Jak svítit šetrně vůči sobě i okolí?

08.01.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Světelného znečištění přibývá. S tím, jak jsou osvětleny památky nebo sídla různých institucí či soukromých firem, nic neuděláme. U těch státních alespoň ne hned. Ale sami se můžeme začít chovat tak, abychom ke světelnému znečištění nepřispívali.

Všichni můžeme trošku přispět, aby bylo světelného znečištění méně. Zkuste si přečíst naše rady a při plánu nasvětlení zvolte ohleduplnou variantu vůči okolí. Jestliže už osvětlení máte, i zde se dá něco dělat, třeba je sklopit, aby neosvětlovalo zcela zbytečně noční oblohu.

Dům a zahrada

Podle webu svetelneznecisteni.cz, který se problematikou světelného smogu dlouhodobě zabývá, může každý z nás přispět k tomu, aby bylo světelného znečištění méně. Měli bychom se například podívat na venkovní osvětlení našeho domu, garáže, chaty či zahrady.

I podobné osvětlení by totiž mělo splňovat některé jednoduché zásady. Nemělo by například svítit sousedům do oken ani na zahradu, stejně jako by nemělo svítit kolemjdoucím do očí. Také je zbytečné, aby svítilo tzv. do nebe, tedy aby byl kužel reflektoru obrácen k nebi. Vyzařované světlo by také mělo mít teplou barvu, která by se blížila barvě ohně. Té se totiž vyhne hmyz.

Jak bojovat proti světelnému znečištění, smogu

Zdroj: Pixabay

Svítíme doma

Zvláště na podzim a v zimě se v našich domácnostech svítí hodně, a vlastně už od odpoledních hodin. Hodně může znamenat všude, ale my svítíme hlavně velmi intenzivně. To pro naše zdraví není příliš vhodné, protože organismus vnímá, že se neblíží noc a doba odpočinku. Proto je dobré s postupujícími hodinami na intenzitě světla ubírat.

Odborníci doporučují pro hlavní osvětlení kuchyně a pracovny používat zdroje s barevným podáním denního světla, v tuto chvíli jsou asi nejdostupnější lineární zářivky s chladnějšími odstíny.

Doma také máme počítače, mobily, tablety. Na některých jsou noční filtry a mnozí je používají. Tyto clony odfiltrují modré světlo z viditelného spektra a organizmus tak není tolik rušen na dobu tmy spánku. Spotřebiče, které vyzařují modré světlo, by vůbec neměly být v našich ložnicích, nebo je na noc vypínejte.

Místnosti, ve kterých jste těsně před spaním, je pak nutné vybavit světelnými zdroji s teplým podáním barev. Takže v obývácích, ložnicích či koupelnách volte LED zdroje s teplotou barvy 2700 K a nižší.

Když ale chcete skutečně oči a mozek odpočnout a pořádně se na spánek připravit, sáhněte po LED zdroji s teplotou 2200 K a nižší. V obchodech je poznáte tak, že místo vláken mají žluté pásky a skleněné koule, do kterých jsou uzavřeny, mají zlatavý barevný odstín, i když je světlo vypnuté. Velmi levně jsou k dostání na eBay.

 

Vstupní světla

U světel u vstupu do domu nebo třeba na zahradu většinou chceme, aby vypadala trochu reprezentativně. U domů jsou často proto vidět například lucerny a svítící koule. Ty ale podle svetelnehoznecisteni.cz patří mezi nejméně ohleduplná a šetrná svítidla a jsou zdrojem světelného znečištění.

Je lepší dát přednost svítidlům, která jsou vybavená optikou či stínítkem a směřují světlo jen tam, kde je potřeba. Pokud ale světelný zdroj svítí bez omezení do všech směrů, tak je to zbytečné, a navíc to ostatním může vadit. Nejde totiž o to, příchozí oslnit, ale posvítit jim na cestu do nějakého prostoru. Upřednostňujte zdroje s teplou bílou barvou světla, které jsou označeny tzv. barevnou teplotou a ta by měla být 2700 K nebo nižší. Je lepší se vyhnout moderním a silným LED reflektorům s denní bílou nebo studenou bílou (4000 K a výše).


Čtěte také:

Štítky:

Autor článku

Martin Ježek

Martin Ježek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ