Část brněnské mimoúrovňové křižovatky Hlinky byla zprovozněna v předstihu

08.12.2005 | , ŽS Brno
Tiskové zprávy


Dnes byla slavnostně uvedena do provozu část mimoúrovňové křižovatky Hlinky, která je součástí brněnského vnějšího městského okruhu.  Na přání objednatele, kterým je Ředitelství silnic a dálnic ČR, a budoucího uživatele – akciové společnosti Brněnské komunikace, byly větev „A“ a rampa „G“ této křižovatky zprovozněny dříve, než bylo původně plánováno.

Mimoúrovňová křižovatka Hlinky, jejíž výstavba byla zahájena v prosinci roku 2003, patří k nejnáročnějším stavbám vnějšího městského okruhu v Brně. Celkové náklady na výstavbu MÚK Hlinky dosáhnou 2,45 mld. Kč. Stavba je financována Státním fondem dopravní infrastruktury a statutárním městem Brno.

Zhotovitelem stavby je Sdružení MÚK Hlinky, jehož členy jsou SKANSKA DS, a. s. a ŽS Brno, a. s. „Harmonogram stavebních prací jsme upravili tak, aby bylo možno tuto ucelenou část stavby otevřít s ročním předstihem, což jednoznačně přispěje ke zlepšení plynulosti provozu v lokalitě Pisáreckého  tunelu,“ řekl dnes na slavnostním předání stavby Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti ŽS Brno.

Nově bude doprava vedena na větvi A vnějšího městského okruhu ve směru ze Žabovřesk do centra a do tunelu v jednom jízdním pruhu. Ve směru do Žabovřesk je provoz převeden od křižovatky u 9. brány BVV do protisměru, také jedním jízdním pruhem. Ve směru z centra bude možné odbočit do tunelu přímo mimoúrovňově vratnou rampou  G.  „Věříme, že nové dopravní řešení ocení nejen Brňané, ale také vystavovatelé a návštěvníci veletrhů,“ dodal Ing. Štefl.

Generálním projektantem je PK OSSENDORF s. r. o., projektantem mostních konstrukcí je kancelář DOSTING, spol. s r. o. a technický dozor vykonává akciová společnost Brněnské komunikace. Ještě letos, po převedení dopravy na dokončenou větev „A“, budou zahájeny práce na výstavbě větví „B a C“ vnějšího městského okruhu. Celá stavba bude dokončena v polovině roku 2007.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy