Nový studijní obor brněnského VUT iniciují stavební firmy

20.12.2005 | , ŽS Brno
Tiskové zprávy


Na Fakultě stavební brněnského Vysokého učení technického vzniká nový studijní obor zaměřený na provádění a realizaci staveb. Na konkrétním obsahu  učiva se budou podílet čtyři přední stavební firmy. Cílem nového oboru je poskytnout studentům vedle odborných znalostí i praktické zkušenosti potřebné pro vstup do profesního života, které dnešní absolventi postrádají. První studenti se do něj budou moci hlásit v roce 2008.

„Nový obor vzniká jako odezva na skutečnost, že ačkoli absolventi přicházejí do praxe dobře připraveni teoreticky, dostatečné praktické zkušenosti pro zvládání úkolů reálného profesního světa během studia nezískají,“ řekl Ing. Michal Štefl, předseda představenstva a generální ředitel akciové společnosti ŽS Brno, která byla k tvorbě studijního programu přizvána. „Každý z absolventů tak musí následně projít neúměrně zdlouhavým adaptačním procesem, kterým neefektivně oddaluje okamžik, kdy může být samostatně postaven do některé z řídících funkcí,“ dodal Štefl.

Vznik nového oboru není první oblastí, ve které školní instituce spolupracuje s komerčním sektorem. Například spolupráce akciové společnosti ŽS Brno s Fakultou stavební brněnského VUT funguje již několik let. ŽS Brno pro studenty a pedagogy pořádá exkurze, zajišťuje provozní praxe nebo vypisuje zadání diplomových prací, které její zaměstnanci následně pomáhají vést. Ve spolupráci s fakultou řeší také výzkumné a vývojové úkoly. Fakulta na druhé straně zpracovává znalecké posudky, napomáhá k získání grantů na řešení výzkumných a vývojových úkolů a spolupracuje v oblasti technické pomoci s odbornými středisky společnosti. Studenti, kteří projeví o budoucí spolupráci s ŽS Brno zájem, se navíc mohou v rámci rozšířené výuky již nyní vzdělávat ve španělštině, která se v ŽS Brno stává, díky spojení se společností OHL, firemním komunikačním jazykem.

Nový studijní program s názvem „Provádění staveb“ je připravován pracovním týmem odborníků fakulty pod vedením prof. RNDr. Ing. Petra Štěpánka, děkana Fakulty stavební, a doc. Ing. Vlastimila Stary, CSc. Vedle pověřených zaměstnanců ŽS Brno se na jeho přípravě podílejí také zástupci dalších významných českých stavebních firem. Program bude koncipován jako magisterský v rozsahu tří semestrů a bude navazovat na akreditovaný čtyřletý bakalářský program „Stavební inženýrství“. Během studia bude hlavní důraz kladen na obory, jimiž jsou ekonomické nástroje řízení stavební výroby, právo v oblasti podnikání ve stavebnictví, manažerské dovednosti, projektové řízení a řízení jakosti. Součástí studia bude intenzívní jazyková příprava a jednosemestrální praxe, během níž se studenti prakticky seznámí s prostředím firmy, do které se chystají nastoupit. Studijní program by měl být akreditován v akademickém roce 2006/2007. První studenti budou moci zahájit jeho studium v roce 2008.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy