Sviťte zeleně. Jak si vybrat elektřinu z obnovitelných zdrojů?

31.08.2020 | , Finance.cz
BYDLENÍ


Ač dodavatelé elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů nabízí už řadu let, až nyní si ji sjednává větší počet domácností. Zelená elektřina nemusí být nutně dražší a zvolit si můžete i to, zda je vyrobená ze slunce, biomasy nebo z vody.

Zelená elektřina – tedy elektrický proud vyrobený z obnovitelných zdrojů energie – roste u českých domácností na popularitě. Všímají si toho samotní dodavatelé, zprostředkovatelé i experti na energetiku. Jak ukazuje například průzkum portálu Ušetřeno.cz, zájem o zelenou elektřinu mají dvě pětiny Čechů. To v přepočtu znamená až 1,7 milionu českých domácností.

„Zelená elektřina je jasným trendem. Zatímco před rokem byla poptávaná především ze strany firem, které chtěly vystupovat jako společensky odpovědné, v současnosti roste výrazně i zájem spotřebitelů,“ konstatuje Arsen Lazarevič, šéfredaktor serveru Elektřina.cz.

Dražší zelená elektřina

Elektrický proud vyrobený ze slunce, větru, biomasy nebo vody zpravidla dodavatelé prodávají dráž než ostatní produkty – tedy klasickou elektřinu pocházející třeba z jaderných nebo uhelných elektráren. A to i navzdory klesajícím nákladům na výrobu zelené elektřiny, které dokládá nedávná statistika Mezinárodní agentury pro obnovitelné zdroje (IRENA). Ceny zelených tarifů jsou tak u většiny dodavatelů vyšší než ceny u běžných tarifů.

„Na poptávku domácností reagují i velcí dodavatelé, kteří zákazníkům nabízejí možnost odebírat energii z obnovitelných zdrojů. U většiny z nich je ale tato služba spojená s vyšší částkou na faktuře, což odůvodňují náklady na administrativu a získání potřebných certifikátů záruky původu elektřiny. Studie přitom ukazují, že například průměrné náklady na výrobu solární energie poklesly za posledních deset let o 82 procent a měly by klesat i v dalších letech,“ vysvětluje Robert Chmelař, zakladatel projektu bezDodavatele.

Někteří dodavatelé ovšem už přehodnotili svůj přístup k zeleným tarifům a snaží se je zpřístupnit většímu spektru zákazníků a zároveň rozbourat i mýty spojené s elektřinou z obnovitelných zdrojů. „Jedním z mýtů je to, že se jedná o výrazně dražší produkt. Dodavatelé se přitom chlubí, že zelená elektřina je jen mírně dražší než cena elektřiny z běžného produktu. V případě využití elektřiny v bytech je účet vyšší jen o pár stovek oproti standardním produktům. V místech s vyšší spotřebou si domácnosti ročně připlatí 500 až 1000 korun. Být ,zelený‘ tak nemusí být vůbec drahé,“ vysvětluje Arsen Lazarevič.

Zelená elektřina: cena, na co se dívat při výběru, původ

Zdroj: Shutterstock

 

Odkud elektřina pochází

Proměňuje se i podíl obnovitelných zdrojů na celkové výrobě elektřiny. Fotovoltaika se v České republice na výrobě elektřiny z obnovitelných zdrojů podílí přibližně z 23 procent a její význam v energetickém mixu narůstá. S ohledem na rozvoj technologií pak klesají výrobní ceny zelené elektřiny, a proto by zelené tarify mohly být do budoucna ještě dostupnější než dnes.

Zelenou elektřinu vyrobenou z lokálních zdrojů je zároveň možné nakupovat přímo od výrobců, případně přes zprostředkovatele. „Domácnostem dodáme stoprocentně zelenou elektřinu od českých zdrojů za velkoobchodní ceny bez dalších přirážek a marží. S našimi cenami tak porážíme běžné dodavatele. Za zprostředkování si účtujeme 6 korun za den bez DPH,“ říká Robert Chmelař a dodává: „Výrobní ceny zelené elektřiny postupně klesají i u dalších zdrojů, zelené tarify by se tak do budoucna mohly stát ještě dostupnější než kdy dříve.“

Je elektřina opravdu eko?

Kromě ceny zelené elektřiny by se lidé měli při výběru ekologického tarifu zaměřit i na další kritéria. Dodavatel, jenž zelený produkt nabízí, by měl mít například certifikáty, které dokazují, že odkoupil dostatečné množství elektřiny z obnovitelných zdrojů. Operátor trhu s elektřinou (OTE) také dává na zelenou elektřinu záruku původu. Díky ní mají odběratelé jistotu, že zelená elektřina je skutečně vyrobena z obnovitelných zdrojů.

„Asi je dobré se zároveň zamyslet, co je vůbec zelená elektřina. Pokud výrobce osadí pole fotovoltaickými panely a ubere tak část cenné zemědělské půdy, je to skutečně zelené a ekologické? A pokud vykácí les, doveze dřevo do elektrárny spalující biomasu, a ještě na celý počin získá dotace, je to zelené? Osobně bych proto volil produkty, kde je možné si jednotlivé zdroje „namíchat“, tedy odebírat například elektřinu vyrobenou pouze z určitého zdroje, například vodních elektráren,“ doplňuje Arsen Lazarevič.

Budoucnost zelené energetiky

Otázkou pak je, jak se budou technologie i samotná výroba energie z obnovitelných zdrojů rozvíjet. Plány české vlády pro další rozvoj obnovitelných energii jsou zatím pod evropským průměrem. Zatímco společným evropským cílem pro rok 2030 je dosažení 32% podílu obnovitelné energie, Česko počítá jen s necelými 21 %.

„Tradiční energetický průmysl je největším zdrojem tuzemských emisí skleníkových plynů. Například v Německu už v předchozím roce oslavili překročení hranice, kdy polovina místní elektřiny pocházela z obnovitelných zdrojů. Jejich potenciál na českém energetickém mixu je tak při zájmu českých domácností i pohledu do zahraničí obrovský,“ uzavírá Robert Chmelař.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 11 krát

Články ze sekce: BYDLENÍ