Zlato jako jistota v rozbouřené době?

12.04.2023 | , FINEX
Komerční sdělení


Bankovní krize otřásá důvěrou v celý finanční systém. 

Zdroj: Maxx-Studio / Shutterstock.com

Příčinou runu na banku je vždy ztráta důvěry. Lidé si překotně vybírají peníze z bank, protože si myslí, že mohou zkrachovat. Většina malých střadatelů jak v Evropě, tak v USA má přitom své vklady pojištěné, což znamená, že by se jich možný krach dotkl jen tak, že by po několik týdnů nemohli svými penězi plně disponovat. Navzdory tomu strach z bankovní krize pomalu roste.

Oproti tomu zlato odjakživa působilo důvěryhodně. Zvláště pak to fyzické, které má vlastník plně k dispozici. V podstatě již po dvě stě let platí, že za jednu zlatou minci (okolo 6 gramů) jsme schopni zaplatit životní náklady čtyřčlenné rodiny na týden. Zlato přináší držiteli pocit jistoty, že ať bude ve světě jakákoliv situace, svoji hodnotu neztratí. Ba naopak, v krizových dobách má silný růstový potenciál, jeho psychologická hodnota je skutečně vysoká. Pojďme se však podívat podrobně na to, jak si zlato vede nyní a co ho čeká.

Stagnace v roce 2022

Zhodnotíme-li vývoj ceny zlata v loňském roce, může leckterý jeho vlastník pocítit zklamání. Obchodovalo se prakticky beze změn. Rok 2022 začalo na hodnotě 1801 dolarů a skončilo se 1820 dolary za unci. Tedy nic moc, alespoň na první pohled. Spekulanti ho během roku mohli nakoupit nejníže za 1630 dolarů, přičemž nejvýš atakovalo hranici 2000 dolarů. Obchodníci si tím pádem přece jen mohli za loňský rok vydělat.

Vývoj ceny zlata v minulém roce

Dlouhodobí držitelé zlata však byli zklamaní. Protože inflace ve světě loni dosahovala dvouciferného čísla, čekali bychom, že zlato nás ochrání před inflací alespoň stejným růstem. Nestalo se tak. Proč? Důvod je jednoduchý. Vývoj zlata je silně provázaný s měnovou politikou centrálních bank, zejména amerického Fedu. Když úrokové sazby na dolaru rostou, cena zlata klesá. Doprovázejícím efektem zvedání sazeb je i posilování dolaru. Silný dolar taktéž ceně zlata nepomáhá. Pravě to je důvod, proč bychom měli na výsledky zlata pohlížet shovívavě. Trh s akciemi se propadl řádově od desítku procent. O dluhopisech se starším datem vydaní, které jsou konkurentem investice do zlata, není potřeba s ohledem na bankovní krizi mluvit. Staré státní dluhopisy ztratily výrazně na své hodnotě, avšak cena zlata zůstala stabilní. Je to proto, že i přes velmi rychlý růst zůstaly úrokové sazby reálně stále negativní, tzn. že po odečtení inflace je jejich výše záporná. Díky tomu sazby loni zlato "podržely" a jeho loňský výsledek není v tomto světle tak hrozný. 
V každém případě nám rok 2022 znovu potvrdil, jak moc je cena zlata je ovlivněná postupem amerického Fedu. Právě na základě různých hypotéz ohledně něho můžeme načrtnout několik scénářů vývoje zlata v letošním roce. 

Zlatá rallye

Nejpozitivnější podmínky pro růst zlata by samozřejmě nastolila otočka Fedu v měnové politice, tzn., kdyby se pod tíhou špatných makroekonomických čísel a krachu bank a společností americká centrální banka rozhodla úrokové sazby snížit co nejdřív. Tento krok by cenu zlata vystřelil nahoru, zvláště kdyby inflace zůstala i nadále vysoká. Zlato by nejen rostlo rychleji než ona, ale všeobecná panika a nedůvěra ve finanční systém by jeho cenu dostaly na historické hodnoty.

První nevýhodou tohoto scénáře je samozřejmě to, že recese a špatné ekonomické podmínky nejsou dobrá věc. Nepříznivá ekonomická situace se postupem času projeví u volebních uren. Politická nestabilita není pro investora jako člověka žádoucí. Druhou nevýhodou tohoto možného vývoje je jeho zatím malá pravděpodobnost. Fed sice již nehodlá sazby dramaticky zvedat, ale chce je nějakou dobu držet vysoko, dokud si nebude jistý, že je inflace poražená. A tím se dostáváme k dalšímu scénáři. 

Vítězství Fedu nad inflací

Tato varianta už není pro zlato tak přívětivá. Pokud Fed vydrží držet sazby na vysokých hodnotách dlouho, zůstane zlato stabilní nebo v mírném růstu v závislosti na strachu panujícím na finančních trzích. Tato stabilita by měla však být odměněna ve chvíli, kdy Fed svou měnovou politiku změní a sazby začne znovu snižovat. To by zlatu opět výrazně pomohlo. V tomto případě by letos výrazně neposilovalo a růst by si ponechalo na rok 2024.

Nejhorší možný vývoj

Nejhorším scénářem by byl další růst úrokových sazeb. Ten se však zatím nechystá. Šéf Fedu Jerome Powell slíbil v blízké budoucnosti ještě jedno zvednutí o 25 bazických bodů, ale i tak je víc než pravděpodobné, že konečná výše úrokových sazeb nepřesáhne 6 %. Ani 5,5 % se nejeví jako reálných.

Jestřábí politika Fedu by ještě víc prohloubila tlak na banky a celý finanční sektor. Bankovní krize není zdaleka u konce. Nebankovní sektor půjček je taktéž pod tlakem. Zvedání úrokových sazeb samozřejmě brzdí celý trh s nemovitostmi. Prostředí na finančních trzích je plné nášlapných min. Navzdory dalšímu zvedání sazeb by měla cena zlata zůstat stabilní, protože nejistota a pravděpodobnost další krize budou jen růst. I za tohoto pro zlato nepříznivého vývoje se nedá očekávat jeho výrazný propad.
 
Závěr: Zlato má místo v portfoliu

Nastínili jsme tři scénáře možného vývoje ceny zlata, které měly za svého hlavního aktéra Fed. Je pravda, že rozhodnutí americké centrální banky mají na cenu zlata zásadní vliv. Jedinou překážkou pro jeho silný růst v blízké době je technická analýza. Zlato se dlouhodobě pohybuje na úrovni 1600 – 2000 dolarů. Pro překonání horní hranice (2000 dolarů) je nutný buď silný impulz právě ze strany Fedu nebo velmi špatné ekonomické zprávy. V každém případě by měl letošek zůstat pro zlato příznivý, navíc s potenciálem silného růstu v případě, že události ve světě nevyvinou dobrým směrem. Aby mělo zlato efekt pojistky proti ekonomickým katastrofám, neměli bychom zapomínat, že by mělo mít v portfoliu zhruba dvacetiprocentní zastoupení.
 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení