Aby nás v neděli hlava nebolela

30.12.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Těšíte se na zítřejší oslavy příchodu nového roku? A co nedělní ráno? Také se těšíte na bolavou hlavu? Pokud to s alkoholem přepísknete, hlavinka bolet bude. Jak se tomu vyhnout?

Téma týdne: Co přináší Silvestr

Na poslední otázku by stačila krátká odpověď: nepít alkohol. Ne, příčinou bolavé neděle nebude nadměrná konzumace pokrmů a pochutin natož burácející petardy. Bez výmluv si už dnes musíte přiznat, že příčinou bude nadměrné množství alkoholu.

Nejlepší obranou před bolavou hlavou po bujaré oslavě je úplné vynechání alkoholu z našeho nápojového lístku. Vždyť alkohol k dobré zábavě nepotřebujete. Nebo ano? Bez rozumného množství vínečka, piva nebo něčeho tvrdšího to není ono? To necháme na každém z vás, aby si vše řádně rozmyslel a sám se rozhodl. Fakt je ten, že konzumace alkoholu je u nás rozšířená ještě více, než sledování nesmyslných telenovel. Slušných 160 litrů zkonzumovaného piva na osobu a rok v Česku hovoří plně za vše.

Pokud se tedy bez alkoholu neobejdete a "trochu se již znáte", zkuste alespoň předejít problémům s kocovinou. Každý má zaručený recept: někdo se ráno napraví čím se zkazil, jiný si dává vyprošťováka, jinému pomůže bloody marry. Pokud hledáte pár dobře míněných rad, snad se je dozvíte zde.

Prevence vždy lepší, než léčba
Není to tak dlouho, co se také v lékárnách začaly objevovat přípravky, které mají nepříjemných opileckým stavům zabránit. Za cenu cca 180 korun si můžete koupit deset kapslí a v nich směs bylin (vinná réva, smuteň hořká, datlovník, čekanka), kterážto vám od kocoviny údajně zaručeně pomůže. "Užívají se dvě kapsle 1/2 hodiny před pitím alkoholu," radí magistra Denisa  Šikulová z Brna.

Hodně vody na závěr
Pokud voda nepomůže, rozhodně neuškodí. Vypijte těsně před spaním 1/2 litru čisté, neperlivé vody a uvidíte, že vám bude ráno podstatně lépe.

Léčit se dají i následky
Pokud jste nepožili nic preventivně a ani jste nevypili doporučený půllitr vody, snad pomůže léčba kocoviny. Rozhodně nedoporučujeme opět pít alkohol. Hladina v krvi se sice opět zvýší, což nám dočasně od kocoviny pomůže (neb se znova rychle opijeme), samotný proces střízlivění se ale pouze oddálí. Doporučit můžeme rozhodně velké množství neperlivé vody a také přípravky s velkým obsahem solí (sodíku, draslíku, hořčíku,...). Takovým přípravkem může být např. Samaritan běžně dostupný v lékárnách. Pokud musíme léčit příznaky (bolavou hlavu), zaručeně pomůže jakýkoliv přípravek s účinnou látkou Ibuprofenum (např. Ibalgin - 30 tablet za necelých 40 korun) nebo kyselinou acetylsalicylovou a citrónovou (např. Alka-Seltzer - 10 šumivých tablet za 65 korun).

Nejlepším lékem na kocovinu ale vždy byla a bude úplná abstinence!

Závěrem nezbývá než vám popřát krásný a nebolavý vstup do nového roku.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky