Nebankovní registr začne prověřovat klienty dalších leasingových společností

29.12.2005 | , Nebankovní registr klientských informací
Tiskové zprávy


Nebankovní registr klientských informací (NRKI) rozšiřuje počet svých uživatelů. NRKI, který provozuje  sdružení právnických osob Leasing & Loan Credit Bureau (LLCB), tak využívá již deset leasingových a splátkových firem.

„Smlouvy o zpracování údajů v nebankovním registru podepsaly další dvě významné leasingové společnosti – Renault Leasing CZ s.r.o. a D.S. Leasing, a.s.,“ řekl dnes Petr Kučera, předseda představenstva a výkonný ředitel CCB - Czech Credit Bureau, a.s., která pro registr zajišťuje služby spojené s provozem.  V současnosti probíhají jednání s dalšími deseti leasingovými a splátkovými společnostmi o jejich přistoupení do NRKI během prvního čtvrtletí roku 2006.
 
Renault Leasing CZ s.r.o. je společným podnikem CAC LEASING, a.s. a RCI Banque s.a.  D.S. Leasing a.s. je dceřinou společností koncernu Dimension. Zakladateli LLCB  je osm společností působících na území České republiky v oblasti leasingu a splátkového prodeje: ČSOB Leasing, a.s., GE Money Auto, a.s., GE Money Multiservis, a.s., CAC LEASING, a.s., CCB Finance, a.s., ŠkoFIN s.r.o., Leasing České spořitelny, a.s. a  s Autoleasing, a.s. 

NRKI, který funguje od června letošního roku,  je standardním úvěrovým registrem evropských parametrů, který obsahují nejen negativní, ale také pozitivní informace o platební morálce a bonitě klientů leasingových či splátkových společností. Jedná se o velmi dobře zabezpečenou databázi informací o klientech, kteří splácejí úvěrový, leasingový nebo splátkový produkt Pozitivní úvěrová historie umožňuje dobrým klientům dosáhnout na kvalitnější a rychlejší služby. 

V současnosti je ve finální fázi příprava sdílení dat mezi NRKI a Bankovním registrem klientských informací (BRKI).  Členskými společnostmi BRKI a NRKI je již nyní pokryto celkem 95% bankovního, 90% leasingového a 50% splátkového trhu. Nebankovní registr také jedná s mobilními a dalšími telekomunikačními operátory a s energetickými společnostmi  o možnosti jejich vstupu do NRKI a o recipročním využívání pouze negativních informací. 

Informace o údajích vedených v NRKI si o své osobě může každý klient ověřit prostřednictvím  klientského centra LLCB.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy