkem je s ohledem na obchodní potenciál bez mála 20 milionů korun,“ vysvětlil Jan Hendrych, spoluzakladatel platformy Invester.cz.

NyrdenCore je prefabrikované technologické jádro plně soběstačného, tedy nulového domu. Vedle úspory celkových nákladů na provoz se jeho využitím snižuje i pracnost projektování a realizace. NyrdenCore obsahuje systémy všech potřebných profesí: výroba elektřiny, větrání, vytápění, chlazení, výroba pitné vody, příprava teplé vody, likvidace biologických odpadů včetně splašků a vaření.
 
Energii k provozu NyrdenCore získává ze slunečního záření, větru, větracího vzduchu, biomasy a záložní elektrocentrály. Pitnou vodu vyrábí z deště a z kondenzátu vznikajícího při provozu tepelného čerpadla. Veškeré biologické zbytky včetně splašků přetváří zpět v biomasu, teplo a páru, takže z hlediska vlivu na životní prostředí nevzniká žádný odpad.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení