Co s vánočními dárky, které nechceme?

04.01.2006 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud jste na Vánoce dostali dárek, který se vám nehodí nebo dva stejné dárky, nepropadejte panice. Ochota vyměnit nevhodné dárky, nebo vrátit peníze u obchodníků rok od roku roste.

Téma týdne: Svátky končí, realita začíná

Obchody v současnosti řeší spousty reklamací vánočních dárků. Spousty z nich jsou dárky, které nemají žádné závady. Jsou to dárky, kterých se pod stromečkem sešlo více stejných nebo se svému novému majiteli nehodí ať už velikostí nebo barvou.  Co tedy s nimi. Jaké jsou možnosti, jak se takového „nevhodného“ dárku zbavit.


Výměna dárku, či vrácení peněz

Obchodní zákoník povinnost vyměnit nevhodný vánoční dárek, či vrátit za něj peníze obchodníkům neukládá. „Současná legislativa neukládá obchodníkovi povinnost zboží vyměnit, pokud nevykazuje závadu“, uvedl pro Právo Radek Miňovský z České obchodní inspekce. Přesto spousta obchodních řetězců i menších obchodníků možnost výměny zboží, nebo vrácení peněz svým zákazníkům nabízí. Záleží však jen na jejich vůli a solidnosti.

Všeobecně platí, že zákazníci mohou vrátit pouze zboží neporušené, v originálním obalu a s původní visačkou. Je nutné s sebou vzít i doklad o koupi a záruční list. Je dobré si výměnu, či vrácení peněz domluvit již při koupi dárku a nechat si tuto možnost zaznamenat do dokladu o koupi.

Většina obchodníků odmítá vyměnit, či vracet peníze za originální CD, DVD, videokazety a počítačové hry pokud nejsou v originálním nerozbaleném obalu kvůli nebezpečí jejich zkopírování. Rovněž spodní prádlo z hygienických důvodů většina obchodníků nevyměňuje.

Jiná situace je se zbožím nakoupeným přes internetové obchody, kde je zákonná lhůta na odstoupení od kupní smlouvy do 14 dnů ode dne doručení a u obchodů uzavíraných na dálku mimo pevnou provozovnu, kde je lhůta sedmidenní. V těchto případech zákazník nemusí uvádět důvod proč od smlouvy odstupuje.


Prodej, či darování nevhodného dárku

Pokud s výměnou ani vrácením peněz za nevhodný dárek neuspějete nezbývá vám než si jej ponechat, zkusit jej prodat nebo jej darovat dále.

Prodat takový dárek můžete zkusit například v internetové aukci, v zastavárně, nebo bazaru. Cena za takový prodej se může výrazně lišit a je proto dobré zkusit více možností a obejít si více bazarů.

Jistě hodnotným způsobem jak se zbavit dárku, který nechceme je dát ho lidem, kteří na něj nemají, nebo jej potřebují více než my, a to darováním do různých charitativních akcí nebo přímo do útulku.

Další finanční tipy a triky naleznete na http://www.finance.cz/aktuality.

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky