Není půjčka jako půjčka. Těm rizikovým se vyhněte

13.04.2021 | , Stario
Komerční sdělení


Všudypřítomné nabídky půjček vypadají lákavě, ne každá půjčka je však výhodná, a hlavně bezpečná. Některé půjčky mohou vaši finanční situaci ještě zhoršit, proto je lepší se jim vyhnout. Které to jsou?

Zdroj: Pixabay.com

Půjčka někdy může být dobrým sluhou, rozhodně ale nebývá dobrým pánem. Před sjednáním půjčky vždy zvažte, zda si opravdu půjčujete na nezbytně nutnou věc. Půjčku sjednávejte až v momentě, kdy nemáte jiné řešení. Zaměřte se nejen na parametry půjčky, ale i důvěryhodnost jejího poskytovatele. A v následujících situacích se půjčce raději vyhněte úplně.

Peníze ihned na účet – a co potom?

Půjčky zasílané na bankovní účet během několika minut po sjednání nemusí být nutně zlem. Naopak, taková půjčka vám může vyřešit akutní nedostatek finančních prostředků. Jsou často využívány například v případě poruchy automobilu, domácího spotřebiče nebo v podobných situacích, kdy je potřeba vynaložit určitou finanční částku na nezbytnou věc. Problém však nastane v momentě, kdy půjčku nestihnete včas splatit.

Rychlá půjčka ihned je v nabídce především nebankovních společností. Jedná se o krátkodobé půjčky na nižší částky, které je nutné splatit obvykle do měsíce. Taková půjčka se tváří přátelsky do doby, než uplyne lhůta pro splacení. Poté vám její poskytovatel, a obzvlášť jedná-li se o nebankovní společnost, úvěr osolí tučnými poplatky a úroky. Rychlé půjčky do výplaty a podobné produkty si sjednávejte pouze pokud jste si jistí, že úvěr zvládnete v řádném termínu splatit. Pak může být rychlá půjčka dobrým pomocníkem, který vás u spolehlivých poskytovatelů nemusí stát obrovské peníze navíc.

Půjčka exekuci nevyřeší

Někteří nebankovní poskytovatelé úvěrů nabízí půjčky i tzv. problémovým klientům. Jako problémoví jsou označováni klienti se záznamem v registru dlužníků. Často se také jedná o klienty, kteří mají na své jméno sjednáno hned několik úvěrů, které však nezvládají splácet. V horším případě o takové půjčky žádají lidé, kteří jsou v exekuci. Ano, i takovým lidem některé společnosti půjčí. Výhodný úvěr to ale rozhodně není.

Půjčky pro problémové klienty představují pro jejich poskytovatele velmi vysoké riziko, že klient půjčku nesplatí. Takové riziko si samozřejmě nechají řádně zaplatit na vysokých úrocích a velkém množství dalších poplatků spojených s půjčkou. Zapůjčená a splácená částka se od sebe mohou velmi lišit. Kromě poplatků obvykle poskytovatelé takových půjček vyžadují po klientovi určitou formu zajištění půjčky. K jejímu sjednání tak klient potřebuje buď zástavu nebo ručitele.

Sjednáním půjčky v exekuci se klient dostává do začarovaného kruhu. Splácet půjčku půjčkou rozhodně není vhodným řešením finančních problémů. Tímto způsobem se již mnoho lidí dostalo do velmi nepříznivých životních situací, ze kterých se těžko hledá cesta ven. Lepším řešením je rozhodně konsolidace nebo refinancování půjček, které klientovi finančně uleví při větším množství úvěrů.

Skončila vám insolvence? Ještě nemáte vyhráno

Dalším poměrně častým jevem je sjednávání půjčky po skončení insolvence. Mohlo by se zdát, že se nejedná o nic špatného ani rizikového, protože klient má své finance vyřešené. Nutno však podotknout, že z nějakého důvodu se klient do insolvence dostal, tedy jeho finanční situace do nedávna nebyla příliš příznivá. Druhým důležitým faktem je, že skončením insolvence není smazán záznam v rejstříku dlužníků.

Zápis v registru zůstává dlužníkovi ještě nějakou dobu po tom, co všechny své závazky splatí. Získat bankovní půjčku je pro něj proto nemožné, jelikož banky dlužníkům půjčovat nesmějí. Řešením tedy může být půjčka od nebankovní společnosti, i tu je však potřeba zvážit. To, že se člověk dostal do insolvence nebo jiné nepříjemné situace jednou, neznamená, že se mu to nemůže stát znovu. Právě sjednání další půjčky k tomu často může být prvním krokem. 

Spořte – nejen na důchod

Nejlepší ochranou před nutností řešit finanční krizi půjčkou jsou dostatečné úspory. Pravidelné odkládání peněz na úspory vede k vytvoření finanční rezervy. Ta může v případě potřeby pokrýt výdaje, které jsou často řešeny půjčkami. K vytvoření rezervy není nutné si odkládat vysoké částky, mnohem důležitější je pravidelnost. Odkládání i malé části výplaty může po několika letech znamenat příjemný finanční polštář.

Finanční rezerva není důležitá jen pro případy nouze. Podstatné je zvážit i to, že v dnešní době nemají lidé stoprocentní jistotu, že budou ve stáří dostávat dostatečně vysoký důchod, který jim zajistí kvalitní živobytí. Proto je dobré mít i vlastní finance, kterými bude možné pokrýt případnou budoucí potřebu. Rok dosažení důchodového věku umí vypočítat důchodová kalkulačka, měsíční potřebu financí v tomto věku už ale musí zvážit každý sám. V každém případě není dobré spoření podceňovat, případně si navíc vytvářet dluhy nesplacenými půjčkami.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení