Jak nejlépe v současné chvíli ochránit své finance?

22.08.2022 | , Fingood
Komerční sdělení


Ekonomická krize a inflace se dotýkají v současné chvíli každého z nás. Na trhu existuje mnoho nástrojů, které nabízejí ochranu peněz před inflací. Který je ten nejlepší?

Zdroj: Depositphotos

V časech, kdy se inflace pohybuje okolo 2–3 %, lidé spíše mávnou rukou a ochranu svých financí příliš neřeší. Ovšem nyní, kdy se dlouhodobě pohybujeme v dvouciferné inflaci, je ochrana vlastních peněz přímo nezbytná. Pojďme si zhodnotit nejoblíbenější protiinflační nástroje.

Spořicí účty

Spořicí účty dlouhodobě patří k velmi konzervativním, ale stále oblíbeným způsobům ochrany peněz. Před začátkem pandemie tento nástroj využívalo okolo 40 % Čechů. Nyní ovšem jeho obliba upadá a peníze si takto ukládá jen 17 % lidí. 

Banky na tuto situaci promptně zareagovaly a předhánějí se ve výši úrokových sazeb. Ty se z loňské 0,5% hladiny posunuly na současných 4–5 %.

Uvadající popularita je známkou toho, že lidé o svých financích začínají více přemýšlet. Spořicí účty nelze považovat za vhodný protiinflační nástroj. Jsou ovšem výborným nástrojem pro uložení finanční rezervy. 

Dluhopisy

Dluhopisy jsou finanční kometou posledních let, která sice jasně září, ale je velmi jednoduché se o ni spálit. 

Dluhopisový trh totiž není nijak regulován. I přes přísné podmínky, které obecně panují na tuzemském finančním trhu,  je v tomto ohledu ČNB poměrně přezíravá. Ta u dluhopisů provádí pouze formální kontrolu. 

Achillovou patou je u tohoto nástroje zajištění investic. Dluhopisy sice slibují výborné zhodnocení až 15 %, ale bez jakékoliv bezpečnostní pojistky a nejeden investor už tak své investované peníze musel odepsat jako nedobytnou pohledávku.

Firmy se k dluhopisům často uchylují v momentech úpadku. Situaci ještě často znepřehledňují dluhopisy vydávané dceřinými společnostmi. 

Z protiinflačního pohledu se jedná o velmi riskantní nástroj. 

Akcie a ETF

Akcie a ETF jsou doménou spíše zkušenějších investorů. V posledních letech se objevují společnosti, které se snaží podat investorům pomocnou ruku. I přesto tato aktiva nejsou nic vhodného pro investiční nováčky. 

Pozitivem investic do akcií a ETF je to, že nabízejí vysoké zhodnocení i vysokou likviditu. Tou negativní stránkou je vyšší míra rizika a také nutnost znát dobře akciový trh.

Provádět vlastní due diligence je časově náročné a složité, proto je v těchto ohledech lepší vložit své peníze do rukou brokera.

Investiční crowdfunding

Dlouhá léta panovala rovnice crowdfunding = poslat peníze oblíbené kapele na CD nebo žluté trabanty do Afriky. Situace se ovšem zlepšuje a poslední rok a půl roste na popularitě jeho investiční forma, a to hlavně díky snadnosti a kombinaci výhod všech předešlých investičních nástrojů.

Investičnímu trhu v tuzemsku dominují Peer-to-business půjčky, to znamená investice do společností. Předním představitelem je v tomto oboru platforma Fingood.cz, která nabízí investování pouze do ověřených českých společností. 

Oproti výše zmíněným investičním nástrojům nabízí Fingood.cz pevně stanovený výnos 10–12 %, který se nemění po celou dobu investičního období. To se zpravidla pohybuje od 3 do 24 měsíců. 

Investice u Fingood.cz jsou oproti dluhopisům a akciím v 90 % zajištěny zástavou movitého nebo nemovitého majetku. 

Investiční crowdfunding v sobě kombinuje výhody a snižuje nevýhody předcházejících investičních nástrojů na minimum a naopak na maximum využívá jejich klady jako je vysoké zúročení, zajištění investic a krátká doba splatnosti investic.

Při výběru správného nástroje na ochranu peněz před inflací je důležité neinvestovat všechny finance do jednoho aktiva. Nenechat se nalákat na pohádkové zúročení s nulovým zajištěním a obecným doporučení je držet se pravidla 50:30:20 (50 % z celkových příjmů by měly tvořit náklady na život, 30 % zábava a cestování a 20 % investice). 


 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení