Jak vybrat půjčku? Je lepší banka nebo nebankovní instituce?

10.03.2022 | , unsplash.com
Komerční sdělení


Potřebujete si půjčit na navou pračku, opravu auta, rekonstrukci bydlení nebo něco jiného a přemýšlíte, jaká půjčka pro vás bude nejlepší? Máte dát přednost půjčce od banky nebo od nebankovní instituce? A na čem při výběru půjčky vůbec záleží? Čtěte dál, na všechny vaše otázky odpovíme!

Když se řekne půjčka

Jakmile slyšíme slovo půjčka, nejčastěji nás napadnou peníze. Půjčit si samozřejmě můžeme i něco jiného, půjčka peněz, kterou můžeme označit i jako úvěr, je nejznámější. Však taky jde o jeden ze základních finančních produktů. Poskytují je jak banky, tak nebankovní instituce, v čem se liší?

Bankovní půjčka je lepší řešení

Podmínky poskytnutí úvěru jsou různé, bankovní půjčky jsou ale přeci jen jistějším řešením. Bankovní půjčky totiž podléhají dohledu České národní banky. Dalším plusem jsou i nižší úroky. Počítat ale musíte s tím, že banka si vás prověří, hlavně vaši bonitu a schopnost splácet.

Nebankovní instituce pro situace, kdy u banky neuspějete

Nebankovní instituce nabízí půjčky snadno, rychle a často i z pohodlí domova, žadatel nemusí vynaložit skoro žádné úsilí, aby úvěr získal. K získání půjčky u nebankovní instituce navíc často nepotřebujete ani potvrzení příjmu od zaměstnavatele. 
I z toho důvodu jsou nebankovní instituce řešením ve chvíli, kdy klient u banky se žádostí neuspěje. Je ale třeba si říct, že na rozdíl bank nepodléhají dohledu ČNB, ale pouze běžné legislativě.

Jak se vyznat v nabídce půjček?

Banka nebo jiná instituce půjčuje klientovi peníze za předem stanovených podmínek. Ty se liší instituce od instituce, na co se zaměřit, abyste si sjednali půjčku, která vám pomůže překlenout těžké období, ale zároveň vás nezavede do žádné pasti?


Tip číslo jedna: Vsaďte na důvěryhodnou společnost

Půjčit si peníze není jen tak, budete je splácet i s úroky, takže zaplatíte víc, než si půjčíte. Když se k tomu odhodláte, je lepší půjčit si od ověřené společnosti, na kterou jsou kladné reference. Zabrouzdejte na internetu a poptejte se známých.

Tip číslo dva: Zajímejte se o úrok a RPSN

Když si sjednáváte půjčku, určitě se zajímáte o výšku splátek a datum splácení, možná se podíváte i na úrok. Víte ale, že každá splátka se skládá ze dvou částí, úroku a úmoru? Úmor znamená splácení jistiny, úrok zase odměnu věřiteli za poskytnutí půjčky. Při porovnání jednotlivých nabídek vám ale ani to nepomůže, mnohem důležitější je RPSN.

RPSN, jinak roční procentní sazba nákladů, vám totiž ukáže celkové náklady na úvěr. Zahrnuje jak poplatek za správu úvěru a vedení účtu, tak administrativní poplatek za poskytnutí úvěru, pojištění schopnosti splácet, poplatek za převod peněz apod. Platí, že čím je RPSN nižší, tím je úvěr výhodnější a naopak.

Tip číslo tři: Pečlivě si prostudujte smlouvu

Posledním, ale neméně důležitým krokem je pečlivě si pročíst smlouvu a vše, co je v ní uvedeno, stejně tak si prostudujte obchodní podmínky.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení