Hypotéky zdražují a čas na rozmýšlení se krátí

16.03.2020 | , Dotfox
Komerční sdělení


Levným hypotékám brzy odzvoní. Ten, kdo zaváhá, se může s dvouprocentní sazbou rozloučit, už nyní v některých bankách úrokové sazby dosahují hranice 3 %.  Co vše má vliv na cenu hypotéky, je skutečně nejvyšší čas na konečné rozhodnutí, a jak vybrat ten nejlepší úvěr na bydlení?

Vzít si hypotéku není jednoduché rozhodování, důležité je zvážit vlastní finanční situaci, plány do budoucna i aktuální stav na realitním a hypotečním trhu. A právě hypoteční trh v současné době prostor pro dlouhé rozmýšlení nedává. 

Banky začaly hypotéky zdražovat už koncem loňského roku

Začátkem února Česká národní banka zvýšila repo sazbu, ta už nečiní rovné 2 %, ale dosahuje 2,25 %. Co to znamená? Centrální banka začala těm komerčním půjčovat dražší peníze, což se chtě nechtě dotýká i poskytování hypotečních úvěrů.
 
Úrokové sazby hypoték některé banky začaly zvedat už koncem loňského roku, mezi zdražujícími průkopníky byla Česká spořitelna, Komerční banka, UniCredit Bank a Raiffeisenbank, netrvalo ale dlouho a na přelomu roku se přidaly i další bankovní domy. To, co vám hypoteční kalkulačka nabídla v prosinci 2019 jako nejvýhodnější řešení, tak dnes už nemusí být pravdou. 

Pokud uvažujete o zadlužení kvůli vlastnímu bydlení, je v současné době nejvyšší čas to ihned rozseknout. Lepší podmínky pro získání hypotečního úvěru se jen tak neobjeví. O zlevňování aktuálně nemůže být řeč, a to i přesto, že tuzemská ekonomika začíná zpomalovat a příjmy domácností stagnovat. 

Vybrat hypotéku je věda. Víte, jak na to?

I přes zdražování je stále hypotéka individuální záležitostí. Nevýhodné podmínky, které vám nabídnou v jedné bance, se nemusí ztotožňovat s nabídkou jiné banky. Je tedy zapotřebí i v této době neukvapovat se a výběr vhodné půjčky na bydlení dobře zvážit. Víte, jak na to?

1.    Porovnejte hypotéky na internetu

Nejvýhodnější hypotéka na vás nevykoukne sama zpoza rohu, je zapotřebí jí jít naproti. Využít k tomu můžete online srovnávač, který představuje nejjednodušší a nejrychlejší způsob, jak se zorientovat ve změti hypotečních nabídek na základě vybraných kritérií.

2.    Zajděte osobně do více bank

Pokud online světu neholdujete, pak si pro nejlevnější úvěr na bydlení zajděte osobně na pobočku. V tomto případě je ale nutné zavítat jak do vaší domovské banky, tak i navštívit konkurenci, ať máte přehled o tom, jaká nabídka pro vás bude ta nejlepší.

3.    Využijte pomoci hypotečního specialisty

Poslední možností je poradit se s odborníky. Hypotéka není žádným drobným úvěrem, proto pomoc hypotečního specialisty může přijít vhod. Zkušení poradci mají za sebou léta studií a praxe, navíc dokážou s bankou vyjednat podmínky, o kterých se běžným klientům ani nezdá.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení