Zavádíme jednotný dopravní informační systém mapující aktuální stav komunikací

15.12.2005 | , Ředitelství silnic a dálnic
Tiskové zprávy


Doposud nikdy v historii neměli řidiči na našem území k dispozici ověřené, garantované a čtyřikrát denně aktualizované informace o počasí, uzavírkách, stavu povrchu vozovek a jejich sjízdnosti. S novým systémem, který je dostupný na stránkách Ředitelství silnic a dálnic není problém zjistit aktuální situaci na jakékoliv dálnici a silnicí v Česku.

K dispozici jsou mapy a tabulky, kde jsou veškeré informace přehledně uspořádány a doplňovány aktuálním stavem uzavírek, informacemi o dopravních nehodách a textovou poznámkou. Do budoucna se počítá s rozšířením systému pomocí satelitní navigace GPS, mobilních operátorů a systémem RDS-TMC tak, aby řidiči měli aktuální informace přímo ve svém vozidle, tedy právě tam, kde je nejvíce potřebují.

Informace zpravodajské služby poskytuje více než 800 dispečerů Středisek správy a údržby dálnic, Správ a údržeb silnic krajů, Technických služeb měst. Postupně přibudou informace  Policie ČR, Hasičského záchranného sboru ČR, Zdravotnické záchranné služby z D1 a dalších dálnic. Informace jsou dostupné na webových stránkách www.rsd.cz (sekce Dopravní informace), na Portálu veřejné správy www.portal.gov.cz, na stránkách ministerstva dopravy www.mdcr.cz, na stránkách krajských úřadů, krajských správců komunikací apod. Informace, které mají pomáhat hlavně samotným řidičům, mimo jiné využívá také dopravní zpravodajství Českého rozhlasu, k dispozici jsou i dalším rozhlasovým stanicím, mobilním operátorům, apod.


Informace o počasí a zimní sjízdnosti komunikací pravidelně kontrolují a ověřují operátoři nově založeného Národního dopravního informačního centra se sídlem v Ostravě. Jsou prvním konkrétním výstupem vládou schváleného projektu Jednotného systému dopravních informací pro ČR.


„Jedná se o unikátní projekt, který řidičům usnadní cestu, ušetří jejich čas, nervy a peníze a zcela jistě také zachrání řadu lidských životů,“ doplňuje generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic Petr Laušman.
Představitelé ministerstva dopravy, Ředitelství silnic a dálnic a Českého rozhlasu podepsali smlouvu o vzájemné spolupráci při budování Jednotného systému dopravních informací pro ČR a zejména o poskytování společné služby šíření dopravních informací prostřednictvím moderního systému RDS-TMC pro dynamickou navigaci.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy