Rady pro vánoční nákup: Příslušenství k digitálním fotoaparátům

21.12.2005 | , Datart International
BYDLENÍ


Digitální fotoaparáty už v podstatě nahradili ty klasické. Úspora a pohodlnost jsou hlavní atributy, které hrají v jejích prospěch. Při koupi ale nesmíte zapomenout i na příslušenství.

Paměťové karty

Vzhledem k tomu,že v základní výbavě digitálních fotoaparátů jsou paměťové karty pouze nižších kapacit (16 MB,32MB), což jsou malé kapacity (například u fotoaparátu 3,2  megapixelu na kartu 32MB uložíme při největší kvalitě pouze 12 fotek).

Karty rozlišujeme podle kapacity od 64MB až po 1GB,ohledně rychlosti zápisu a čtení a formátů (XD card, Memory Stisk, Secure Digital card, Compact Flash, Smart Media card). Rychlost čtení a zápisu je různá podle typu karty. Doporučení je koupit minimálně kapacitu 256MB a při větší kapacitě je důležitá i rychlost zápisu a čtení.

Nabíječka+nabíjecí baterie

K modelům digitálních fotoaparátů, které jsou na baterie AA nebo AAA. Nabíječky se rozdělují podle rychlosti nabíjení baterií a případně podle komfortu nabíjení (u některých nabíječek možnost vybíjení nebo udržovací mód,případně auto adaptér ). Rychlosti  nabíjení od 15 minut (při použití speciálních baterií NiMH) u standardních NiMH je nejrychlejší nabíječka 60 minutová. Nabíjecí baterie pro digitální fotoaparáty, NiMH jsou v kapacitách od 1800 mAh do 2500 mAh u AA a od 700 mAh do 950 mAh.

Pouzdra

Pouzdro je důležité na ochranu fotoaparátu při nošení. Pouzdra se liší podle velikosti a použitých materiálů a účelu.Ohledně velikosti záleží na velikosti fotoaparátu na který chceme pouzdro použít a případně,jestli chceme v tomto pouzdře mít ještě nějaké jiné příslušenství(například další paměťovou kartu,nebo náhradní baterie),ohledně materiálu se vyskytují pouzdra kožená (elegantního vzhledu), pouzdra polstrovaná (sportovního vzhledu).

Samostatnou kategorií jsou voděodolná pouzdra nebo vodotěsná. Zde se však cena pohybuje od 2000kč až po 20 000kč.

Autor článku

Petr Vejvoda  

Články ze sekce: BYDLENÍ