Z DIGI TV se stává Telly. Co vše změna přinese?

20.04.2020 | , Telly
Komerční sdělení


Na českém trhu placených televizních služeb se objevila nová značka Telly. Ve skutečnosti se ale o žádného nováčka nejedná. Pro změnu známého brandu se rozhodla společnost DIGI TV - operátor, který v ČR působí už od roku 2006. Nač konkrétně se mohou její diváci těšit a jak bude podle vedení Telly vypadat budoucnost placené televize v Česku?

Změnit zavedenou značku, jejíž služby využívá mnoho českých domácností, není úplně obvyklé. Důvod, kvůli němuž se vedení dnes již bývalé DIGI TV k tomuto kroku rozhodlo, byl ale ryze praktický.

„Když jsme televizního operátora DIGI CZ kupovali od rumunských vlastníků, koupili jsme si práva k užívání značky DIGI na pět let", podotýká Vladimír Rusák, ředitel pro strategii společnosti Telly. „V té době jsme kupovali jen satelitního operátora. Dnes máme úplně jinou a komplexní službu, nesrovnatelnou co do kvality a možností pro zákazníka. Zásadně jsme zlepšili kvalitu satelitního příjmu a přidali jsme další služby – internetovou televizi a také pevné připojení k internetu, které je dostupné pro více než 3,8 milionu českých domácností.“

Diváci také jistě uvítají skutečnost, že ačkoliv nyní Telly nabízí dvakrát více kanálů než stará DIGI před pěti lety - přičemž velká část z nich je v HD rozlišení - cena, kterou ve výsledku za základní balíček programů zaplatí, je dokonce ještě o něco nižší než tehdy.

Službu je možné vyzkoušet si zdarma

Současná situace způsobená pandemií nebezpečného koronaviru není pro představení nové značky úplně ideální, navzdory několika drobným komplikacím se jí však společnosti Telly podařilo i do jisté míry využít: 

„Lidé, které oslovujeme především, teď sledují internet i televizi víc než o Vánocích a mohou se s naší kampaní snadno potkat a Telly si vyzkoušet bez závazků na celý měsíc zdarma. Naše televizní služba se dá vyzkoušet bez set-top boxu na moderních televizích Samsung či chytrých televizích s operačním systémem Android (např. Sony, Philips, TCL, JVC, Toshiba, Orava, Xiaomi a další). Brzy bude mít Telly i aplikace pro chytré televizory LG. Vyzkoušet Telly lze na všech běžných mobilních zařízeních, počítačích či tabletech. Službu si aktivujete jednoduše on-line.“

Na své si přijdou sportovní fandové i filmoví fajnšmekři

A co se týče oněch cen, ty jsou z pohledu koncového zákazníka více než přijatelné. Základní balíček programů vyjde diváka na 200 korun, přičemž jak Rusnák upřesňuje, "služba je vhodná především pro všechny ty, kteří ještě nemají s výhodami placené televize tak bohaté zkušenosti." Střední balíček vyjde na dvojnásobek, tedy rovné čtyři stovky, a jako takový je podle šéfa Telly „zlatou střední cestou se skvělým poměrem cena/výkon“. A konečně poslední, Velký balíček bude uživatele stát měsíčně 600 korun, přičemž hodit se bude především těm, kteří, pokud jde o televizní zábavu, neradi přistupují na jakékoliv kompromisy.

„Ke každému balíčku je možno dokoupit si balíček HBO a k němu i službu HBO GO. V nabídce je i samostatný balíček Sport (dříve Sport Plus) pro ty, kteří chtějí sledovat pouze sportovní programy. V rámci přehlednosti jsme opustili tzv. baťovské ceny a zaokrouhlili cenovky na celá čísla, což je pro zákazníky jednodušší z hlediska porovnání,“ vysvětluje Rusnák.

Potěšit by je navíc mohla i skutečnost, že v Telly chystají spuštění zákaznické zóny se samoobsluhou, která přispěje k celkovému zkvalitnění klientských služeb a v rámci níž budou moci uživatelé platit běžnou platební kartou.

Na vysílání ve formátu Ultra HD se již pracuje

Čistě z pohledu technických inovací je potřeba zdůraznit, že například již v průběhu dubna vyjde aktualizovaná aplikace pro Samsung Smart TV, kterou půjde ovládat jednoduše pomocí několika základních tlačítek. Samozřejmostí jsou inovované aplikace pro mobilní telefony Android a iOS, kde si divák může vybírat pořady dle žánrů či doporučení. A opomenout ani nelze fakt, že společnost také chystá přechod na Ultra HD/4Kready kodek H.265, díky čemuž bude technicky připraveni na vysílání v UHD. Prvním programem, který by v tomto formátu mohl být podle Rusnáka v rámci Telly vysílán, jsou fotbalové přenosy z anglické Premier League.

Sledovanost sportovních stanic sice vzhledem k současným omezením, která zapříčinilo šíření nebezpečného koronaviru, klesla, že by ale takovýto stav měl setrvat i poté, co zavedená opatření poleví, se však nejspíš očekávat nedá. I proto tak řadu diváků potěší, že vedle HBO, National Geopgraphic či kanálu Discovery si budou moci naladit programy typu Eurosport, Nova Sport a spoustu dalších jim podobných. A díky Telly navíc rozhodně nehrozí, že by jim cokoliv podstatného uniklo. 

„Týdenní archiv pořadů, který diváka zbavuje závislosti na televizním programu, mu dává svobodu dívat se na oblíbený pořad, kdy on chce,“ říká Rusnák s tím, že jakmile se opět otevřou hranice, bude možné sledovat Telly prostřednictvím mobilu, tabletu či počítače i v kterékoliv jiné zemi Evropské unie.

Placená televize získává postupně na oblibě

Jak je z výše uvedeného patrné, placené televize, mezi něž se Telly řadí, mohou svému publiku nabídnout o poznání více výhod než klasické pozemní vysílání. Přesto se v rámci tuzemského trhu ani na začátku 20. let jednadvacátého století netěší zdaleka tak velkému podílu, jako je tomu v mnoha jiných zemích.

Na bezplatný příjem televizního signálu prostřednictvím DVB-T2 stále sází asi 51 procent Čechů, jak vyplývá z průzkumu společnosti GfK. A ačkoliv mnozí z nich oba způsoby - tedy jak placenou, tak neplacenou televizi - kombinují, ve srovnání se Slovenskem, kde má prvně zmíněná možnost až 90procentní podíl, je to stále celkem málo.

Navzdory tomu je ovšem potřeba konstatovat, že zájem o výhody související s užíváním pay-tv neustále roste. A podle šéfa Telly, jejíchž služeb v Česku využívá celkově na 170 tisíc lidí, by tomu tak mělo být i nadále. Tedy alespoň za předpokladu, že budou mít lidé doma k dispozici spolehlivý internet a kvalitní připojení. 

„Naše zkušenost potvrzuje, že zákazníci místo přechodu na DVB-T2 volí raději jiný typ příjmu a placenou televizi,“ dodává Rusnák.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení