Rozdíl mezi půjčkou, úvěrem a hypotékou

26.10.2021 | , Shutterstock.com
Komerční sdělení


Okamžik, kdy člověk potřebuje rychle peníze, které ovšem na svém účtu nemá, není nikterak neobvyklá a setkala se s ní v nějaké fázi svého života asi většina lidí. Podle toho, o jakou konkrétní životní situaci jde, jí lze řešit různě. Někdy je možné si odepřít to, po čem toužíme,  ale nemáme na to prostředky, jindy je možné odsunout danou platbu na pozdější dobu, a někdy je zapotřebí si peníze půjčit. Člověk neznalý finančních pojmů může být ale mírně zmaten, když zjistí, že na trhu je finančních produktů typu půjčky hned několik. V čem se liší ty nejobvyklejší z nich, tedy půjčka, úvěr a hypotéka?

Typ produktu definuje zákon, nikoliv banka


Hned na začátek je na místě si uvědomit, že to, o jaký konkrétní finanční produkt se jedná, nám říká zákon, nikoliv banka nebo nebankovní instituce, která jej poskytuje. Ačkoliv s tím v reálu většinou problém není, v případě problémů a sporů může i tento fakt hrát roli. Jak tedy zákon vidí tři uvedené pojmy?


Co je půjčka?


Půjčka je taková transakce, která vzniká až ve chvíli, při které je věc, která je jejím předmětem – nemusí se jednat pouze o peníze – předána. Smlouva, která se k půjče váže, nabývá platnosti až ve chvíli, kdy si obě strany peníze či cokoliv jiného, předají. V tomto kroku se tedy zásadním způsobem liší od úvěru.


Co je úvěr?


Na rozdíl od půjčky je úvěr spojen pouze s poskytnutím peněžní částky. Smlouva o úvěru je potom podepsána předem, předtím, než dojde k čerpání. K převodu částky dochází na základě smlouvy až ve chvíli, kdy o něj člověk požádá. Je běžné, že produkty označované např. jako online půjčky jsou ve skutečnosti z právního hlediska úvěrem.


Co je hypotéka?


Pojem hypotéka odkazuje pouze na úvěr, který je zajištěn nemovitostí. To je základní vlastností hypotéky. Nemusí přitom jít vždy o úvěr, který použijete na koupi nemovitosti, kterou následně za úvěr ručíte. Důležitý je však prvek zástavy v podobě nemovitosti. S hypotéčním úvěrem se často pojí i spoluúčast, tj. povinnost dodat v případě, že je úvěr určen pro koupi nemovitosti, určitou část její ceny.


Půjčka, úvěr, hypotéka – na co myslet, než si je sjednáte?


Ať už si ale peníze půjčujete v jakékoliv podobě, vždy je třeba počítat s tím, že se jedná o závazek, který znamená jistou míru rizika. Je proto třeba dobře rozmýšlet, zda je tento závazek přijatelný pro váš domácí rozpočet. Opravdu zvládnete půjčku splácet?


O úvěrech je na místě uvažovat pouze v případě, že je opravdu potřebujete. Je jistě skvělé, že si koupíte nový sedací nábytek, ale lepší je nějakou dobu šetřit, člověk s tak může vyhnout problémům.


Mnohdy je možné v domácnosti ušetřit a pomalu se tak dostat na částku, která je potřeba i bez toho, abychom si braly úvěr. Co třeba slevy? I s jejich pomocí se dá zajímavě ušetřit.
Zdroj obrázku: fizkes / Shutterstock.com

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení