Na kolik vás měsíčně vyjdou jednotlivé typy respirátorů?

01.03.2021 | , Finance.cz
Spotřebitel


Vyplatí se víc jednorázové nebo dražší nanorespirátory pro opakované použití? Které vás spolehlivě ochrání? A které typy rozhodně nekupovat?

Od 1. března 2021 už vám při cestě MHD, návštěvě obchodu a dalších míst, kde je vyžadována ochrana horních cest dýchacích již nebudou stačit dvě chirurgické roušky přes sebe. Podle nových pravidel, musíte mít buďto respirátor splňující požadované normy filtrace (jedná se o respirátory třída FFP2, KN95 či N95) nebo nanoroušku.

Ceny respirátorů jsou ale různé. Jaký si koupit, aby splňoval normy, byl dostatečně účinný a současně vás nestál majlant?

Zdroj: Shutterstock

 

Jaký respirátor si pořídit?

U prodejců a výrobců se můžeme setkat s různými typy respirátorů. Co znamenají jejich označení a jak si mezi nimi vybrat?

Základní klasifikace respirátorů

Respirátory splňující evropské normy FFP2 (případně FFP3) na obalu označené EN 149:2001 + A1:2009 nebo EN 149+A1.

Označení FFP2 (FFP1 a FFP3) mají respirátory, které odpovídají normě schválené Evropskou unií. Na obalu i samotném respirátoru bývají označeny EN 149:2001 + A1:2009 nebo EN 149+A1. Na obalu i samotném respirátoru byste pak ještě měli najít označení CE. Takovéto respirátory řady FFP2 a FFP3 vám zaručují vysoký (94% až 95%) stupeň ochrany před viry.

Respirátory splňující americké normy NIOSH nesoucí označení N95

Jestliže si seženete tento typ respirátoru od ověřeného výrobce, tak by měl vyhovovat standardům uznávaným v EU. Tyto respirátory odpovídají náročným parametrům amerického trhu. Účinnost záchytu virů by měla být ještě vyšší, než je tomu u respirátorů evropské normy EN149:2001. Stupeň ochrany by měl být minimálně 95%.

Respirátory splňující čínské normy KN95 označené GB 19083–2010 a GB 2626–2006

Při nákupu těchto respirátorů buďte opatrní, dostačující by měly být respirátory na obalu i na samotném výrobku označené třídou GB 19083–2010, GB2626–2006 či přímo KN95. Jejich kvalita ale může být různá. Dalším problémem je, že čínské respirátory mohou mít menší filtrační plochu a rozměr neodpovídající velikosti obličeje běžného Evropana. Důsledkem toho je, že špatně sedí na obličeji a netěsní, což samozřejmě snižuje jejich ochranu před viry. V některých případech může dojít až k poklesu účinnost na pouhých 40 %.

Srovnání jednotlivých typů respirátorů

Jednorázové respirátory

Jsou výrazně levnější, ale jen na první pohled. 

Cena

Cena, za kterou můžete jeden kus respirátoru koupit, se může poměrně lišit. V některých obchodech a supermarketech se dají respirátory pořídit i za 10 korun za kus. Většinou se ceny pohybují až do 25-30 korun za kus. Levnější respirátory jsou obvykle vyrobené v Číně, české výrobky jsou o něco dražší. Na trhu se ale objevují i respirátory z Turecka nebo Bulharska.

Nevýhodou je krátká doba funkčnosti. Za týden, tedy 7 dnů nošení utratíte za respirátor stojící 20 Kč celkem 140 Kč. Za měsíc denního nošení vás tedy vyjde na 600 Kč (počítáno na 30 dní).

Čtyřčlenná rodina tak za měsíc utratí za jednorázové respirátory zhruba 2400 Kč.

Dalším nedostatkem jednorázových respirátorů je to, že aby splňovaly výrobcem deklarované vlastnosti a dokázaly vás ochránit před viry, nesmí navlhnout. Což je v nynějším jarním počasí, kdy jsou obvyklé ranní a večerní mlhy, problém. Respirátor vám v některých případech může navlhnout i po půl hodině nošení.

Nanorespirátory by vás měly ochránit i v případě, že navlhnou. Nicméně někteří lékaři a epidemiologové radí, že si jednorázové respirátory můžete "usušit" a doporučují dobu sušení kolem 1 týdne. To by již jejich další použití mělo být bezpečné.

Nanorespirátory vhodné pro jednorázové použití

Většinou stojí kolem 50 Kč až 100 Kč. Na internetu se dají sehnat i za 40 Kč kus.

V případě, že si každý den vezmete nový respirátor za 100 Kč, za týden nošení utratíte zhruba 700 Kč. Měsíc nošení vás vyjde asi na 3000 Kč (počítáno na 30 dní).

Čtyřčlenná rodina tak za měsíc utratí za jednorázové nanorespirátory kolem 12 000 Kč.

TIP: Respirátor: na co dát pozor, aby opravdu chránil před koronavirem

Nanorespirátory pro opakované použití

Tyto respirátory se dají bezpečně používat 1–2 týdny, pokud je vždy před novým použitím sterilizujete vhodnou dezinfekcí, kterou zakoupíte rovnou u výrobce společně s respirátorem. Respirátor je pak možné sterilizovat až 14krát bez snížení účinnosti.

Cena

Respirátory na opakované použití stojí kolem 100 až 200 Kč za kus. Za balení po pěti kusech tak zaplatíte kolem 500 Kč. Respirátory s vysokou účinností FFP3, které ale nejsou vyžadovány pak bývají ještě o něco dražší. Při koupi pak nesmíte zapomenout na dezinfekci. Její cena se zpravidla pohybuje v rozmezí 100 až 150 Kč.

Jestliže si koupíte čtyři respirátory, které budete používat vždy s přestávkami po dvou až třech dnech, kdy je necháte vyvětrat, vydrží vám dva měsíce. Jestliže za jeden respirátor dáte 200 Kč, tak za dva měsíce utratíte zhruba 800 Kč. Měsíčně to vychází kolem 400 Kč. Čtyřčlenná rodina tak za měsíc utratí kolem 1 600 Kč.

Nanorespirátory pro opakované použití s akcelerovanou mědi

Jde o respirátory, které viry nejen zachycují, ale i efektivně ničí. Mají samosterilizační funkci, takže je možné je nosit opakovaně po dobu až 1 týdne bez jakékoliv péče. Není jej tedy třeba pravidelně dezinfikovat. Po týdnu může dojít k mechanickému poškození a další nošení se nedoporučuje.

Cena

Dva kusy respirátorů stojí zhruba na 350 Kč, jeden respirátor vás tedy vyjde zhruba na 175 Kč. Za 10 kusů respirátorů zaplatíte kolem 1650 Kč.

Když budete takový respirátor používat týden, na měsíc vám stačí čtyři kusy, což vás vyjde na 700 Kč. Čtyřčlenná rodina pak za měsíc utratí za respirátory 2 800 Kč.

Respirátor vám především musí sedět

Respirátor vám nesmí být příliš těsný ani volný, jinak dochází se snížení vaší ochrany před viry. Pokud vám bude malý, nejspíš se v něm nebudete cítit dobře a budete mít neustále potřebu s ním manipulovat. Případně si ho rovnou sundáte, jakmile to okolnosti dovolí. U velkých a netěsnících respirátorů naopak hrozí, že se k vám viry dostanou přes špatně přiléhající okraje respirátoru.

Někteří výrobci uvádějí u respirátorů i velikosti s konkrétními rozměry v centimetrech. Takto si můžete snadno vybrat ochranu, která vám přilne k obličeji a jejíž nošení vám nebude působit potíže.

TIP: Dětské respirátory nejsou k sehnání: čím je nahradit?

Kde koupit respirátor?

Kromě kamenných lékáren seženete respirátory také v online lékárnách. Ceny si můžete porovnat na internetových srovnávačích jako je například Heureka.cz či Zboží.cz. Respirátory a nanoroušky nabízejí také e-shopy specializující se na prodej potravin. Koupit je můžete třeba na Košík.cz nebo Rohlík.cz. Respirátory také nabízí většina maloobchodních řetězců. Z českých výrobců můžete zkusit například Spurtex.cz, Good mask nebo BreaSAFE.

 
Štítky:

Autor článku

Lenka Kašparová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 2.5
Hlasováno: 6 krát

Články ze sekce: Spotřebitel