Refinancovat nebo nerefinancovat?

30.09.2020 | , Futurino
Komerční sdělení


Refinancování hypotéky je jednou z neúčinnějších možností, jak si zajistit lepší podmínky pro její splácení. Co všechno byste při něm měli vzít v úvahu a na co byste se měli připravit? Máme pro vás pár tipů, které by se vám mohly hodit.

Každá hypotéka má určitou fixaci úrokové sazby, je to období, po které platí konkrétní výše úrokové sazby. Toto období může trvat různou dobu – 5, 8 nebo i 10 let. Záleží na podmínkách, které si na začátku s bankou dohodnete. Nejpozději 3 měsíce před uplynutím této lhůty vám banka zašle nabídku nové úrokové sazby pro další úrokové období. Pokud nabídku akceptujete, pokračujete ve splácení stejně jako doposud. 

V opačném případě na řadu přichází refinancování hypotéky. Můžete tedy svou hypotéku převést k jinému poskytovateli, který vám nabídne výhodnější podmínky. Ze všech podmínek, které vám nová banka poskytne, by vás nejvíce měla zajímat úroková sazba. Roli však hrají i další body dohody, například výše měsíční splátky, jednodušší administrativa, nižší poplatky nebo celková doba splácení.

Nerefinancujte za každou cenu

Refinancování je sice hodně populární, ale ne vždy se vám musí vyplatit. Smysl dává pouze v případě, že se se svou stávající bankou nedohodnete na podmínkách. Pokud vám někdo nabídne výrazně lepší úrokovou sazbu, je třeba nabídku objektivně posoudit a zaměřit se i na související náklady, jako jsou odhad nemovitosti, cena za poskytnutí úvěru a náklady spojené s Katastrem nemovitostí, které se od 1. ledna 2020 zdvojnásobily a v současnosti činí minimálně 4 000 korun.

Na internetu si můžete pomocí kalkulaček provést základní porovnání hypoték od různých poskytovatelů. Musíte si však dát pozor, abyste vždy porovnávali stejné parametry. Pro lepší představu vám ukážeme malý příklad:

Budete chtít refinancovat hypotéku ve výši 2 milionů Kč, kdy se rozdíl 0,1 % v úrokové sazbě projeví v měsíční splátce zhruba 100 Kč. Za pět let je to tedy 6 000 Kč. Od této úspory je třeba odečíst 4 000 Kč za provedení vkladu a výmazu zástavního práva. Ve výsledku uspoříte 2 000 Kč během pěti let. Sami už si musíte říci, jestli by se vám v takovém případě refinancování vyplatilo nebo ne.

Zdroj: Shutterstock.com

Jak na refinancování hypotéky?

V případě, že zhodnotíte, že se vám refinancování hypotéky vyplatí, stačí vyplnit žádost a pustit se do procesu. Pokud se rozhodnete se svou hypotékou přejít k České spořitelně, nemusíte dokládat příjmy a navíc se nemusíte ani starat o ocenění nemovitosti, to provede Česká spořitelna za vás.

Fixaci si můžete zvolit na 8, 10, 15 a 20 let. Díky tomu budete mít jistotu, že pokud zvolíte fixaci na celou dobu splatnosti, vaše splátka nikdy v budoucnu nevzroste. 

Získat výhodné podmínky pro refinancování není nemožné, ale také to není zcela zdarma. Musíte věnovat čas procházení nabídek a hlídat si důležité parametry, abyste byli v obraze. Jedině tak se vyvarujete chybných kroků a případného přeplácení úvěru. 

Při refinancování postupujte stejně jako při sjednávání běžného úvěru nebo hypotéky, projděte si nabídky a zjistěte, která je pro vás nejvýhodnější. Pokud zjistíte, že vám stávající banka nabízí dobré podmínky, klidně u ní zůstaňte, pokud ne, je na čase se obrátit na konkurenci.
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení