Suterén, nebo místnost navíc? (4. díl)

28.12.2005 | , Dům a zahrada
BYDLENÍ


Pro stavbu suterénního prostoru lze volit z běžných zdicích materiálů. Klasické plné cihly splní svůj úkol stejně dobře jako pórobeton, betonová tvárnice nebo například železobeton, samozřejmě opatřené vhodným izolačním materiálem.

Nejužívanější umělé osvětlení můžeme nahradit přívodem denního světla sklepním světlíkem, tak zvaným anglickým dvorkem, nebo světelným tubusem (více o nich v samostatném článku v tomto čísle). Pokud sklepní prostory obsahují například koupelnu nebo saunu a není možnost instalovat v místnosti okno, je třeba zajistit nucené větrání, nejčastěji pomocí šachty s ventilátorem.

Sklepní prostory ve starších domech se většinou potýkají s vlhkostí. Nebylo totiž obvyklé suterén zvlášť izolovat, takže se leckde v době jarního tání může proměnit v soukromé jezírko. To je sice případ extrémní, nicméně nikoli nemožný. Ani odstranění vlhkosti z pouze "vlhkého" sklepa nebude jednoduché či laciné - znamená nejčastěji okopání vlhké omítky a nahrazení sanačními, zajištění "dýchání" stavby dvojitými příčkami nebo nopovou folií, která vytvoří ve stěně vzduchovou mezeru, a většinou i kompletní výměnu podlahy. Je možné, že u starších staveb bude při zásadnější rekonstrukci ve sklepě třeba zvětšit výšku místnosti. Jedinou možností, jak toho dosáhnout, je prohloubení základu a snížení úrovně podlahy. V takovém případě se odkope zemina až na úroveň základové spáry (tedy na styk základu se zeminou) a nosné stěny se nad prohlubovaným základem podepřou dřevěnými trámy, popřípadě ocelovými nosníky. Poté se odkope zemina pod základem a základ se podezdí ostře pálenými cihlami (kvůli okamžité únosnosti). Vzhledem k tomu, že při odkopu ztrácí dočasně základ kontakt se zeminou a nedochází tak k přenosu zatížení stavební konstrukce do základové půdy, nepodezdíváme základ souvisle po celé délce zdi, ale postupně po pracovních záběrech dlouhých asi jeden metr a vzdálených od sebe asi čtyři metry. K takovému zásahu by se ale měl vyjádřit statik a od věci nebude ani důkladně si rozmyslet, zda se nám taková investice vůbec vyplatí.

Autor článku

 

Články ze sekce: BYDLENÍ