Půjčka na směnku – 5 věcí, které si pohlídejte

12.05.2021 | , Stario
Komerční sdělení


Půjčka na směnku je oblíbeným produktem rizikových klientů. Neklade si náročné podmínky a je pro ni typická absence pravidelných splátek i poplatků za sjednání. Jaké další výhody půjčka na směnku přináší? A proč je lepší se jí vyvarovat?

Při sepsání směnky mezi oběma stranami nemusí existovat právní vztah, neboť se jedná o druh tzv. abstraktního cenného papíru. Dá se s ní obchodovat či ji převést na jiného majitele. Často bývá využívána ke zhodnocení peněz. 

 

Podpisem směnky se dlužník zavazuje ke splacení částky k předem stanovenému datu. Nabídka půjček na směnku obvykle zahrnuje i okamžité či hotovostní úvěry, které mohou být vyplaceny také o víkendech a státních svátcích. 

Lákavé podmínky

Půjčka na směnku mnohé přitahuje z jednoho prostého důvodu – dosáhne na ni téměř každý, kdo je starší 18 let. Její vyřízení probíhá velice rychle a žadatel nemusí dokládat své příjmy. Jedná se tak o oblíbenou půjčku ihned na ruku bez příjmu.

 

Nebankovní úvěrové společnosti, které půjčky na směnku nebo půjčky na ruku poskytují, zpravidla nekontrolují registr dlužníků. To znamená, že jejich produkty, včetně půjček na směnku, jsou k dispozici i žadatelům, kteří již splácí úvěr jinde. Mnoho z nich nabízí i  půjčky pro lidi v exekuci.

 

Je potřeba však mít na paměti, že za atraktivními parametry se skrývá velké množství nevýhod, které klienty mohou přivést do vážné finanční tísně.

Pozor na lichváře

Rizikové půjčky na směnku mívají na svědomí zejména lichváři, kteří peníze nabízejí protizákonně a z vlastních zdrojů. Nemají za cíl nic jiného než vytáhnout z dlužníků co nejvíc peněz a nebojí se pro jeho dosažení volit nelegální prostředky. 

 

Půjčka na směnku je oblíbeným produktem rizikových klientů.

 

Podvodný produkt lze poznat i tak, že se platí za sjednání a splátky jsou vyžadovány v pravidelných intervalech. To u půjčky na směnku není běžné. Při výběru zprostředkovatele je proto potřeba zjistit si o něm a o jeho nabídce co nejvíce informací. S tím pomáhá portál NavigátorÚvěrů.cz

Vysoké úroky

Aby zprostředkovatelé z půjček na směnku profitovali, požadují až enormně vysoké úroky. Jedná se o jeden z nejdražších úvěrů, za který klient v závěru zaplatí mnohonásobně více, než na začátku obdržel. 

 

Je proto nezbytné důkladně zvážit, zda neexistuje vhodnější a bezpečnější řešení, jak přijít k penězům. Možností jsou neziskové organizace pro lidi ve finančních problémech, pomoc přátel či rodiny či konsolidace půjček. Lidem v exekuci od dubna nově ulevuje chráněný účet pro zadlužené.

Možnost prodání směnky

Zprostředkovatel má možnost směnku kdykoliv prodat. Dlužník o takovém postupu nemusí být dopředu informován, což pro něj představuje velké riziko. Nikdy si totiž nemůže být jistý, komu se směnka nakonec ocitne v rukou.

 

Mnozí poskytovatelé nabízejí půjčku na směnku v hotovosti. 

 

Dochází kvůli tomu k situacím, kdy si dlužník peníze půjčí od člověka, kterému důvěřuje, a nakonec je nucen splácet někomu úplně jinému a za zcela odlišných podmínek. A to ho může přivést do zásadních potíží. 

Rozhodčí doložka

V některých případech je dlužník donucen podepsat rozhodčí doložku. Tím druhé straně umožňuje zvolit tzv. rozhodce, jehož úkolem je řešit případné problémy s nesplácením. 

 

Rozhodce neboli arbitr není nezávislým článkem. Naopak stojí na straně držitele směnky, což dlužníka značně znevýhodňuje.



 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení