Ušetřete díky nové zelené úspoře Light

03.04.2023 | , perito.cz
Komerční sdělení


Pokud se chystáte modernizovat své současné bydlení, tak nepropásněte možnost získat dotaci. Nová zelená úspora Light pomůže s financováním vaší modernizace a zároveň ušetří náklady za energie. 

zdroj: perito.cz

Kdo může o zelenou úsporu žádat?

Již od 9. ledna 2023 můžete žádat o dotaci z dotačního programu Nová zelená úspora Light. Cílem je provést takové úpravy, které žadateli umožní bydlet kvalitněji, uspoří peníze za energii a budou šetřit životní prostředí. 

Žádat mohou vlastníci a spoluvlastníci rodinných domů i trvalý obyvatelé rekreačních objektů z řad seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení. Žadatelé musí být vlastníky a současně mít v rodinném domě trvalý pobyt minimálně od 12. září 2022. Cílem úspory je přivést prostředky na zateplení či renovace pro nízkopříjmové domácnosti, ty jsou nejvíce ohroženy energetickou chudovou. 

Jakou výši a na co můžete dotaci čerpat?

Na rodinný dům můžete získat maximálně 150 tisíc korun. Hodí se tedy spíš na menší renovace jako zateplení fasády, střechy či stropu, výměnu oken a dveří. Pokud zvažujete výměnu oken, nebo venkovních vchodových dveří, tak věnujte pozornost především izolačním vlastnostem


zdroj: perito.cz

Určení tepelné izolace u dveří

Pro určení hodnoty, která vyjadřuje schopnost vchodových dveří nepropouštět teplo zevnitř ven, se používá tzv. Ud. Tuto hodnotu lze zjistit buď laboratorním měřením, nebo výpočtem, který bere v úvahu tepelně izolační parametry všech komponent, které byly použity ve dveřích. Hodnota Ud má jednotku W/m2K (watt na metr čtvereční Kelvina). Jednoduše řečeno čím nižší je hodnota Ud vstupních dveří, tím méně tepla dveře propustí ven, to znamená, že lépe izolují a vy tak  ušetříte více za vytápění. 

Více informací o tepelné izolaci vybraných typů vstupních dveří se dozvíte v tomto článku
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení