Jak dobře řídit firmu? Buďte efektivní, protože víte.

10.10.2023 | , ABRA Software
Komerční sdělení


Firmy často trápí roztříštěná evidence a s tím spojené velmi problematické řízení firemních procesů. 

Zdroj: Shutterstock

Je to následek používání izolovaných aplikací či systémů od různých dodavatelů na jednotlivé firemní oblasti zvlášť. Typicky se jedná o účetní program, jiný software pro řízení vztahu se zákazníkem, další pro výrobu. A evidence skladu se odbývá třeba jen v excelovských tabulkách.

Snaha pokrýt dle potřeby a často živelně každou část firmy zvlášť mnohdy končí zmatkem, chybami, nedostatečným přenosem informací a neefektivním využitím zdrojů či dokonce ztrátami. Jak to změnit? Využijte celofiremní informační systém třídy ERP.

Proč evidovat všechna data na jednom místě v ERP systému

Základem každé moderní firmy by měla být jednotná evidence všech dat, díky níž má management vždy k dispozici relevantní informace pro rozhodování. Právě schopností evidovat data ze všech firemních oblastí na jednom místě spolu s řízením veškerých firemních procesů se vyznačují moderní informační systémy třídy ERP (Enterprise resource planning). Implementace takového systému je základem pro digitalizaci každé firmy.

Jedná se o systém typu "vše v jednom", který zvládá široké spektrum úkolů počínaje řízením lidských zdrojů, přes správu zásob a řízení vztahů se zákazníky CRM (Customer Relationship Management), až po účetnictví a výkazy. Jedná se o nejlepší nástroj pro zefektivnění prakticky všech procesů napříč firmou. Jak konkrétně?

  • Zajišťuje dokonalý přehled o prodejích, nákladech, maržích či skladových pohybech, to vše na jednom místě.
  • Manažer může porovnávat data v patřičných souvislostech, získat přesný obrázek, jak si jeho firma stojí, a kvalifikovaně podle toho rozhodovat.
  • Sledovaná data pomohou odhalit skutečný potenciál kteréhokoli byznysu – produkty, služby, lidé či technologie přinášející největší zisk. Dají také šanci dobýt nové oblasti trhu.
  • Stanovení nákladovosti všech firemních oblastí a činností, na jehož základě lze identifikovat slabá místa. Pak už stačí jen změnit či zcela odstranit neefektivní prvky.
  • Snížit personální náklady díky automatizaci rutinních úkonů dříve vykonávaných manuálně, například zadávání dat či vedení záznamů.
  • Eliminuje riziko zpomalení výroby kvůli nedostatku skladových zásob.
  • Umožňuje lepší spolupráci mezi týmy prostřednictvím přístupu k informacím o zákaznících, dodavatelích a financích.
  • Výrazně snižuje hrozbu selhání lidského faktoru.

Výhoda digitalizace v ERP systému

Integrace firemních agend na jednom místě dává velký prostor automatizaci. Automatické vystavování příjemek nebo faktur na základě objednávky je dnes již běžným standardem, stejně jako automatické zaúčtování dokladů nebo propracovaná logistika. Pokud ve firmě funguje dobře nastavený ERP systém, slouží jako základní platforma pro integraci dalších vysoce specializovaných systémů např. ve výrobě, které jsou typické pro větší firmy. Pokud se firma rozrůstá, bez implementace informačního sytému se v dlouhodobém horizontu neobejde.


 

Autor článku

Komerční sdělení  

Články ze sekce: Komerční sdělení