Bláznivé hry, na které radši jen koukáme: Máte radši Hunger Games, nebo Hru na oliheň?

25.09.2023 | , Sazka
Komerční sdělení


Realita? Nuda! Když se řekne hra, a je jedno jaká, filmoví scénáristé námět opepří akčními scénami, milostnou zápletkou a hrdinskou smrtí jedné z hlavních postav. Koukněte na 7 trháků inspirovaných hazardními, deskovými i zcela smyšlenými hrami.

Zdroj: Pixabay

Zahrajeme si hru. Když vyhrajete, budete žít. A když prohrajete, tak vám nepomůže ani svěcená voda. Šli byste do toho? Asi ne. Filmoví hrdinové taky ne, jenže nakonec je vnější okolnosti stejně vždycky donutí. Mají holt pech, pro nás diváky je ale taková podívaná napínavější než finále Ligy mistrů. Tak se pohodlně usaďte, velkolepá jízda těmi nej filmovými hrami začíná právě teď.

 Seriál: Hra na oliheň (2021) 

Když tenhle jihokorejský seriál vyšel, zbořil rekordy sledovanosti na Netflixu. Jasně, dětské hry hrané na život na smrt, to už jsme 100× neviděli v „béčkových“ bijácích pro hororové maniaky. Jenže Hra na Oliheň do toho šlápla na plné pecky: pětihvězdičkový rozpočet, herci i marketing. A hned první hru, cukr, káva, limonáda po korejsku, jen tak z hlavy nedostanete.

Zdroj: Pixabay

Teenage sága: Hunger Games (2012–2015)

V době, kdy se z kin začal vytrácet fenomén Stmívání, nastoupila na její místo nová teenagerská série. Ve vyvražďovací hře pro pobavení plebsu, takzvaných Hunger Games, byste upíry a vlkodlaky hledali marně. Zato akce s Jennifer Lawrencovou a spol., té je tu i na přidání. A i když doporučujeme začít hezky od jedničky, zdaleka nejlepším dílem je dvojka. Věřte nám.

Zdroj: Pixabay

Osmdesátkový akčňák: Running Man (1987)

Lawrencová ani nebyla na světě, když božan Arnold Schwarzenegger bojoval na filmovém plátně o život ve hře nazvané Running Man. Ten ve filmové reality show dostane jako soutěžící běžec několikahodinový náskok, po kterém se z něj stává lovná zvěř. A za každou hodinu, kterou přežije, jeho rodina dostane 100 dolarů… Pro někoho slátanina a neúcta ke knižní předloze Stephena Kinga, pro nekritické fanoušky Arnieho je to průkopník žánru bláznivých her. Film, bez kterého ty ostatní z našeho seznamu dost možná nevznikly.

Horor se vším všudy: Saw: Hra o přežití (2004)

Na skvělý horor nepotřebujete miliony dolarů. Stačí dobrý nápad. Důkazem budiž Záhada Blair Witch nebo právě Saw. Jedna špinavá místnost a v ní tři spoutaní ubožáci připoutaní k železné trubce (z nichž jeden už to má za sebou), se kterými kdosi hraje hodně krutou hru. Kterou musí hrát, aby vůbec měli šanci přežít. Podaří se jim „vyhrát“ a dostat se ven? A kdo to na ně všechno ušil? To všechno se dozvíte za svižných 99 minut stopáže.

Komedie: Milionový závod (2001)

Abychom filmařům nekřivdili: jde to i bez krve a drasťáren, zato s humorem. Zářným příkladem je road movie Milionový závod z roku 2001, ve kterém jde pouze o to být nejrychlejší – v závodě, který nemá vůbec žádná pravidla. U ztřeštěné filmové hry o 2 miliony dolarů navíc nefandíte neohroženým borcům, nýbrž naprostým outsiderům, které si střihli rození komici jako Rowan „Mr. Bean“ Atkinson nebo Whoopi Goldbergová. O to větší je to sranda.

Rodinný film: Jumanji (1995)

Vtáhla vás někdy nějaká deskovka natolik, že jste se najednou ocitli v úplně jiné dimenzi? V dobrodružném rodinném filmu Jumanji se to stane doslova. Buď hra vtáhne do džungle vás, nebo ji rozpoutá v reálném světě. Je to přesně takové, jak si to představujete: bláznivé, dobrodružné, nabité na tehdejší dobu úžasnými digitálními efekty a hraje tam třeba Robin Williams. Nebo zkuste novější remake z roku 2017.

Zdroj: Pixabay

Psychothriller: Hra (1997)

A nakonec hra, jejíž scénář trhá všechny scénáristické šablony a klišé na cucky. V temném thrilleru režírovaném Davidem Fincherem se hra s velkým H nejdřív hraje čistě pro zábavu. Nakonec se ale všechno zvrhne v boj o život, jak to máme rádi. Až do samotného konce váháte, komu věřit, co je hra a co ne a kdo si s kým vlastně hraje. A do toho všeho hvězdný Michael Dougles. Lahůdka.

Zahrajte si taky, bez rizika a strachu o život

Kdybyste se na filmové hry přece jen nechtěli jen koukat a radši byste si něco zahráli sami, do toho. Třeba internetové casino games od Sazky si můžete zahrát klidně jen tak pro zábavu, v klidu domova i bez peněz na svém počítači nebo mobilu.

 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení