Jaký má pandemie koronaviru dopad na bydlení, nemovitosti a hypotéky

20.04.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Koronavirus již několik měsíců otřásá světem. Výrazně se také promítl ve finančním sektoru. Bitcoin začal klesat, cena zlata naopak stoupat. Je možné v blízké době očekávat pokles cen nemovitostí? A změnilo se kromě odkladů splátek něco u hypoték?

Banky v posledních několika týdnech evidují celou řadu žádostí o odklad splátek hypoték. Přesto banky hypoteční úvěry stále nabízí, některé však pouze v omezené míře. Úvěr na bydlení je tedy stále možné sjednat, ale je třeba upozornit, že je omezená provozní doba některých poboček a také skutečnost, že v době omezení pohybu osob by lidé měli svůj pohyb ve veřejném prostoru a s tím i pobíhání mezi jednotlivými bankami co nejvíce eliminovat. 

Jak jsou na tom úrokové sazby u hypoték?

ČNB před dvěma týdny v krátké době dvakrát snížila základní úrokovou sazbu. Titulní 2T repo sazba klesla z 2,25 % na 1 %. Cena peněz na mezibankovním trhu je nyní blízko historických minim z roku 2016, kdy byly sazby hypoték výrazně pod 2 procenty. Nyní je však radikálně jiná situace. Těžko se nyní odhadují dopady koronaviru na nezaměstnanost, ale i dopady vládou chystaných opatření, takže banky musí v ceně hypotéky kalkulovat s vyšší rizikovou marží, a ochota ke snižování sazeb tak bude výrazně menší, než ve zmíněném roce 2016, kdy česká ekonomika rostla. Banky budou nyní spíše z pochopitelných důvodů vyčkávat, jak se situace vyvine, a proto očekáváme spíše stagnaci úrokových sazeb nad 2 procenty.

Zmírnění pravidel pro hypotéky

Česká národní banka také 1. dubna vydala tiskovou zprávu, která pojednává o tom, že došlo ke zmírnění pravidel při posuzování žadatelů o hypotéky. Ty aktuálně vypadají takto:

  • LTV se zvyšuje na 90 %, na nákup nemovitosti nyní potřebujete 10 % vlastních úspor z ceny, netýká se to však „investičních“ hypoték (dříve bylo LTV 80 %).
  • DTI se prozatím ruší. Jedná se o ukazatele výše úvěru k příjmu žadatele (dříve nesměla výše hypotéky přesáhnout 9 ročních čistých příjmů žadatele).
  • DSTI se zmírňuje, a to na 50 %. Měsíční splátka hypotéky nesmí přesáhnout 50 % měsíčního čistého příjmu žadatele (dříve bylo DSTI 45 %).

Zmírnění pravidel pro hypotéky, snížení úroků, zrušení daně

Zdroj: Shutterstock

Zruší se daň z nabytí nemovitosti?

Ministryně financí Alena Schillerová se nechala slyšet, že by aktuální situaci využila ke zrušení daně z nabytí nemovitosti, kterou platí kupující a tvoří 4 % z kupní ceny nemovitosti. Důvodem je především rozhýbání realitního trhu. Kupující, kteří by na základě zrušení daně již neměli povinnost daň platit, by však podle jejich slov neměli mít nárok na uplatnění odpočtů úroků z hypotéky v daňovém přiznání nebo ročním zúčtování daně.

Jak postupovat, když si chci sjednat hypotéku?

Doporučujeme maximálně využít možností bezkontaktního vyřízení hypotéky nebo se obrátit na hypotečního zprostředkovatele, který má přehled o aktuálním dění v bankách. Přes telefon si od klienta nabere potřebné informace a vyfiltruje banky, které dokážou klientovy představy vyřešit. Z nich potom doporučí nejvhodnější varianty a „na dálku“ zajistí i vyřízení úvěru.

„Hypotéky děláme už několik měsíců bezpapírově, což nám výrazně zjednodušuje situaci. Nyní jsme jen osobní schůzky a komunikaci s bankami přesunuli do bezpečného online prostředí a pracujeme na ještě větší efektivitě. Svět se rozhodně nezastavil a stávající situace nám umožňuje otevírat nové cesty, jak klientům ušetřit čas při získání hypotéky,“ říká Libor Ostatek, ředitel makléřské společnosti Golem Finance, která se specializuje na poradenství v oblasti financování bydlení.

Budou klesat ceny nemovitostí?

Záleží, jak dlouho bude trvat omezení pohybu osob a jak velký dopad bude mít pandemie na českou ekonomiku. Určitá korekce cen nemovitostí je však podle našeho názoru velmi pravděpodobná. Českou ekonomiku čeká zpomalení, což se projeví v poklesu příjmu českých domácností a nárůstu nejistoty, což minimálně krátkodobě oslabí poptávku po vlastním bydlení.

S uzavřením hranic velký zásah nyní dostaly krátkodobé pronájmy. Majitelé těchto bytů se budou snažit nabídnout byty buď k dlouhodobým pronájmům, což se může projevit v poklesu tržního nájemného, ale výhledově i prodejních cen, pokud se rozhodnou majitelé tyto nemovitosti zpeněžit.

Očekáváme, že v následujících měsících nabídkové ceny budou stagnovat a klesat budou spíše realizační ceny. Kupující budou nyní ve výhodnější situaci a opět se začne o cenách vyjednávat. Z pohledu struktury dojde spíše ke korekci cen bytů. Domy a pozemky si ceny zatím udrží.

Zdroj: Golem Finance

 

Čtěte také:

Autor článku

Lucie Mečířová

Lucie Mečířová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 5 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ