Rady pro vánoční nákup: Klimatizace

14.12.2005 | , Datart International
BYDLENÍ


Název klimatizace se skoro stal synonymem pro příjemné léto. V dnešní době jsou však i přístroje, které jsou schopné nejen chladit, ale i zahřívat okolní vzduch. Na co vše si ale dát pozor při nákupu?

Základní rozdělení:

  • klimatizace mobilní (jednodílné)
  • pevné, tzv. splitové (dvoudílné)

Zároveň se klimatizace dělí na přístroje, které jen vzduch ochlazují, a které dokáží i teplotu zvyšovat, tedy s topným tělesem.

Každopádně je dnes výhodnější kupovat přístroj s topným prvkem, neboť takovýto dokáže udržovat nastavenou teplotu spolehlivě ať už se zvyšuje či snižuje. Je však důležité si uvědomit, že není možné klimatizací nahrazovat topení.

Všechny klimatizace bez rozdílu by měly obsahovat nádržku na vodu. V procesu ochlazování totiž dochází ke kondenzaci a kvalitní přístroj dokáže vysráženou vodu zachycovat a v případě naplnění zásobníku uživatele upozornit na nutnost tento vyprázdnit. Kvalitní klimatizace dokážou kondenzovanou vodu odpařit do prostředí.

Mobilní klimatizace slouží především v menších prostorách, kde je nutné udržovat konstantní teplotu jen v omezeném časovém úseku, po kterém je možné ji přemístit jinam či uskladnit pro příští použití.

Tyto přístroje se vyskytují jak v provedení s topením, tak bez něj. Je důležité vybrat si prostor  pro umístění přístroje tak, aby hadice, která odvádí vzduch (plastová, bývá součástí výrobku) dosáhla například k oknu a přístroj mohl spolehlivě plnit svou funkci.

Cena mobilních klimatizací se pohybuje od 6 tisíc Kč u základních verzí, až po cca 25 tisíc za nejpokročilejší výrobky, vybavené dálkovým ovládáním a mnoha funkcemi pro zvýšení uživatelského komfortu.

Pevné klimatizace jsou určeny pro větší prostory, ve kterých zákazník požaduje celoroční udržování klimatu. Skládají se ze dvou částí - vnitřní a vnější - propojených opět hadicí. Vnitřní se umisťuje v místnosti na stěnu ke stropu. Slouží k pohlcování a odvodu vzduchu z místnosti k vnější jednotce, která vzduch ochlazuje a vrací zpět. K vnější jednotce lze připojit i několik vnitřních. Záleží však na výkonu zařízení. Proto doporučuji spolupracovat s obchodem, který dokáže poradit a vybrat vhodný přístroj dle požadavků spotřebitele a ten namontovat či montáž pro klienta zajistit.

Ceny dvoudílných klimatizací jsou vyšší, řádově přes 10 tisíc korun. Je však nutné počítat i s cenou montáže, která se mění dle náročnosti úkonu, zřídka je však nižší,  než 8.000Kč.

Na českém trhu se objevují i velmi levné klimatizační přístroje, avšak ve většině bez topných prvků a s chladicími médii starší generace, která jsou považována za neekologická. Proto by zákazník neměl vybírat jen přístroj nejlevnější, ale takový který bude splňovat jeho požadavky na udržování kvalitního ovzduší v potřebných prostorách.

Autor článku

Dušan Strapoň  

Články ze sekce: BYDLENÍ