Zájem o pojištění domácích mazlíčků roste. Veterinární náklady u středně velkého psa se za jeho život vyšplhají až na statisíce

25.10.2021 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Každá druhá česká rodina má svého domácího mazlíčka. Co do počtu koček a psů v poměru k počtu obyvatel patříme v evropském měřítku dokonce ke špici. Ve srovnání s jinými zeměmi ale zaostáváme v jejich pojištění. Řeč je o obdobě zdravotního pojištění u lidí, které u domácích mazlíčků kryje náklady na veterinární péči. Přitom podle statistik si 40 % majitelů psů nevystačí se základní péčí či prevencí a za veterináře utratí mezi 5 až 20 tisíci korun ročně.

Pojištění domácích mazlíčků má v Česku podle společnosti PetExpert, která se na tento segment specializuje, sjednáno asi 2 % jejich majitelů. Největší propojištěnost mají v EU Švédové, a to 70 %. Za sousedních zemí jsou zvířata nejvíce pojištěna v Německu (6 %), zatímco v Polsku a na Slovensku je tento produkt zatím na úplném začátku.

Zdroj: Depositphotos

Pojištění domácích mazlíčků

„Pojištění domácích mazlíčků je na českém trhu jen několik let, takže jde stále o minoritní záležitost. Nicméně jeho využití průběžně roste a dá se předpokládat, že s rostoucí nabídkou i konkurencí a tím vyšší propojištěností postupně nabídne příznivější poměr ceny a výkonu. Produkt zlevní a poskytne i širší pojistné krytí,“ předpokládá Lucie Žulavská, právnička a odbornice na oblast neživotního pojištění v České asociaci pojišťoven.

Rostoucí zájem potvrzuje také Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti PetExpert: „Poptávka po pojištění se jednoznačně zvedá. Od počátku letošního roku jsme již v květnu překonali počty nových klientů za celý předchozí rok. V současné době se blížíme k celkovému počtu 50 tisíc klientů. Přitom síť našich smluvních veterinárních zařízení pokrývá asi 85 % odpovídajících pracovišť.“

Pojištění veterinární péče nicméně není přesnou obdobou zdravotního pojištění, které v Česku každému člověku garantuje lékařskou péči. Pojištění domácích mazlíčků se totiž obecně nevztahuje na náklady související s porodem a zmetáním, kosmetickými zákroky a vadami neohrožujícími život. Pojištěné také nejsou preventivní veterinární prohlídky, očkování, čipování, tetování, dědičné a vrozené vady atd.

Náklady na léčbu vašeho mazlíčka mohou snadno vyrůst

Přesto ale může výrazně ulevit vaší peněžence, protože náklady na zdravotní péči o psa nebo kočku se mohou za celý život zvířete šplhat do desítek i stovek tisíc korun. „Ne každý má to štěstí a jeho zvíře je celý život zdravé. V takovém případě dosahují roční náklady zahrnující zpravidla očkování, odčervení, antiparazitické obojky, preventivní prohlídky a zubní hygienu řádově maximálně tisíce korun. 40 % majitelů psů ale bohužel musí sáhnout hlouběji do kapsy a za veterináře utratí mezi 5 až 20 tisíci korun ročně. U středního plemene se tak celkové náklady za život psa pohybují v rozmezí 50 až 200 tisíc korun,“ říká Jan Moravec.

Tip: Co dělat, když se vám ztratil se vám pes?

Majitelé domácích mazlíčků se často mylně domnívají, že největší náklady na veterinární péči jsou v případě úrazů. Velmi nákladné – v desítkách tisíc korun – mohou však být i dermatologické nebo gastro potíže a nečekaně závažným problémem bývají i pozřené cizí předměty. Obecně jsou finančně nejnáročnějšími zdravotními problémy onemocnění rakovinou, ortopedické operace, jako je luxace pately, ruptura vazů, artritida, nebo jakákoliv léčba vyžadující pokročilou diagnostiku magnetickou rezonancí či sérií specializovaných laboratorních vyšetření.

Ceny léčby nejčastějších zdravotních potíží domácích mazlíčků začínají na jednotkách tisíc korun, ale i zde mohou náklady významně narůst v případě komplikací. „Mezi nejčastější problémy patří otitidy (záněty uší) či jiné dermatologické potíže – průměrná léčba se pohybuje kolem 3500 korun s rozptylem 1000 korun až do cca 20 tisíc korun za léčbu s komplikacemi. Časté jsou gastro potíže, průjmy, zvracení. Tam se cenově pohybujeme průměrně kolem 6 tisíc korun s rozptylem od cca 1500 až 40 tisíc korun v případě komplikací,“ říká veterinární lékař Michal Dašek z pražské kliniky Fénix. „Sezónně se také často vyskytují zabodnuté osiny s cenou léčby v rozmezí 1000 až 8000 korun v závislosti na místě, kde problém nastane. Z nehod jsou to zejména pozřená cizí tělesa, kde nejohroženější jsou štěňata a tam ceny za léčbu, zpravidla operativní, dosahují i desítek tisíc korun,“ dodává Michal Dašek.

Tip: Jak je to s povinným čipováním psů a chovem více fen v roce 2021?

S vlastnictvím domácího mazlíčka se ale pojí také odpovědnost za škody jím způsobené. A také v segmentu pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu nejen u zvířat, ale i obecně lze hovořit o rostoucím zájmu, což souvisí s legislativou. „Zatímco dříve se pro jednotlivé kategorie škod na zdraví aplikovaly pevné částky, dnes se odškodnění stanovuje značně individuálně, a může proto v extrémních případech škod na zdraví šplhat i do desítek milionů. U zvířat přitom platí objektivní odpovědnost, takže majitel je za škodu způsobenou zvířetem odpovědný vždy, bez ohledu na to, zda ji zavinil, či nikoliv,“ připomíná Lucie Žulavská s tím, že u odpovědnostních pojistek v občanském životě i pojištění domácích zvířat si ale lidé zatím sjednávají poměrně nízké limity pojistného plnění.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 3
Hlasováno: 15 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ