A zelenou elektřinu máte? Češi se u dodavatelů dožadují proudu z obnovitelných zdrojů

15.04.2020 | , Finance.cz
DANĚ


Ještě před pár lety mohli lidé v České republice odebírat zelenou elektřinu jen od vybraných dodavatelů. Dnes ji nabízí většina společností na trhu. O proud vyrobený z obnovitelných zdrojů je zájem. Dokonce i za příplatek.

Koho pohltila ekologie a odpovědný přístup k životnímu prostředí, má v dnešním světě na vybranou. V restauraci můžeme odmítnout plastové brčko, papírový ubrousek hodit do koše na papír, místo plastové používat plátěnou tašku. Podle posledních průzkumů se ale o ekologii zajímáme i jinak – v domácnostech chceme například svítit elektřinou, která není vyrobená z uhlí.

Víte, co je zelená elektřina?

Zelená elektřina v českých domácnostech

Zdroj: Shutterstock

Papír do papíru a neplýtvat

Asi nejviditelnější je v běžném životě každého z nás třídění odpadů. Odpadní nádoby na plast, papír, sklo, ale třeba také na biomasu, jsou stále dostupnější. A ve třídění odpadů se zlepšujeme.

Podle posledních dostupných statistik společnosti EKO-KOM v České republice v roce 2018 každý z nás vytřídil 49 kilogramů plastů, skla, papíru a nápojových kartonů. Ve srovnání s dalšími evropskými státy jsme na předních příčkách. Odpad v současnosti třídí 73 % obyvatel, tedy bezmála tři čtvrtiny.

Češi ale stále častěji myslí i na to, aby neplýtvali, tedy například nepoužívali obaly zbytečně. Podle měsíc starého průzkumu portálu Ušetřeno.cz si tři čtvrtiny lidí nosí na nákupy vlastní tašky, kompostují a šetří vodou.

Tip: Kolik každý Čech vyprodukuje ročně odpadu?

Zelená elektřina do zásuvky

Obyvatelé České republiky také přiznávají, že doma používají energeticky úsporné spotřebiče a žárovky. Neznámé jim nejsou ani pojmy, jako je energie z obnovitelných zdrojů nebo zelená elektřina. Podle zmíněného průzkumu zná první pojem 96 % oslovených, o druhém má povědomí 84 %.

Rostoucí zájem o zelenou elektřinu potvrzují i samotní dodavatelé energií. „Ano, poslední dobou se zákazníci často ptají na elektřinu z obnovitelných zdrojů. Zájem o ni roste zejména v posledních dvou letech. Sami nakupujeme a prodáváme 25 % zelené elektřiny z celkového objemu,“ říká Jana Střítězská ze společnosti E.ON Energie.

Tip: Jak zažádat o Novou zelenou úsporám?

Elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů má ve své nabídce řada dodavatelů, kteří na energetickém trhu působí. Lidé ale tápou v tom, zda právě jejich dodavatel elektřinu z obnovitelných zdrojů prodává. K odběru zelené elektřiny se v průzkumu Ušetřeno.cz přiznalo 22 % respondentů. Z těch, kteří ji zatím neodebírají, o ni má zájem 40 %.

Jen 17 % oslovených je ale ochotných si za zelenou elektřinu připlatit.Energie z obnovitelných zdrojů jsou obecně o něco dražší než energie z klasických zdrojů, zákazníci se však jejich odběrem podílejí na zodpovědném přístupu k naší planetě a přispívají tak i k většímu rozvoji obnovitelných zdrojů,“ uvádí Markéta Witoszová, energetická specialistka portálu Ušetřeno.cz.

 

Úsporné kotle a fotovoltaika

Lidé také stále častěji otevírají dveře svých domovům technologiím využívajícím obnovitelné zdroje. Zajímají se o fotovoltaiku, solární ohřev vody nebo tepelná čerpadla. Opět to potvrzují výzkumy i sami dodavatelé. „Podle závěrů z našeho průzkumu berou Češi ohled na přírodu i v tom, že si pořizují ekologičtější kotle,“ dodává Markéta Witoszová.

Jana Střítězská pak vyzdvihuje rostoucí zájem o fotovoltaiku s možností uložení energie do virtuální baterie nebo zájem o alternativní pohony, jako je CNG. „Nedávno jsme otevřeli novou CNG stanici v Praze a během letošního roku plánujeme zprovoznit další tři a budujeme i nabíjecí stanice pro elektromobily, protože zájem zákazníků o tyto alternativní pohony stále roste,“ konstatuje s tím, že do konce roku 2022 by společnost měla provozovat 300 stanic.

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 9 krát

Články ze sekce: DANĚ