Víte, jak vydělat maximum na pronájmu bytu a domu?

26.09.2023 | , REMAX Delux
Komerční sdělení


Pronajímáte byt nebo dům bez realitky a chcete mít jistotu, že na tom vyděláte opravdu maximum? Mimo dobré prezentace a propagace nemovitosti a výběru správného nájemníka je zásadní i správný odhad ceny nájmu s ohledem na skrytý potenciál bytu nebo domu. Oč jde?

Vydělejte na pronájmu domu nebo bytu maximum
Zdroj: RE/MAX Delux

Proč je důležitý správný odhad ceny nájmu?

Odhad ceny nájmu je jeden z klíčových kroků na cestě za pronajmutím domu nebo bytu. Pokud dobře určíte cenu nájmu, přilákáte zájemce, rychle pronajmete a na pronájmu vyděláte maximum. Jenže pokud zvolíte vysoký nájem, pronajmete jen s obtížemi nebo vůbec, pokud naopak nízký, pronajmete rychle, ale proděláte na tom. Proto je důležité tuhle fázi opravdu nepodcenit. Jak na odhad ceny nájmu?

Začněte s přibližným odhadem ceny nájmu

Rozhodně cenu neurčujte z inzertních portálů, ale inspirujte se cenovými mapami nebo online odhadem nájmu nemovitosti zdarma, který nabízí soukromníci i firmy. U inzerátu totiž nerozpoznáte, zda inzerent cenu náhodou nepodstřelil, nebo nepřestřelil a snadno se tedy při odhadu dopustíte chyby. Kdežto skrze cenové mapy zjistíte skutečnou výši pronájmů v určité lokalitě, a i online odhad vám ukáže přesnější výši nájmu. 

Online odhad ceny nájmu zdarma

Zpřesněte odhad ceny nájmu a pronajměte lépe

K přesnému odhadu musíte kalkulovat také s dalšími faktory určujícími cenu nájmu. V opačném případě byste mohli opět zbytečně tratit. Jaké tyto faktory jsou? 

Faktory ovlivňující cenu nájmu:

Výměra nemovitosti – Výměra je nejdůležitější parametrem pro určování nájmu. Mnohdy můžete vycházet jen z toho, za kolik se v dané lokalitě pronajímá m2 a vynásobit to celou výměrou nemovitosti. Dejte si ale pozor, takto určená cena je vždy opravdu jen hrubý odhad. Ceny závisí i na dalších faktorech.

Lokalita nemovitosti – Stejně důležitým faktorem je také lokalita. Za jinou cenu totiž pronajmete byt nebo dům v Praze a za jinou byt třeba v Ústí nad Labem.

Občanská vybavenost – Výše nájmu je závislá i na občanské vybavenosti v okolí. Dražší bude nájem bytu, v jehož okolí se nachází hromadná doprava, krásný výhled, parkování, obchody, parky, divadla, bary, sportoviště apod. 

Stav nemovitosti – Dalším důležitým faktorem je i stav nemovitosti. Cena nájmu je samozřejmě vyšší, pokud je byt nový nebo po rekonstrukci, je dobře zateplený a dům je z dobrého materiálu.

Vybavení nemovitosti – Posledním faktorem je vybavení. Kompletně vybavené nemovitosti vhodné k okamžitému nastěhování, popř. byty s balkónem, sklepem, ve vyšším patře s výtahem, orientované na jih apod. budou dražší. 

Více jsme o tom psali již v článku Jak na přesný odhad ceny pronájmu. 

Započítejte do odhadu také potenciál nemovitosti

Cenu dále ovlivní i to, jak daná nemovitost dokáže zaujmout potenciální nájemníky. Za atraktivnější nemovitosti si totiž nájemníci rádi připlatí. K zvýšení atraktivnosti slouží home staging (zatraktivnění nemovitosti opravami, úpravami, změnou vybavení i designem interiéru) a prezentace nemovitosti

Ideální je pak vzhled a vybavení nemovitosti i znění inzerátu přizpůsobit potenciálním nájemníkům. Něco jiného totiž budou vyhledávat studenti (vybavené menší byty blízko centra či zábavě) a něco jiného rodiny (méně vybavené větší byty nebo domy v klidné lokalitě se školkami či školami v okolí). 

Pokud tedy pronajímejte garsonku či byt 1+1, cilte spíše na studenty a opačně. Vrátí se vám to rychlostí pronájmu i jeho cenou. Vhodnými úpravami nemovitosti a prezentací totiž často podle statistik dokážete navýšit cenu pronájmu klidně i o 10 %.

Hoďte starosti s pronájmem domu nebo bytu za hlavu
Zdroj: RE/MAX Delux

Hoďte starosti s pronájmem za hlavu

Pronájem domu nebo bytu bez realitky není jen o správném určením ceny pronájmu i potenciálu nemovitosti, je také o výběru nájemníka, o administrativě, řešení problémů s nájemníky a o shánění nových nájemníků, pokud se stávající odstěhují. Jestliže nic z toho neumíte nebo nechcete dělat, možná je čas využít služeb realitní kanceláře. 

V RE/MAX Delux (průměrné hodnocení 4,9/5 na Google i Firmy.cz) vám rádi pomůžeme s odhadem, prezentací, propagací, administrativou, výběrem nájemníka i řešením problémů. Na vás bude jen inkasovat nájem. Vaše bezstarostnost je totiž naše práce. 

Chcete vědět víc k nájmu domu nebo bytu, popř. nechat celý pronájem na nás? Ozvěte se.

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení