Strana zelených podporuje návrh antidiskriminačního zákona

25.11.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


   Strana zelených podporuje vládní návrh zákona o rovném zacházení a o právních prostředcích ochrany před diskriminací, (tzv. antidiskriminační zákon), který má být projednáván ve druhém čtení na právě probíhající schůzi v  Poslanecké sněmovně.

   „Zákon se týká všech, protože každý občan se může octnout ve skupině, která je  znevýhodněná například v oblasti zaměstnání, bydlení či zdravotní péče – a to nejen kvůli národnosti, ale i kvůli věku, pohlaví, nepříznivému  zdravotnímu  stavu, členství v odborech,   majetku, rodinnému stavu, náboženství,  politickému  smýšlení, sexuální orientaci či  z jiných důvodů,“ vysvětluje stanovisko zelených  předseda strany Martin Bursík. „Zákon například pomůže zpřístupnit zaměstnání a rekvalifikaci ženám ve věku 40-50 let, které po odchodu dětí z rodiny mají zájem začít novou pracovní kariéru, ale v současné době jsou na trhu práce často diskriminovány a nemají šanci najít uplatnění,“ uvedl Bursík.
  
   „Musíme zdůraznit, že cílem nového zákona není jen dosahování spravedlnosti jako hodnoty etické, ale také přispění k vytvoření férové společnosti rovných příležitostí jako předpokladu zdravého hospodářství, které je závislé především na plném využití lidských zdrojů,“ upozorňuje členka odborné sekce pro lidská práva Strany zelených  Kateřina Jacques. Proto také Strana zelených zásadně nesouhlasí s některými poslaneckými iniciativami, které se snaží zákon okleštit.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy