3 tipy, jak na půjčku online

30.08.2022 | , Česká spořitelna
Komerční sdělení


Pro půjčku už nemusíte do banky, vše vyřídíte online. Zjistěte, jak na půjčku online krok za krokem.

Zdroj: stutterstock.com

Půjčku online vyhledává každý den několik desítek lidí a nabídek je také nespočet. To, co na první pohled vypadá velice lákavě, už ale nemusí být tak výhodné. Dnes sice pro půjčku nemusíte do banky, na druhou stranu v online světě na vás čeká mnoho nástrah. Máme pro vás 3 tipy, jak vybrat nejlepší online půjčku. Poradíme také, co budete při žádosti o půjčku potřebovat.

1. Půjčka online: rychlost není všechno

Peníze rychle, do 24 hodin na účet – to je výhoda, kterou nabízí nejen online půjčka. Určitě mnohým padne rychlost vhod, nedělejte z ní ale prioritu. Základem každé půjčky, i té online, je nutnost prověření žadatele. Tato nezbytnost chrání nejen poskytovatele půjčky, ale i vás. Prověřením zjistíte, jestli půjčku unesete. Pomůžou i pravidla zdravé půjčky.

Na internetu bohužel můžete narazit na mnoho nabídek, které budou slibovat hory doly, zdaleka však nepůjde o fér půjčku.


TIP: Bez doložení příjmů? Radši ne 
Při hledání půjčky online si vyberte poskytovatele, který dodržuje zákon o spotřebitelském úvěru (povinnost prověření bonity klienta) a je regulovaný Českou národní bankou.


2. Když ptáčka lapají… Aneb úrok není všechno

Mnozí poskytovatelé půjček chápou boj o zákazníka jako předhánění se v nabídnutí lákavého úroku. Nízká úroková sazba ale není všechno, u půjčky si hlídejte také:

  • Roční úrokovou míru – poskytovatel vás láká na půjčku 4 % a v závorce kdesi pod čarou dodává, že je to p. q.? To znamená, že roční úroková sazba není 4 %, nýbrž 16 %. Zkratka p. q. znamená, že se jedná pouze o čtvrtletní úrokovou míru (per quartum). Hlídejte si proto zkratky u úrokových sazeb. Můžete narazit i na další:

pololetní úroková sazba - p. s. - per semestr 

měsíční úroková sazba - p. m. - per mensem 

denní úrokový sazba - p. d. - per diem 

  • RPSN – konečná cena půjčky je důležitá. Orientujte se podle ukazatele RPSN, tedy roční procentní sazby, která zahrnuje všechny náklady spojené s půjčkou. Dle zákona by měl poskytovatel ve smlouvě RPSN vždy uvést – jakmile tak nečiní, tak zpozorněte a raději běžte jinam. Tady férová půjčka nekvete.

3. Flexibilita je důležitá

Půjčka by neměla být kámen u nohy, který za sebou taháte bez možnosti změny. I půjčka online může být flexibilní. Vyberte si férového poskytovatele, který předčasné splacení nesankcionuje přemrštěnými poplatky. Ptejte se po možnostech v případě neschopnosti splácet. 

Půjčka vás nemá zruinovat, má vám pomoct. Například půjčka od České spořitelny nabízí vrácení úvěru do 30 dnů od jejího sjednání a splátky u ní si můžete kdykoliv snížit, zvýšit či odložit. A to vše vyřídíte online. Žádné chození na pobočku či vyvolávání. Výši splátek s Českou spořitelnou upravíte online během pár minut, doslova.

Doklady pro půjčku online

Pokud jste si vybrali poskytovatele, který splňuje pravidla férové online půjčky, je čas začít s papírováním. U online půjčky bude i to papírování spíše online. Postačí vyplnit formulář na stránkách poskytovatele, kde uvedete kolik si chcete půjčit, jakou výši splátek si představujete a zmáčknout tlačítko Sjednat online.

Snáze zažádáte o online půjčku u banky, u které máte i váš bankovní účet. Má totiž vaší platební historii. Rozhodně to ale není podmínka a neměla by být hlavním faktorem při výběru půjčky. Jiná banka po vás bude chtít doklad o příjmu, anebo 3 poslední výpisy z účtu, na který vám chodí výplata.

Není to ale nic složitého. Pokud máte bankovní identitu, tak vás žádné skenování dokladů nečeká. Vaši totožnost ověří banka právě díky ní.

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Komerční sdělení