Životní pojištění nastavte dle aktuální životní situace

13.10.2020 | , Finance.cz
Domovská stránka


Životní pojištění nám nemůže vrátit zdraví, ale může další život podstatně ulehčit. Pokud je nastaveno správně. A podle průzkumu, který si Kooperativa nechala zpracovat, tomu tak často bohužel není. Jak upozorňuje Petr Procházka, ředitele Úseku pojištění osob v Kooperativě, pojistná částka a pojištěná rizika by se měla odvíjet od životní situace klienta.

Jak si tedy správně nastavím životní pojištění? 
Důraz na správně a dostatečně nastavená rizika pojištění klademe již dlouho. Pro všechny zájemce o pojištění jsme připravili názorné vysvětlení, jak by rozsah a výše jejich pojištění měly vypadat. Nechceme totiž nabídku odbýt léta používanou zkratkou ´Pojistná částka má být ve výši 1-3 násobku ročního příjmu´. V některých případech potřebujete mnohem vyšší částku, někdo jiný zase určitý typ pojištění nepotřebuje vůbec.

A když tedy potřebuji poradit, jak na to?  
Zkušený pojišťovací poradce ví jak na to. U nás mu v tom ještě pomůže aplikace, ve které naši poradci podrobně prozkoumají potřeby klienta, a z jejich analýzy vygenerují doporučenou pojistnou ochranu – návrhy pojistných rizik i částky, na jaké doporučujeme pojištění uzavřít. Pokud si podle těchto parametrů klient sjedná pojistnou smlouvu, má jistotu, že je kvalitně pojištěn. Budu-li konkrétní, pro klienta, kterému vyhovuje život single, neplánuje rodinu, je pojištění pro případ smrti nejspíš úplně zbytečné. Ale pokud je čerstvým otcem novorozence? Pak by takové pojištění pro případ smrti, invalidity nebo vážného onemocnění mělo dítě zajistit na nezbytné minimum až do doby jeho prvního výdělku. Zamyslet by se nad tím mohli a měli i ti, co už pojištění sjednané mají, ale o zajištění takových vážných následků prozatím neuvažovali. Navýšit si limity, upravit rizika nebo rozsah smlouvy, mohou kdykoliv. 

Zmiňoval jste nastavení rizik, existuje nějaké obecné doporučení, co zvolit? 
Je to podobné jako s pojištěním domu nebo bytu. Také si nepojišťujeme rychlovarnou konvici, ale je důležité mít dobře pojištěnou celou domácnost nebo dům. Často se setkáváme s tím, že klientům stačí získat z pojistky peníze za zlomenou nohu nebo za dvoutýdenní neschopenku. Když nás ale postihne vážná příhoda, jako je například mozková mrtvice, můžeme se ocitnout na dlouhou dobu bez svého obvyklého příjmu. Podle průzkumu společnosti IPSOS, který jsme si v září 2020 nechali zpracovat, 67 % lidí zná ve svém okolí někoho, kdo prodělal mozkovou mrtvici a 28 % lidí dokonce takových osob zná více. 

Uvědomují si klienti, že stačí málo a mohou se dostat do vážných finančních problémů? 
Každým rokem postihne jen v ČR mozková mrtvice 25 tisíc lidí. Pokud se rychle neobnoví přívod krve a kyslíku do mozku, může dojít k trvalému poškození nebo ke smrti. Že pro takové případy existuje vhodné připojištění, ovšem podle výše zmíněného průzkumu vůbec netuší 80 % dotázaných, ale po jeho představení zároveň 53 % lidí tato nabídka zaujala. Vyšší pojistné plnění může zásadně pomoci dorovnat výpadek příjmů u dlouhodobé léčby, zajistit nadstandardní léčbu, nebo lepší a rychlejší rekonvalescenci. Až do konce tohoto roku nabízíme všem zájemcům možnost sjednat si tento typ připojištění s výhodou dvojnásobné pojistného plněné v případě mozkové mrtvice.

Dvojnásobek sjednané pojistné částky nabízíte už poněkolikáté, osvědčilo se Vám to?
Úkolem pojišťoven mimo jiné je, aby šířily osvětu, protože vážné onemocnění, jako je například i mozková mrtvice, dokáže lidem změnit život. Zároveň chceme podporovat naše klienty v zájmu o skutečně důležitá pojištění a pojistná rizika, tedy nabízet taková řešení, která v těžkých životních chvílích mohou skutečně zásadně pomoci a podpořit je. Časově omezené akce, v rámci kterých získají klienti při sjednání daného rizika možnost dvojnásobné výplaty pojistné plnění, připravujeme pravidelně několik posledních let. Ve všech případech se nám historicky dařilo výrazně, a především dlouhodobě, navýšit zájem o takový typ pojištění. 

Autor článku

Redakce


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2
Hlasováno: 3 krát

Články ze sekce: Domovská stránka